Ana Sayfa » Adıyaman » Adıyaman Efsaneleri

Adıyaman Efsaneleri

Sponsorlu Bağlantılar

Adıyaman’a Ait Efsaneler

Türkiye’de birçok efsane anlatılmaktadır. Her yörenin kendine özgü efsaneleri dilden dile geçmişten bugüne kadar anlatılmış ve anlatılmaya da devam edecektir. Adıyaman’da da birçok efsane anlatılmaktadır. Özellikle Adıyaman isminin ortaya çıkmasıyla ilgili anlatılan efsane oldukça etkili.

Adıyaman’da anlatılan efsaneler;

  • Yediyaman Efsanesi
  • Hısn-i Mansur Kale Efsanesi
  • Samsat Kalesi Efsanesi
  • Cendere Köprüsü Efsanesi

Adıyaman’ın Yediyaman Efsanesi – Adıyaman İsminin Ortaya Çıkması

Çok eski bir zamanda bu bögede yaşayan bir baba varmış ve bu babanın 7 tane oğlu varmış. Baba inanç olarak da putlara tapan birisiymiş. Ama 7 oğlu babanın aksine putlara tapmazlarmış. Birgün baba ava çıkmış ve bunu fırsat bilen oğulları bütün putları kırmışlar. Avdan dönen baba putların oğulları tarafından kırıldığını görünce bütün oğullarını bir bir öldürmüş.

Adıyaman Yediyaman Efsanesi

Bu 7 kardeş halk tarafından yiğitlikleri ve mertlikleri ile bilinirmiş. Bu yüzden 7 kardeşin ölümünden sonra halk bu kardeşlere “Yediyaman” ismini vermişler. Zaman içerisinde “Yediyaman” ismi “Adıyaman” ismine dönüşmüş. Bugün halen bu yedi kardeş anılmaktadır. Adıyaman’ın güneyinde 7 kardeşe ait olduğuna inanılan bulunan 7 mezar halk tarafından kutsal sayılmaktadır. Bu yüzden bu mezarlara adaklar adanmakta ve mum yakılmaktadır.

Adıyaman’ın Hısn-i Mansur Kale Efsanesi

Anlatılanlara göre Adıyaman kalesinin ortasında bir köşk varmış. Buradaki Arap kumandanının kızı Adıyaman kalesini işgal eden Türklerin kumandanını görür ve aşık olur. Türk kumandana aşık olan Arap kumandanının kızı eğer kendisini alırsa kalenin anahtarını vereceğini Türk kumandana bir haberle bildirir. Bu kız bir gece Türk kumandanının yanına gelir ve Türk kumandan ile görüşür. Görüşme esnasında kendisini birşeyin rahatsız ettiğini söyler.

Sponsorlu Bağlantılar

Adıyaman Hısn-i Mansur Kale Efsanesi

Kız elbiselerini çıkarır ve vücudunun kuru bir ile tahriş olduğunu görür. Bu duruma öfkelenen Türk kumandan şu sözü söyler;

“Baban seni Baban seni kuru bir yapraktan dahi sakınır yetiştirdiği halde kendisine ihanet ettin. Kim bilir bana ne türlü ihanetler yaparsın”

Türk kumandan kızı öldürür ve sorasında hem Adıyaman şehrini hemde Adıyaman kalesini kuşatma sonucu ele geçirir.

Sponsorlu Bağlantılar

Adıyaman’ın Samsat Kalesi Efsanesi

Adıyaman Samsat Kalesi Efsanesi

O zamanlar Kommagene ülkesinin başkenti olan ve şimdiki ismiyle Samsat ama o zamanki ismiyle Samosata olan bu şehirde bir kral varmış. Bu kralın birde güzel bir kızı varmış. Bu kıza hemen her ülkeden evlenmek için talipleri gelir ama elleri boş dönermiş. Kral kızını tek bir şartla vereceğini söyler. O zamanlar su sıkıntısı çeken şehre kim ilk olarak su getirirse O kişiye kızını verecekmiş. Bunu duyan kızın takipleri gece gündüz şehre su getirmek için uğraşmışlar. Şehre ilk olarak Arsameia prensi su getirmiş ve kral da verdiği sözü tutarak kızı bu prense vermiş.

Adıyaman’ın Cendere Köprüsü Efsanesi

Adıyaman Cendere Köprüsü Efsanesi

Anlatılanlara göre Roma döneminde Septimus Severus zamanında yaptırılmış olan ve tarihi 2.000 yıla kadar uzanan Kalıta çayı üzerinde bulunan Cendere köprüsü (Septimus Severus) her iki tarafına da o zaman ikişer adet sütun yapılmış. Bu sütunları ailesini temsil etmesi için diktirmiş. Kendisi, ismi Julia olan eşi ve Caracalla ve Geta ismindeki oğulları. fakat bir savaşta Geta ismindeki oğlu öldürülünce Septimus Severus bu sütunlardan Geta’yı temsil eden sütunu yıktırır. O günden beri bu köprü halen 3 sütunludur.


Benzer Yazılar

Yorum (11)

  1. rumeysa dedi ki:

    memleketimin en ggüzel evsannneeelllleerrrrii

  2. tayyip dedi ki:

    efsaneler çok giüzel

  3. kadir dedi ki:

    siperrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  4. isimsiz dedi ki:

    çççççççççççççoooooooooooookkkkkkkkkk güüüüeeeelllllleeeeeeeerl

  5. ahmet baha dedi ki:

    efsaneler çok güzel ve değişik

  6. ahmet baha dedi ki:

    efsaneleriniz ççççççççoooooookkkkkk güüüüüzzzzzzeeeellll

  7. Sanane dedi ki:

    Çok güzel

  8. Mehmet Ali Tekin dedi ki:

    Suslaaa nesi güzel

  9. İREM dedi ki:

    efsaneler güzel ama uzun

  10. Güzel ama çok uzun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?