Ana Sayfa » Aksaray » Aksaray Gezilecek ve Görülecek Yerler

Aksaray Gezilecek ve Görülecek Yerler

Sponsorlu Bağlantılar

Aksaray’da Nereleri Gezmelisiniz?

Aksaray’a gidip gezilecek yerleri gezmeden dönerseniz yazık edersiniz. Oldukça fazla gezilecek ve görülecek yere sahip olan Aksaray iline gidenler şimdiden listesini hazırlamalılar. Gitmeden önce nereleri gezip nereleri göreceğinin listesini yaparak Aksaray’a gidince rahat eder. Aksaray’da gezilip görülmesi gereken özellikle birçok tarihi yapı bulunmakta.

Aksaray Gezilecek Yerler ve Görülecek Yerler

Selime Katedrali ve Peribacaları

Selime, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde bulunan bir kasabadır. Selime’deki kilise, kervan yolu ve manastırlar turistlerin gelip gördüğü tarihi yapılardır. Eğer Selime’ye gelecek olursanız ilk göreceğiniz tarihi güzellik Selime Katedrali ve Peribacaları olacaktır.

aksaray-selime-katedrali-ve-peribacalari

Geçmişte burada pazar kurulmakta idi ve develer katedralin ortasında bekliyorlardı. İnsanlar ise hem dinlenmek hemde ibadet etmek için manastıra gelmekte idiler. Eğer Selime Katedrali ve Peribacalarına giderseniz orada daha geniş çaplı bilgilere ulaşacaksınız.

Ziga Kaplıcaları

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde bulunan Yaprakhisar köyünde bulunan bu kaplıcalar Ihlara Vadisi üzerindedir. Ziga Kaplıcaları il merkezine 30 km, ilçe merkezine ise 18 km mesafededir. Kaplıcanın bulunduğu bölge koruma altına alınmıştır ve yapılaşma yasaktır. Göz, metabolizma, romatizma ve kadın hastalıklarına faydalı olduğu belirtilmekte. Eğer Ziga Kaplıcalarına gitmek isterseniz rezervasyon yaptırmanızı öneririz.

Sponsorlu Bağlantılar

Aziz Gregorius Kilisesi

M.S. 385 yılında inşa edilen Aziz Gregorius Kilisesi Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde bulunmaktadır. Kiliseye ulaşım oldukça kolaydır. Bu kilise tarihinde genişletilme çalışmalarına tabi tutulduğu için orjinalliği kalmamıştır. Osmanlı Devleti zamanında ise Cami’ye dönüştürülmüştür. aksaray-aziz-gregorius-kilisesi

Şu an ise Kilisi Cami şeklinde de isimlendirilmektedir. Aziz Gregorius Kilisesi’si Vakıflar Genel Md. tarafından onarılmıştır. Eğe buraya giderseniz sonrasında Belisırma Köyü’ne,Kırkdamaltı Kilisesi’ne ve Ihlara Vadisi’nin sayısız tarihi mekanlarına kısa yolculuklar yapabilirsiniz.

Kırkdamaltı Kilisesi

Kırkdamaltı Kilisesi, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesindeki Belisırma köyünde bulunmaktadır. 1283 ila 1295 yılları arasında yapılan bu kilise, kilisedede kitabeye göre Gürcü prenses Tamara tarafından yaptırılmıştır. Kilisenin duvarlarında Hz. İsa’nın (a.s.) yükselişi, Hz. İsa’nın (a.s. çarmıha gerilişi, Hz. Meryem’in (a.s.) ölümü figürleri mevcut.

aksaray-kirkdamalti-kilisesi

Sponsorlu Bağlantılar

Aşıklı Höyük

Şehir merkezinin 25 km uzaklığında bulunan Aşıklı Höyük, Kızılkaya köyünde bulunmaktadır. Bu höyük, Melendiz nehrinin kenarında bulunmakta. Ihlar Vadisine de yakın olan Aşıklı Höyük’ün 10.000 yıllık bir tarihi olduğu belirtilmekte. En önemli özelliği ise Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim yeri olduğu tahmin edilmekte.

aksaray-asikli-hoyuk

Karagedik Kilisesi

Saint Ermolaos ismi ile de anılan Karagedik Kilisesi, 11. yy. da inşa edilmiştir. Bu kilise hakkında pek fazla bir bilgi yok ama gidilip görülmeye değer bir yer. Ayrıca Karagedik Kilisesi’ni gezdikten sonra Ağaçaltı Kilisesi, Sümbüllü Kilise, Acemhöyük ve Pürenli Seki Kilisesi’ni de gezebilirsiniz.

Çanlı Kilise

İl merkezine sadece 11 km mesafedeki Çanlı Kilise, Akhisar köyünde bulunmaktadır. Kilisedeki freskler görülmeye değer. Gidilip görülmeye değer yapılardan olan Çanlı Kilise’nin yanı sıra gezebileceğiniz başka tarihi yapılarda bulunmakta.

Ağaçaltı Kilisesi

Gerçek girişi toprak altında olan Ağaçaltı Kilisesi, Ihlar Vadisi üzerindedir. Şuan ki girişi kilisenin 2. katındadır. Kilise içinde bulunan resimlerin birçoğu silinse de görülmeye değer. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Sümbüllü Kilisesi

aksaray-sumbullu-kilise

Ihlara Vadisi üzerinde bulunan Sümbüllü Kilisesinin bir manastıra ait olduğu düşünülmektedir. 11. yy. ila 12. yy. arasında yapıldığı tahmin edilen kilisede birçok freskler bulunmakta.

Aksaray’da Gezilip Görülecek Diğer Yerler

  • Acemhöyük
  • Pürenli Seki Kilisesi
  • Eğri Minare
  • Ala Kilise
  • Zinciriye Medresesi
  • Bahattin Samanlığı Kilisesi
  • Güvercin Kayası
  • Güzelyurt Evleri
  • Aksaray Müzesi
  • Nora Antik Kenti
  • Sultan Hanı
  • Aksaray Manastır Vadisi

Aksaray Gezilecek ve Görülecek Yerler Foto Galeri


Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?