Ana Sayfa » Ankara » Ankara İlinin Coğrafyası, Yüzölçümü, Nüfusu ve İklimi

Ankara İlinin Coğrafyası, Yüzölçümü, Nüfusu ve İklimi

Sponsorlu Bağlantılar

Ankara Coğrafi Konumu

İç Anadolu’nun kuzeybatısında yer alan Türkiye’nin başkenti Ankara, 32 ve 53 derece doğu boylamı ile 39 ve 57 derece kuzey enlemi arasında bulunur. Kırıkkale, Çankırı, Bolu, Eskişehir, Konya, Kırşehir ve Aksaray Ankara’nın etrafını çevreleyen komşularıdır.

İlin, en yüksek noktasını 2.015 m. yüksekliğindeki Işık Dağı, en geniş ovasını 3.789 km²’lik yüzölçümü ile Polatlı Ovası, en büyük gölünü yaklaşık 490 kilometrekarelik yüzölçümü (İl içi) ile Tuz Gölü, en uzun akarsuyunu yaklaşık 151 km.lik (İl içi) uzunluğu ile Sakarya nehri, en büyük barajını 83,8 kilometrekarelik yüzölçümü ile Sarıyar Barajı oluşturmaktadır ve ilde 14 doğal göl, 136 sulama göleti ve 11 baraj bulunmaktadır. İlin başlıca akarsuları ; Kızılırmak, Sakarya nehri, Ankara Çayı, Kirmir Çayı, Ova Çayı ve Balaban Çayı’dır. Başlıca gölleri ; Tuz Gölü, Mogan Gölü ve Eymir Gölü’dür. Başlıca barajları ; Sarıyar Barajı, Kesikköprü barajı, Çubuk-1 Barajı, Çubuk-2 Barajı, Bayındır Barajı, Kurtboğazı Barajı, Çamlıdere Barajı ve Asartepe Barajı’dır.

ankara coğrafya nüfus iklim

Ankara Yüzölçümü

Yüzölçümü 25.978 kilometrekare olan Ankara şehrinin merkezinin önemli bir bölümünün üzerinde kurulu olduğu Ankara Ovası’nın denizden yüksekliği 830 metre ile 850 metre civarındadır. Şehrin ilk kuruluş yeri olarak bilinen Ankara Kalesi’nin yüksekliği ise 980 metreyi bulmaktadır. İlin yüzölçümünün yaklaşık % 50’sini tarım alanları, % 28’ini ormanlık ve fundalık alanlar, %.12’sini çayır ve meralar, % 10’unu tarım dışı araziler oluşturmaktadır.

Ankara Nüfus

2012 yılı nüfus sayımlarına göre Ankara’nın nüfusu 4.965.542’dir. Bu nüfusun %2’si kırsal kesimde yaşarken %98’i ise şehirde yaşamaktadır. Ayrıca nüfusun %49.8’i erkek, %50.2’si kadındır.

Ankara İklimi

Ilıman iklim kuşağındaki Ankara’da kışları az yağışlı ve soğuk, yazları ise sıcak ve kurak kara iklimi görülür. Yağışlar en çok ilkbahar mevsimindedir. Gece ile gündüz, yaz ile kış mevsimi arasında önemli sıcaklık farkları bulunur. Bununla beraber, Ankara dört mevsiminde de insanı rahatsız etmeyen bir iklime sahiptir. En sıcak aylar Temmuz (ortalama 23.1 santigratderece) ve Ağustos (ortalama 23.3 santigratderece), en soğuk aylar ise Ocak (ortalama 0.3 santigratderece) ve Şubat (ortalama 1 santigratderece ) olarak belirlenmiştir. Kırkbeş yılın nisbi nem ortalaması %60’tır. Kara iklimine uygun biçimde Ankara’da iki tür bitki örtüsü gelişmiştir Step ve orman Stepler az yağış alan çukur alanlarda ve bazı platolarda görülür. Şehrin kukuzeybatısında ormanlar geniş alanlar kaplar. Beynam, Kızılcahamam, Çamlıdere ormanlarında hakim ağaç türleri karaçam, ardıç ve meşedir. Tabii ormanlara ek olarak ağaçlandırma yoluyla Ankara’nın çevresi ve baraj göllerinin kıyıları ormanlaştırılmıştır. Bu sayede Ankara, dünya başkentleri içinde en çok yeşil alana sahip şehirlerden biri haline gelmiştir.


Benzer Yazılar

Yorum (1)

  1. y dedi ki:

    Mrb,
    Ankara konumu hatalı ifade edilmiş. https://tr.wikipedia.org/wiki/Ankara_co%C4%9Frafyas%C4%B1 sayfasına bakarak düzeltilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?