Ana Sayfa » Ankara » Ankara’nın Doğal Güzellikleri

Ankara’nın Doğal Güzellikleri

Sponsorlu Bağlantılar

Ankara’nın Doğal Güzellikleri

Ankara tarihi bakımdan çok zengin bir geçmişe sahiptir. Ankara’da geçmişten günümüze birçok kaleler, camiler, kiliseler, ören yerleri, antik kentleri ve daha birçok tarihi yapılar mevcut. Ankara’nın bütün bu tarihi güzellikler bir bir görülmesi gereken yerlerdir ve keşke görebilsek. Ama bütün bunların dışında bir de Ankara’nın kendine özgü, fiziki şartlarından, bitki örtüsünden ve ikliminden kaynaklanan birçok doğal güzellikleri de bulunmakta. Bunlar genellikle yaylalar, şelaleler, göller, nehirler, dağlar ve daha neler neler…

Ankara Elmadağ Kayak Merkezi

Ankara Doğal Güzellikleri - Elmadağ Kayak Merkezi

Ankara’nın Elmadağ ilçesine bağlı yine aynı isimle anılan Elmadağ’ın kuzey yamacında yer alan doğal güzelliklerimizdendir. Ankara’ya olan mesafesi sadece 18 kilometredir. Elmadağ Kayak Merkezi’ne gitmek için iki seçeneğiniz var. Birisi üniversite araçları diğeri ise özel araçlarınız. Burada bulunan Kayak Merkezi, 1500 metreden başlayıp 1850 metreye kadar yükselmektedir. Elmadağ Kayak Merkezindeki pistlerde ağaç yoktur. Sadece alpin çayırları bulunmaktadır. Kayak sezonu Ocak ayında başlar ve Mart ayına kadar devam eder. Yağan karın kalınlığı ise 60 cm’ye kadar ulaşmaktadır. Otel, restoran ve kayak evi bulunmaktadır. Ayrıca bir saatte 720 kişiyi taşıyabilecek 548 metre uzunluğunda teleski de mevcut.

Ankara Soğuksu Milli Parkı

Soğuksu Milli Parkı, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan bir doğal güzelliktir. 1959 tarihinde yapılmış Soğuksu Milli Parkı, 1050 hektarlık bir alana yayılmıştır. İl merkezine 80 kilometre mesafede olan bu parkta flora, çayır otu, bol miktarda çiçek, yabani çilek, yabani gül veküçük ağaçlar bulunmaktadır.

Ankara Doğal Güzellikleri - Soğuksu Milli Parkı

Sponsorlu Bağlantılar

Milli parkın sadece yaklaşık %25’i kullanıma açıktır. Geriye kalan kısmı ise koruma alanı olarak belirlenmiştir. Kullanıma açık olan bölgede sarıçam ve karaçam ağaçları bulunmaktadır. Soğuksu Milli Parkı’nda ayı, tilki, tavşan, sincap gibi yabani hayvan ile beraber onlarca kuş türü de yaşamaktadır. Kullanıma açık olan alanda piknik yapılması için herşey düşünülmüş. Yıllık ortalama 500.000 ziyaretçinin geldiği bu parkta yaklaşık 8.000 ziyretçi için tam donanımlı hizmet verilmekte. Bunlar;

  • Piknik masası
  • Piknik ocağı
  • Çöp bidonu
  • Çeşme
  • Tuvalet
  • Yağmur sığınakları

Ankara Kızılcahamam Kaplıcası

Ankara Doğal Güzellikleri - Kızılcahamam Kaplıcası

İsminden de anlaşıldığı üzere Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde birçok kaplıca bulunmakta. Burada bulunan kaplıcalardaki sular kimyasal ve fiziki bileşimleri bakımından hipertermal ve hipotonik sular sınıfına girmektedir. Burada banyo kürleri ve içme kürleri şeklinde faydalanılmaktadır. Karaciğer, safra kesesi, mide, bağırsak ve metabolizma rahatsızlıklarına içme kürleri faydalı iken kalp, dolaşım bozukluğu ve romatizma rahatsızlıklarına ise banyo kürleri faydalıdır. İşte Kızılcahamam’da bulunan kaplıcalar ve su sıcaklıkları;

  • Küçük Kaplıca – su sıcaklığı 44 santigrat derece
  • Büyük Kaplıca – su sıcaklığı 47 santigrat derece

Ankara Doğal Güzellikleri - Kızılcahamam Büyük_Kaplıca

Sponsorlu Bağlantılar
  • Kızılcahamam Maden Suyu – su sıcaklığı 19.5 santigrat derece
  • Acısu Kaplıcası – su sıcaklığı 34 santigrat derece
  • Sey Hamamı – su sıcaklığı 43 santigrat derece

Ankara Doğal Güzellikleri - Şey Hamamı Kaplıcası

  • Ayaş Kaplıcası – su sıcaklığı 51 santigrat derece
  • Dutlu/Tahtalı Kaplıcaları – su sıcaklığı 31-52 santigrat derece arasında
  • Çubuk Melikşah Kaplıcası – su sıcaklığı 31 santigrat derece
  • Haymana Kaplıcası – su sıcaklığı 44.5 santigrat derece

Ankara Bizans Dönemi Mağaraları

Ankara Doğal Güzellikleri - Bizans Dönemi Mağaraları

Ankara’nın Güdül ilçesine bağlı doğal bir güzelliktir. İlçede bulunan Kirmir Çayı kıyısında İnönü mevkiine gelindiği zaman bu mağaraları görebilirsiniz. Bizans zamanında kalındığı tahmin edilmektedir. Bu yüzden bu isim verilmiştir. Yer yüzeyinde olan bu mağaralar, dağın içi oyularak yapılmıştır. İçinde merdivenler de bulunmaktadır. Mağaralara merkezi sayılacak bir yerde bir adet kilise mevcut. Bu da bir köy olarak kullanıldığı göstermektedir. Bu mağaraların altını Kirmir Çayı zamanla oymasıyla bazı merdivenler dışarıda kalmıştır.

Ankara Tuluntaş Mağarası

Ankara’nın Gölbaşı ilçesine bağlı bir doğal güzelliktir. İl merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Tuluntaş Mağarası, Tuluntaş-Hacılar-İncek köyleri arasında bulunuyor.Yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki mağaranın genişliği ise 1-1.5 kilometredir. Yüksekliği ise 40 metreye kadar ulaşmaktadır. Mağara içinde inanılmaz bir görüntüye sahip sütunlar, dikitler ve sarkıtlar buunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Ankara Doğal Güzellikleri - Tuluntaş Mağarası

Tuluntaş Mağarası’nın giriş kapısı taşlarla kapatılmış durumda ama yaklaşık yarım metre genişiliğinde bir delik açılmıştır. İçeriye girer girmez çamurlu kayalarla karşılaşıyorsunuz ve ilerledikçe inanılmaz görüntüler eşliğinde birçok tüneller çıkıyor. Bu tüneller 4-5 adet olup hepside farklı yönlere gitmekteler. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü 1992 yılında hazırladığı raporda 200 metreden sonrasına gidilmediği ve gidilmesinin tehlikeli olduğu belirtilmiş ve bu bir tabelaya yazılmıştır. Mağarada gidilen 200 metreyi ışıklandırma kullanarak gitmek zorundasınız. Yukarıda da belirttiğimiz gibi mağaranın uzunluğu 5 kilometredir. Dolayısıyla halen keşfedilmeyen çok yeri var.

Ankara Doğal Güzellikleri Foto Galeri


Benzer Yazılar

Yorum (10)

  1. Dursun Eren dedi ki:

    Abi o bikere ŞEY HAMAMI degil Sey Hamamı

  2. İsimsiz Oyuncu dedi ki:

    Teşekkürler… Çok sağolun… Ödevime çok yardımcı oldu…:)

  3. ilker alp dedi ki:

    ödevim için hayat kurtarıcı denebilir

  4. UMUT dedi ki:

    Odevime cok yardimci oldu

  5. esma dedi ki:

    sizden daha cokkkk bilgi bekliyorum hep sizi takip edicem ins

  6. esma dedi ki:

    guzell

  7. omer dedi ki:

    benim odevime yardımcı olmadı

  8. OSman GüLTeEkİnSeNMİsİN dedi ki:

    olm hayatım kurtludu tam not aldım saolun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?