Ana Sayfa » Bilecik » Bilecik’in Neleri Meşhur?

Bilecik’in Neleri Meşhur?

Sponsorlu Bağlantılar

Bilecik’in En Meşhurları

Bilecik’e gezmeye gidecek yada Bilecik hakkında meraklı olanlar için Bilecik ilinin nelerinin meşhur olduğunu sizlere anlatıyoruz. Kısaca Bilecik ilinin neleri meşhurdur diye sıralamak gerekirse;

Bilecik’in Bilecik Mehmet Paşa Kervansarayı, Bilecik Orhan Gazi Camii,İnönü Şehitliği, Metristepe Zafer Anıtı, Uzunçam Yaylası, Şeyh Edebali Türbesi, Ertuğrul Gazi Türbesi, Kınık Şelalesi, Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası, Bıldırcın Kebabı, Nohutlu Mantı, Büzme Tatlısı, Kuskus Pilavı, Keklik Kebabı Güveç, Karacaoğlu Helvası, Sac Kebabı, Bozüyük, Bilecik Mantı, Pazaryeri İlçesi Kınık Köyünün Toprak Ürünleri ile Dereköy’de yapılan el sanatı ürünü ağızlıklar, Bilecik narı çok meşhurdur.

Bilecik Mehmet Paşa Kervansarayı

Kervansaray 101.52 X 27.21 m. ölçüsünde dikdörtgen planlıdır.Üç bölümlü kervansarayın orta kısmı iki yandakilere göre biraz daha farklıdır. Bu bölüm girişe ayrılmış, yapımında taş ve tuğla kullanılmıştır. Bunun iki yanında arabaların ve atların barındığı birbirine eşit iki dikdörtgen bölüm bulunmaktadır. Dışa kapalı, payandalarla destelenen, kale görünümündeki kervansarayın üzeri iki yana meyilli ahşap kırma bir çatı ile örtülmüştür.

Mehmet Paşa Kervansarayı-2

İçerideki ahşap sütun dizisi ve kirişler çatıyı taşımaktadır. Bu çatı 1912 yılına kadar sağlam durumda kalmış, bundan sonra yıkılmış ve kervansaray kendi haline terkedilmiştir. Kervansarayın iç kısmında her iki yanda duvarlara ocaklar yerleştirilmiştir.Yanlara sekiler yapılmış ve bunlar zeminden daha yüksek tutulmuştur. Bu durumda ortada araba ve atlar, iki yanda da yolcuların konaklaması sağlanmıştır. Duvarlardaki ocakların üzerinde de küçük, mazgal niteliğinde pencereler açılmıştır.

Bilecik Orhan Gazi Camii

Büyük olasılıkla caminin yapım tarihi 1331’dir.Cami kareye yakın dikdörtgen planlı olup kaba taştan yapılmış,ibadet mekanını bir bölümünü ahşap çatı,orta kısmını da kubbe örtmektedir. Kubbenin üzeri kurşun kaplı olduğundan ötürü de halk arasında Kurşunlu Cami olarak tanınmıştır. Kuzey duvarının sağ tarafında eski sıva tabakaların altından bir tamir kitabesi bulunmaktadır. Bu Selviyi olsun deyu diktim bir tarihte Sene 1229 (1813) da her kim beni yad edesu ruhuna bir fatiha ihsan ede Ve inna el Gayüfül Haç İbrahim Bin Abdülselim İbadet mekanı kubbeli kısmın örttüğü bölümler sivri kemerlerle genişletilerek dört eyvanlı Osmanlı Erken Dönem plan şemasına uydurulmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

Orhan Gazi Camii

Bu kemerler aynı zamanda kubbenin ağırlığını taşımaktadır. Mihrap basit bir niş halindedir Caminin bugünkü minareleri 1882 yılındaki fotoğraflarından anlaşılmaktadır. Günümüze yalnızca düzgün olmayan bir kaide üzerinde yükselen, yuvarlak gövdeli iki minaresi gelebilmiştir. Son cemaat yeri yakın tarihlerde yapılmış ,yapı ile uyum sağlayamamıştır.

Bilecik İnönü Şehitliği

Bilecik İnönü Şehitliği

Bilecik’in anlamlı ziyaret durakları arasındaki İnönü Şehitliği, Bozüyük ilçesindeki Akpınar Köyü sınırları içerisindedir. İnönü Savaşları’nın geçtiği bir cephede bulunan şehitlikte 844 mezar bulunmaktadır. Her mezarın ayakuçlarında Türk bayrakları vardır. Şehitliğin yapımına 1930 yılında başlanmış olup, Milli Savunma Bakanlığı’nın öncülüğünde yapımı tamamlanmıştır. Şehitliğin tam ortasında mermerden yapılmış bir anıt vardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bilecik Metristepe Zafer Anıtı

Bilecik Metristepe Zafer Anıtı

Bilecik-Bozüyük’te bulunan Metristepe Zafer Anıtı, İnönü Savaşları’nın kazanıldığı bölgeye yapılmıştır. Savaşta şehit düşen askerlerimiz anısına yapılan anıt, 24 metre yüksekliğinde olup, yapımında betonarme kullanılmıştır. Metristepe Zafer Anıtı’nın üzerindeki rölyeflerde savaştaki birlikler ve komutanlarla ilgili bilgiler vardır. Anıtın önünde her yıl 1 Nisan’da anma törenleri yapılmaktadır.

Uzunçam Yaylası

Bilecik Uzunçam yaylası-11

Bilecik’te bulunan Uzunçam Yaylası; Pazaryeri ilçesine 14 km uzaklıktadır. hem piknik yapabileceğiniz hem de doğanın içinde keşifler yapabileceğiniz bir noktadır. Hemen uyaralım; yaylaya çıkan yok çok bozuk… Aracınızla çıkarken zorlanabilirsiniz. Fakat Uzunçam Yaylası’na vardığınızda güzel bir tabiat manzarası karşılayacak sizleri. Yaylada tuvalet ve piknik masası bulunmuyor. Yani daha çok günübirlik geziler için idealdir. Yine de gitmek ve birkaç gün kalmak isterseniz kamp kurabilirsiniz. Bilecik gezinizde Uzunçam Yaylası’nı mutlaka görmelisiniz. Tabii şehrin tarihi değerlerini de ziyaret edebilirsiniz. Ertuğrul Gazi Türbesi, Kaymakam Çeşmesi ve Çelebi Sultan Mehmet Camii şehrin tarihine ışık tutan yapılardan sadece birkaçıdır.

Şeyh Edebali Türbesi

Şeyh Edebalı Türbesi-2

Osman Gazi’nin kayın babası ve aynı zamanda hocası olan Şeyh Edebali; hadis, tefsir ve İslam hukukunda uzmanlaşmış bir Ahi şeyhidir. Osmanlının kuruluş dönemlerinde yaşmış olan Şeyh Edebali Kırşehir doğumludur. İlk eğitimine doğduğu yerde başlamış ve Şam’da eğitimine devam etmiştir. Şeyh Edebali Türbesi çok mütevazı bir mimari yapıya sahip. Kızı ve eşinin sandukaları da türbenin içinde. Bilecik geziniz sırasında Ertuğrul Gazi Türbesi’ni ve Dursun Fakih Türbesi’ni de ziyaret etmeyi unutmayın.

Ertuğrul Gazi Türbesi

ertugrulgazi-turbesi-sogut

Bilecik’in Bilecik Söğüt ilçesinde bulunan Ertuğrul Gazi’nin türbesi, oğlu Osman Bey tarafından önce açık mezar olarak yapılmıştır. Osmanlı Beyliği’nin kurucu Osman Bey’in babası olan Ertuğrul Gazi’nin mezarı daha sonra l. Mehmet Çelebi tarafından türbe halini almıştır. Şuan ki türbenin yapımı 13. yüzyıl sonlarında yapılmış olsa da kesin tarihi bilinmemektedir. l. Mehmet Çelebi’den sonra 1757 yılında lll. Mustafa ve ardından 1886 yılında da ll. Abdülhamit tarafından onarılmış ve yenilenmiştir. ll. Abdülhamit Ertuğrul Gazi Türbesi’ni onarırken türbenin yanın bir de çeşme eklemiştir. 1281 yılında 93 yaşındayken vefat eden Ertuğrul Gazi’nin türbesini ziyaret ettiğinizde Osmanlının kuruluş dönemini ve yüzlerce yıllık tarihini kitaplarda okuduğunuzdan daha fazla yaşayacaksınız. Bilecik geziniz sırasında Dursun Fakih Türbesi’ni de ziyaret etmeyi unutmayın.

Kınık Şelalesi

Bilecik Kınık Şelalesi-11

Bilecik sahip olduğu müzeleriyle, şehitlikleriyle, yaylalarıyla, mesire yerleriyle uzun bir keşif noktasıdır gezginler için. Bilecik’te gezdiğiniz her yer sizlere faklı bir atmosfer sunar. Eğer yakın bir zamanda Bilecik’e bir yolculuk planı yapıyorsanız gezi listenize dahil etmenizi önerdiğimiz bir nokta var. Kınık Şelalesi. Doğanın benzersiz atmosferiyle bütünleşen Kınık Şelalesi Merkez ilçeye bağlı olan ve aynı ismi taşıdığı Kınık Köyü’nde yer alıyor. Bilecik il merkezine ise yaklaşık 24 kilometrelik bir uzaklığa sahip. Bilecik gezinizde biraz dinlenmek, belki küçük bir piknik yapmak veya küçük yürüyüşlerle doğanın içerisinde kaybolmak isterseniz Kınık Şelalesi’ne muhakkak uğramalısınız.

Bilecik Meşhur Yöresel Yemekleri

Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası

1 kaşık sıvı yağda soğanlar incecik doğranır ve hafif sarartılır. Mercimek ve et suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Mercimekler pişince makarna eklenir ve 1-2 taşım daha kaynatılır. Ayrı bir tavada dövülmüş sarımsak, salça, karabiber, kimyon ve nane tereyağ ile çorbanın üzerine sos olarak hazırlanır. Servis yapılacağı zaman bu sos kesme çorbanın üzerine gezdirilir. Dağ eriği ve kızılcık kurusu bir kapta 2 bardak su ile kaynatılarak özel lezzeti haiz ekşi hazırlanır. Arzu edildiği kadarı çorbaya eklenir. Sıcak servis yapılır.

Bıldırcın Kebabı

Bilecik Bıldırcın Kebabı

Bıldırcınların tüyleri yolunur ve tütsülenir. Güzelce yıkanır, süzülür. Sarımsak, karabiber ve tuz eklenir. 25 dakika sonra pişmiştir. Tencereden çıkartılarak mini fırın tepsisine alınır. Halka halinde kızartılan patates, yine halka halinde kesilen domates, biber tepsiye dizilerek pembeleşinceye kadar bekletilir. Bakır tabağa alınarak özenle tanzim edilir. Sıcak servis yapılır.

Nohutlu Mantı

Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, su, tuz ve un hamur kıvamına gelinceye dek yuğurulur. Yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır. Açılan yufkalar 4-5 cm. kare biçiminde kesilir. Bir gün önceden ıslatılan nohutlar dövülüp karabiber ilave edilerek bir karışım elde edilir. Bu karışımdan kesilen parçaların içine misket büyüklüğünde konur, dört köşesinden kapatılarak içine sıvıyağ sürülmüş tepsiye dizilir.

Bilecik Nohutlu Mantı

Tepsi kızgın fırına sürülür ve altı ve üstü iyice pişirilir. Pişme işleminden sonda fırından alınarak üzerine mantıların hizasına kadar kaynatılmış tavuksuyu ilave edilerek tekrar fırına sürülür. Fırında suyunu biraz çektikten sonra çıkarılarak üzerine önceden hazırlanmış sarımsaklı yoğurt karışımı dökülerek mantıların üzerine yayılır. Daha sonra üzerine süsleme yapmak için salça, sıvıyağ ve yarım bardak su ateşte karıştırılarak sos elde edilir. Yine mantının üzerine ilave etmek için tereyağ ateşte kızdırılarak tozbiberle renklendirilir. Bu karışımlar da mantının üzerine dökülerek, maydanoz yaprakları ile süslenip, sıcak olarak servis yapılır.

Büzme Tatlısı

Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tozşeker ve un karıştırılır ve hamur iyice yuğurulur. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır. Hamura kıvamını verebilmek için yeterli miktarda nişasta ekilir ve açılan yufkalara çekilmiş ceviziçi serpilir. Yufkalar tekrar oklavaya özenle sarılır. Sarılma işleminden sonra hamurlar oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkarılır. Büzülmüş parçalar isteğe göre kesilerek yağlı tepsiye dizilir. Üzerine 250 gr. tereyağı eretilerek dökülür.

Sponsorlu Bağlantılar

Bilecik Büzme Tatlısı

Norman sıcaklıkta kızdırılan fırına sürülerek, pembeleşinceye kadar pişirilerek kızarması sağlanır. Pişirme işlemi bittikten sonra soğuması beklenirken, üzerine dökmen için 6 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su ile ravak şeklini alıncaya kadar kaynatılır. Ravak 15 dakika kadar bekletildikten sonra tepsinin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır. Diğer taraftan 1 su bardağı susam ezilerek ateşte kavrulur ve tepsinin üzerine yayılır. En son olarak 50 gram hindistan cevizi ile üzerine süsleme yapılır.


Benzer Yazılar

Yorum (1)

  1. Bilecikli bir kıza aşık oldum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?