Ana Sayfa » Bilecik » Bilecik’in Tarihi Yerleri, Bilecik Kaleleri, Camileri, Türbeleri

Bilecik’in Tarihi Yerleri, Bilecik Kaleleri, Camileri, Türbeleri

Sponsorlu Bağlantılar

Bilecik ili de tarihe tanıklık etmiş şehirlerden birisidir ve oldukça zengin bir geçmişe sahiptir. Bilecik’e giden herkesi gezip görmesi gereken tarihi yerler oldukça fazladır. Bilecik’in tarihi yerleri, Bilecik müzeleri, Bilecik kaleleri, Bilecik camileri, Bilecik evleri, Bilecik köprüleri ve Bilecik’in diğer tarihi yerleri ile herkes tarafından gidip gezilecek bir şehirdir.

Kısaca Bilecik’in Tarihi Yerleri, Camileri, Türbeleri

Ertuğrul Gazi Türbesi: Türbeleriyle ünlü olan Bilecik’te ilk olarak Ertuğrul Gazi Türbesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Söğüt ilçesine çok yakın olan türbe, edinilen bilgilere göre Osman Bey tarafından inşa ettirilmiştir. 2. Abdülhamit döneminde ise restore edilmiştir.

Atatürk Köşkü: Sivil mimarinin en güzel örneklerinden biridir Atatürk Köşkü. Bozüyük ilçesine 25 km uzaklıktadır. Bilecik tatilinizde Atatürk Köşkü’ne gidebilir, gezebilir ve burada bol bol dinlenme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Çelebi Sultan Mehmet Camii:1420 yılından bu yana sağlamlığını koruyan Çelebi Sultan Mehmet Camii, ismini banisinden alır. Bilecik Söğüt ilçesinde bulunan cami, 12 kubbeye sahiptir. Bilecik gezinizde bu tarihi camiyi ziyaret edebilirsiniz.

Kaymakam Çeşmesi: Şehrin tarihine tanıklık eden eserlerden biridir Kaymakam Çeşmesi. Söğüt ilçesine bulunur ve 1919 yılında inşa edilmiştir. Aynı zamandan Osmanlı mimarisinin son örnekleri arasındadır.

Bilecik Kaymakam Çeşmesi

Sponsorlu Bağlantılar

Bilecik’in tarihi mekanlarını ziyaret ederken birbirinden güzel yaylalarını gezmeyi sakın unutmayın. Uzunçam Yaylası, Pelit Özü Göleti, Kınık Şelalesi, Türbin Mesire Yeri şehrin yeşil alanlarını oluşturmakta ve misafirlerine huzurlu saatler sunmaktadır.

Bilecik Müzeleri

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Bilecik’te bulunan Söğüt Müzesi, Ertuğrul Gazi Caddesi üzerinde Kayhan Mahallesi’nde bulunmaktadır. Müzede etnografik ve arkeolojik eserler sergilenmektedir. Müze kurulmadan önce, çevre köylerde araştırma yapılmış ve sergiye konulmak üzere halktan eşyalar alınmıştır. 1981 yılından bu yana hizmet vermeye devam etmektedir.

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Söğüt Müzesi’nde tek bir salon bulunmaktadır. Mimarisi ise çadır şeklini andırır. Müzede sergilenen eserler arasında tartı aletleri, arkeolojik eserler ve Osmanlı çini örnekleri bulunur. Tabii etnografik eserler de görmek mümkündür. Bilecik’e yolunuz düşerse Söğüt Müzesi’ni mutlaka gezmenizi öneririz. Bilecik Müzesi de farklı arkeolojik eserler görebileceğiniz bir gezi olabilir sizler için.

Sponsorlu Bağlantılar

Bilecik Müzesi

2007 yılından bu yana hizmet vermeye devam eden Bilecik Müzesi, şehir merkezinde bulunmasından dolayı kolay bir ulaşım yoluna sahiptir. Müzede, etnografik ve arkeolojik eserler sergilenmektedir. Müze binası ise tescilli bir tarihi yapıdır. Yapı, III. Selim döneminde inşa edilmiştir. Yapıldığı ilk yıllarda karakol, sonraki dönemlerde ise hapishane olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise müze göreviyle varlığına devam etmektedir. Diğer müzelerden farklı bir özelliği var Bilecik Müzesi’nin. Burası sadece bir müze değil, aynı zamanda bilimsel çalışmaların yapılabileceği bir müzedir. Bilecik tatilinizde müzeyi gezmeyi unutmayın.

Bilecik Camileri ve Türbeleri

Çelebi Sultan Mehmet Camii

XIV. yüzyıldan bu yana sağlamlığını koruyan Çelebi Sultan Mehmet Camii, Bilecik’te bulunmaktadır. Bilecik Söğüt’teki Hükümet Konağı’nın hemen karşısında yer alır. Çelebi Sultan Mehmet Camii, kareye yakın dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. Minaresi orijinalliğini hala korumaktadır. Günümüze kadar birçok onarımdan geçen cami, son görünümünü II. Abdülhamit devrinde almıştır. Yapıldığı ilk yıllarda büyük bir vakfiye olduğu bilinmektedir. Bilecik Söğüt gezinizde Çelebi Sultan Mehmet Camii’ni ziyaret edeceğiniz güne Ertuğrul Gazi Türbesi’ni de dahil edebilirsiniz.

Orhan Gazi Camii

Orhan Gazi Camisi (Bilecik)Bilecik’in yaklaşık 500 m güneyin de dik yamaçlı bir kayalık vadide bulunan Orhan Gazi Camisi’nin XIV yüzyılın başlarında Orhan Gazi tarafından yaptırılmıştır. Büyük olasılıkla caminin yapım tarihi 1331’dir.Cami kareye yakın dikdörtgen planlı olup kaba taştan yapılmış,ibadet mekanını bir bölümünü ahşap çatı,orta kısmını da kubbe örtmektedir. Kubbenin üzeri kurşun kaplı olduğundan ötürü de halk arasında Kurşunlu Cami olarak tanınmıştır. Kuzey duvarının sağ tarafında eski sıva tabakaların altından bir tamir kitabesi bulunmaktadır.

Orhan Gazi Camii

Bu Selviyi olsun deyu diktim bir tarihte Sene 1229 (1813) da her kim beni yad edesu ruhuna bir fatiha ihsan ede Ve inna el Gayüfül Haç İbrahim Bin Abdülselim İbadet mekanı kubbeli kısmın örttüğü bölümler sivri kemerlerle genişletilerek dört eyvanlı Osmanlı Erken Dönem plan şemasına uydurulmuştur. Bu kemerler aynı zamanda kubbenin ağırlığını taşımaktadır. Mihrap basit bir niş halindedir Caminin bugünkü minareleri 1882 yılındaki fotoğraflarından anlaşılmaktadır. Günümüze yalnızca düzgün olmayan bir kaide üzerinde yükselen, yuvarlak gövdeli iki minaresi gelebilmiştir. Son cemaat yeri yakın tarihlerde yapılmış ,yapı ile uyum sağlayamamıştır.

Şeyh Edebali Türbesi

Şeyh Edebalı Türbesi

Osman Gazi’nin kayın babası ve aynı zamanda hocası olan Şeyh Edebali; hadis, tefsir ve İslam hukukunda uzmanlaşmış bir Ahi şeyhidir. Osmanlının kuruluş dönemlerinde yaşmış olan Şeyh Edebali Kırşehir doğumludur. İlk eğitimine doğduğu yerde başlamış ve Şam’da eğitimine devam etmiştir. Şeyh Edebali Türbesi çok mütevazı bir mimari yapıya sahip. Kızı ve eşinin sandukaları da türbenin içinde. Bilecik geziniz sırasında Ertuğrul Gazi Türbesi’ni ve Dursun Fakih Türbesi’ni de ziyaret etmeyi unutmayın.

Şeyh Edebalı Türbesi-2

Ertuğrul Gazi Türbesi

Bilecik’in Bilecik Söğüt ilçesinde bulunan Ertuğrul Gazi’nin türbesi, oğlu Osman Bey tarafından önce açık mezar olarak yapılmıştır. Osmanlı Beyliği’nin kurucu Osman Bey’in babası olan Ertuğrul Gazi’nin mezarı daha sonra l. Mehmet Çelebi tarafından türbe halini almıştır. Şuan ki türbenin yapımı 13. yüzyıl sonlarında yapılmış olsa da kesin tarihi bilinmemektedir. l. Mehmet Çelebi’den sonra 1757 yılında lll. Mustafa ve ardından 1886 yılında da ll. Abdülhamit tarafından onarılmış ve yenilenmiştir. ll. Abdülhamit Ertuğrul Gazi Türbesi’ni onarırken türbenin yanın bir de çeşme eklemiştir. 1281 yılında 93 yaşındayken vefat eden Ertuğrul Gazi’nin türbesini ziyaret ettiğinizde Osmanlının kuruluş dönemini ve yüzlerce yıllık tarihini kitaplarda okuduğunuzdan daha fazla yaşayacaksınız. Bilecik geziniz sırasında Dursun Fakih Türbesi’ni de ziyaret etmeyi unutmayın.

Dursun Fakih Türbesi

Bilecik’in Söğüt ilçesinde bulunan Dursun Fakih Türbesi’nde yatan Dursun Fakih, Şeyh Edebali’nin damadıdır. Aynı zamanda Osman Bey’in bacanağı olan Dursun Fakih, Osman Bey ile savaşlara ve fetihlere katılmış olup, Osmanlı Devlet’nin ilk kadısı olma özelliğini taşımaktadır. Karaman’lı olduğu bilinen Dursun Faik’in ölümünün ardından mezarı Bilecik Söğüt’te türbeye çevrilmiştir. Osmanlı Devleti’nin hüküm sürdüğü bu topraklarda zaman geçirmek ve Dursun Faik Türbesi’ni ziyaret etmek mistik bir atmosferin içine çekecek sizleri.

Bilecik Diğer Tarihi Yerleri

İnönü Şehitliği

Bilecik’in anlamlı ziyaret durakları arasındaki İnönü Şehitliği, Bozüyük ilçesindeki Akpınar Köyü sınırları içerisindedir. İnönü Savaşları’nın geçtiği bir cephede bulunan şehitlikte 844 mezar bulunmaktadır. Her mezarın ayakuçlarında Türk bayrakları vardır.

Bilecik İnönü Şehitliği

Şehitliğin yapımına 1930 yılında başlanmış olup, Milli Savunma Bakanlığı’nın öncülüğünde yapımı tamamlanmıştır. Şehitliğin tam ortasında mermerden yapılmış bir anıt vardır. İnönü Şehitliği’ni Bilecik gezi listenize ekleyebilirsiniz.

Metristepe Zafer Anıtı

Bilecik-Bozüyük’te bulunan Metristepe Zafer Anıtı, İnönü Savaşları’nın kazanıldığı bölgeye yapılmıştır. Savaşta şehit düşen askerlerimiz anısına yapılan anıt, 24 metre yüksekliğinde olup, yapımında betonarme kullanılmıştır. Metristepe Zafer Anıtı’nın üzerindeki rölyeflerde savaştaki birlikler ve komutanlarla ilgili bilgiler vardır. Anıtın önünde her yıl 1 Nisan’da anma törenleri yapılmaktadır.

Bilecik Metristepe Zafer Anıtı

Uzunçam Yaylası

Bilecik’te bulunan Uzunçam Yaylası; Pazaryeri ilçesine 14 km uzaklıktadır. hem piknik yapabileceğiniz hem de doğanın içinde keşifler yapabileceğiniz bir noktadır. Hemen uyaralım; yaylaya çıkan yok çok bozuk… Aracınızla çıkarken zorlanabilirsiniz. Fakat Uzunçam Yaylası’na vardığınızda güzel bir tabiat manzarası karşılayacak sizleri. Yaylada tuvalet ve piknik masası bulunmuyor. Yani daha çok günübirlik geziler için idealdir. Yine de gitmek ve birkaç gün kalmak isterseniz kamp kurabilirsiniz. Bilecik gezinizde Uzunçam Yaylası’nı mutlaka görmelisiniz. Tabii şehrin tarihi değerlerini de ziyaret edebilirsiniz. Ertuğrul Gazi Türbesi, Kaymakam Çeşmesi ve Çelebi Sultan Mehmet Camii şehrin tarihine ışık tutan yapılardan sadece birkaçıdır.

Türbin Mesire Yeri

Bilecik’in piknik ve dinlenme alanlarından biridir Türbin Mesire Yeri. Ulaşım açısından da rahat bir noktadadır. Bozüyük ilçesine 7 km’lik bir mesafede yer alır. Alabildiğine yeşillik ve bol oksijenli bir havaya sahip olan Türbin Mesire Yeri’nde piknik yapıp doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Son zamanlarda bu bölgede çalışmalar yapılmıştır ve buna bağlı olarak ziyaretçi sayısında artış olmuştur. Şehrin; Ertuğrul Gazi Türbesi, Çelebi Sultan Mehmet Camii ve Kaymakam Çeşmesi gibi tarihi dokularını ziyaret ederken, doğal güzelliklerini de keşfedebilirsiniz.

Kaymakam Çeşmesi

Estetik bir görünüme sahip olan Kaymakam Çeşmesi, Bilecik Söğüt’te bulunmaktadır. 1914 yılında inşa edilmiştir ve banisi Sait Bey’dir. Sait Bey o dönemlerde Söğüt’te Kaymakamlık yapmıştır. Kaymakam Çeşmesi, Neo-Klasik tarza yapılmıştır. Dış yüzü dilimli vazo olup, çevresine yalaklar yapılmıştır. Yalakların yanındaki kabartma yıldız motifleri dikkat çekici detaylar arasındadır. Çeşmenin kitabesi günümüze kadar gelmiştir. Her yüzünde ayrı kitabeler bulunur. Bilecik tatilinizde Kaymakam Çeşmesi’ni görmek için kısa bir yolculuk yapabilirsiniz. Ertuğrul Gazi Türbesi ve Çelebi Sultan Mehmet Camii ise gezebileceğiniz diğer noktalar arasında.

Mehmet Paşa Kervansarayı

Bilecik’e 16 km. uzaklıkta Vezirhan’da bulunan Kervansarayı Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa yaptırmıştır. Kervansarayın yapım tarihini gösteren kitabesi olmamakla beraber l655’de yapıldığı sanılmaktadır.

Mehmet Paşa Kervansarayı-2

Kervansaray 101.52 X 27.21 m. ölçüsünde dikdörtgen planlıdır.Üç bölümlü kervansarayın orta kısmı iki yandakilere göre biraz daha farklıdır. Bu bölüm girişe ayrılmış, yapımında taş ve tuğla kullanılmıştır. Bunun iki yanında arabaların ve atların barındığı birbirine eşit iki dikdörtgen bölüm bulunmaktadır. Dışa kapalı, payandalarla destelenen, kale görünümündeki kervansarayın üzeri iki yana meyilli ahşap kırma bir çatı ile örtülmüştür. İçerideki ahşap sütun dizisi ve kirişler çatıyı taşımaktadır. Bu çatı 1912 yılına kadar sağlam durumda kalmış, bundan sonra yıkılmış ve kervansaray kendi haline terkedilmiştir. Kervansarayın iç kısmında her iki yanda duvarlara ocaklar yerleştirilmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Mehmet Paşa Kervansarayı

Yanlara sekiler yapılmış ve bunlar zeminden daha yüksek tutulmuştur. Bu durumda ortada araba ve atlar, iki yanda da yolcuların konaklaması sağlanmıştır. Duvarlardaki ocakların üzerinde de küçük, mazgal niteliğinde pencereler açılmıştır.


Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?