Ana Sayfa » Bolu » Bolu İlinin Coğrafyası, Yüzölçümü, Nüfusu ve İklimi

Bolu İlinin Coğrafyası, Yüzölçümü, Nüfusu ve İklimi

Sponsorlu Bağlantılar

Bolu Coğrafi Konumu

Ülkemizin Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan illerimizden birisi olan Bolu iline coğrafyası, iklimi, yüzölçümü ve nüfusu bakımında kısaca göz atalım.

Bolu’nun dünya üzerindeki konumu; 30º 32’ ve 32º 36’ doğu boylamları, 40º 06’ ve 41º 01’ kuzey enlemleridir. Sakarya, Düzce, Bilecik, Eskişehir, Ankara, Çankırı, Karabük ve Zonguldak Bolu ilimizin komşularıdır. Bolu 8 ilçeye, 4 beldeye ve 511 köye sahip güzide bir şehrimizdir. 8458 kilometrekare yüzölçümüne sahip Bolu’nun arazisinin ortalama %18’ini tarım %59’unu ise ormanlık alanlar oluşturmaktadır. Bolu ormanları Türkiye için büyük bir öneme sahiptir.

Bolu ormanları

Bolu Dağları

İl topraklarının % 56’ sını kaplamaktadır. lin güneybatı – kuzeydoğu istikametinde Bolu Dağları; en yüksek yeri 1980 m. ile Çele Doruğu, ve Abant Dağları (1748 m.), Gerede’nin kuzeyinde Arkot (1877 m.) ve Göl Dağları (1112 m.)dır. En güneyde ilk iki sıradan daha yüksek olan ve genel olarak Köroğlu Dağları (en yüksek yeri 2499 m.) adı verilen volkanik dağlar uzanır. Bolu’nun güneyindeki uzantısı Seben Dağları 1854 m. Mudurnu civarında Ardıç Dağları 1443 m. Güneydeki Çal Tepesi ise 1640 m. yüksekliğindedir.

Bolu Ovaları

İl Yüzölçümünün % 8’ini kaplayan ovalar genel olarak batı – doğu istikametinde uzanırlar. 725 m. yükseltideki Bolu Ovası ve 1300 m. yükseltideki Gerede Ovaları en genişleridir. Diğer ovalar ise Yeniçağa Ovası, Mudurnu Ovası ve Göynük ilçesinin güneyinde Himmetoğlu Ovasıdır.

Bolu Sarıalan Yaylaları

Sponsorlu Bağlantılar

Bolu Akarsuları

Bolu’da en önemli akarsular Büyüksu, Mengen Çayı, Aladağ Çayı, Mudurnu Çayı , Göynük Suyu, Çatak Suyu ve Gerede Çayıdır.

Bolu Gölleri

Yörede morfolojik yapının karmaşıklığı, akarsu sayısının çokluğu, yükselti farklılıkları ve eğimin fazlalığı gibi faktörler çok sayıda gölün oluşmasına neden olmuştur. Havzaların ve çanakların yüzölçümlerinin küçüklüğü göllerin de küçük alanlı olması sonucunu doğurmuştur. Abant Gölü, Yeniçağa, Çubuk, Sünnet, Yedigöller, Karagöl, Sülüklügöl, Karamurat en önemli göllerdir.

Gölcük-15

Bolu Yüzölçümü

Yüzölçümü 8.458 kilometre karedir. Topraklarının yaklaşık %18’ini tarım alanlar, %59’unu ise ormanlık araziler oluşturmaktadır. Türkiye’deki ormanların %2.55’i Bolu’da bulunmaktadır. %15’i çayır meralardan oluşan Bolu’nun geriye kalan %8’i ise tarım dışı olarak kullanılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bolu yedigöller-14

Bolu Nüfus

2012 yılında yapılan nüfus sayımına göre Bolu ilinin nüfusu 281.080’dir. Bu nüfusun %65’i il ve ilçe merkezlerinde ikamet ederken %35’i ise kırsal alanlarda yaşamaktadır.

Bolu nüfusu

Bolu İklimi

Bolu genellikle Batı Karadeniz ve Karadeniz iklim tiplerinin içinde yer almaktadır. Bunun yanında güneybatı bölümlerinde Marmara ve İç Anadolu iklim tipleri de görülmektedir. Son 52 yıllık verilere göre ortalama günlük güneşlenme süresi 5 saat 49 dakika, yıllık yağış 536 mm. yıllık ortalama yağışlı gün sayısı ise 137 gündür.

Bolu sünnet gölü

Bitki Örtüsü

Bolu’da hakim bitki örtüsü ormanlardır. İl topraklarının %55’i ormanlarla kaplıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kıbrısçık Yaylaları

Karadere, Seben ve Aladağ Ormanları yurdumuzun en zengin ormanlarıdır. Hakim ağaç türleri kayın, gürgen, ıhlamur, dişbudak, meşe, kızılağaç, karaağaç, kavak, köknar ve sarıçamdır.


Benzer Yazılar

Yorum (2)

  1. Vfl dedi ki:

    diyor ki:kar yağmasa da zaten yaşam koşulları ortada birde kar olrsua seyreyleyin durumu. şaka bir yana şehirlerdeki yağışların ancak e7ok soğuk havalarda kara df6nfcşeceği kesin e7fcnki milyonlarca insanın faaliyeti sonucunda şehirlerin fczerindeki hava ister istemez birkae7 derece ısınabiliyor ve yağan kar yere sulu kar veya yağmur olarak dfcşebiliyor. bence kar yağmadan ama bol yağmurlu bir kış gee7irirseniz herkez ie7in daha faydalı olur.

  2. Erhan dedi ki:

    %18’ini tarım %59’unu ise ormanlık alanlar oluşturmaktadır.yüdenin geri kalnı nerde

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?