Ana Sayfa » Burdur » Burdur’un Doğal Güzellikleri

Burdur’un Doğal Güzellikleri

Sponsorlu Bağlantılar

Burdur’un Doğal Güzellikleri

Burdur tarihi bakımdan çok zengin bir geçmişe sahiptir. Burdur’da geçmişten günümüze birçok kaleler, camiler, kiliseler, ören yerleri, antik kentleri ve daha birçok tarihi yapılar mevcut. Burdur’un bütün bu tarihi güzellikler bir bir görülmesi gereken yerlerdir ve keşke görebilsek. Ama bütün bunların dışında bir de Burdur’un kendine özgü, fiziki şartlarından, bitki örtüsünden ve ikliminden kaynaklanan birçok doğal güzellikleri de bulunmakta. Bunlar genellikle yaylalar, şelaleler, göller, nehirler, dağlar ve daha neler neler…

Burdur Gölü

Türkiye’nin 7. büyük gölü olan ve göller bölgesinde yer alan Burdur Gölü, Burdur merkeze oldukça yakın bir yerdedir. Konum olarak koordinatlar 37°45′ Kuzey, 30°12′ Doğu.

Burdur Gölü

Burdur Gölü

Burdur Gölü 845 metre yüksekliğinde ve kapladığı alan 153 kilometrekaredir. Gölün genişiliğ 9 kilometre iken uzunluğu tam 34 kilometredir. Suyu tuzlu olan bu gölün tuz oranı denizden daha fazladır. Burdur Gölünü dünya çapında özel kılan özelliklerden birisi de sadece Burdur Gölğnde yaşayan Burdur dişli sazancığı yani Aphanius sureyanus’dur. Bununla beraber dikkuyruk ördeği yani Oxyura leucocephala da bu gölde yaşayan ve nesli tükenmekte olan bir hayvan.

Dikkuyruk Ördeği

Dikkuyruk Ördeği

Burdur Gölünü besleyen akarsuların tarım için bilinçsizce kullanılması ve yine gölü besleyen yer altı sularının da sondaj ile alınması bu gölün su seviyesini öneli ölçüde düşürmektedir. Bu doğrultuda 1970 yılında Burdur Gölüne giren su miktarı 243 hektometreküp iken 2000 yılında 34 hektometreküpe düşmüştür.

Sponsorlu Bağlantılar
Burdur Gölü

Burdur Gölü

Bütün bunlara rağmen 2009 yılında Karaçal Barajının da kurulması ile Burdur Gölü kurumakla karşı karşıya. Burdur Gölü, Söğüt Dağı ile Suludere Yayla dağları arasında yer almaktadır. Göl, zamanla oluşmuş bir çukura su dolmasıyla meydana gelmiştir. Dolayısıyla tektonik bir göldür.

Burdur Salda Gölü

Salda Gölü

Salda Gölü

Salda Gölü, Burdur ilinin Yeşilova ilçesinde bağlı bir doğal güzelliğimizdir. İlçe merkezine sadece 4 kilometre mesafededir. Burdur Gölü gibi göller bölgesinde bulunmaktadır. Az tuzlu karstik bir göl olan Salda Gölünün kapladığı alan ise 44 kilometrekare ve yüksekliği 1140 metredir.

Sponsorlu Bağlantılar
Pasbaş Ördeği

Pasbaş Ördeği

En derin yerinin 184 metre olması sebebiyle ülkemizin en derin 2. gölüdür. Dünya çapında önem arz eden pasbaş, dikkuyruk ördek ve patka hayvanları burada yaşamaktadırlar. Karaçam ormanları ile çevrelenmiş bu gölde plajlar bulunmakta ve 1989 yılından itibaren Doğal Sit Alanı olarak kullanılmaktadır. Temizlik ve berraklık bakımından ilk sıralarda yer alan Salda Gölü, ilin batısında ve 60 kilometre mesafededir.

Patka Ördeği

Patka Ördeği

Burdur Barajları ve Diğer Gölleri

Burdur’da Salda Gölü ve Burdur Gölü dışında başka göller ve aynı zamanda barajlarda bulunmaktadır. Bu göllerin ve yapılan barajların hepsi hem Burdur’un hemde ülkemizin doğal güzelliklerinden. Bu göllerin, sonradan yapılan barajların isimleri şöyle;

  • Karataş Gölü
Karataş Gölü

Karataş Gölü

  • Yarışlı Gölü
  • Gölhisar Gölü
  • Karacaören Barajı
  • Yapraklı Barajı

Burdur Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı

Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı

Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı

Burdur’un Bucak ilçesine bağlı olan bu koruma alanı ilçenin Kızıllı köyündedir. Kapladığı alan ise yaklaşık 90 hektardır. Nadir ağaç türü olan sığla ağacı bu koruma alanı içindedir. Bu koruma alanı tamamen eğitim ve bilim amaçlı kurulmuştur. Sığla ağaç türünün dışında kızılçam, kızılağaç, sığ saçlı meşe ve çınar gibi ağaç türleri de bulunmaktadır.

Burdur İnsuyu Mağarası

İnsuyu Mağarası

İnsuyu Mağarası

Burdur’un Mandıra köyünde bulunan bu mağaranın uzunluğu yaklaşık 600 metredir. Ulaşım kolay olduğu için turistlerin devamlı uğradığı bir alandır. İnsuyu Mağarası içinde birçok göl bulunmamakta ve yaşının binlerce yıl olduğu tahmin edilmektedir. İçerisi oldukça temiz ve serin bir havaya sahip ve bu mağaradaki suların mide rahatsızlıkların ve şeker rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenmektedir. İnsuyu Mağarasında halen araştırmalar yapılmakta ve girilmemiş bölümlerinin olduğu tahmin edilmekte. Mağaranın içinde birçok sarkıtlar ve dikitler bulunmakta. Ayrıca mağaranın girişinde karbonatlı bir maden suyu çıkmakta. Ama bu maden suyu kaynağı yer altı deresinin suyuna karışmaktadır.

Burdur Sefer Yitiği Mağarası

Sefer Yitiği Mağarası

Sefer Yitiği Mağarası

Sefer Yitiği Mağarası, Burdur’un Bucak ilçesine bağlı doğal güzelliklerimizdendir. İlçenin İncirdere köyünde bulunan bu mağara İncirhan Kervansarayına oldukça yakındır. Sefer Yitiği Mağarası henüz yeni keşfedilmiştir. Ama mağara içinde inanılmaz görüntülere sahip sarkıtlar ve dikitler bulunmaktadır.

Burdur Yaylaları

Burdur Yaylaları

Burdur Yaylaları

Ülkemizin birçok ilinde olduğu gibi Burdur’da da birçok yayla bulunmaktadır. Bu yaylaların yükseklikleri 1200 metre ila 2200 metre arasındadır. Özellikle yaz mevsiminde birçok insan yaylalara gitmektedir. Bu yaylalar şunlardır;

  • Ağlasun Akdağ Yaylası
  • Kırkpınar Yaylası
Kırkpınar Yaylası

Kırkpınar Yaylası

Sponsorlu Bağlantılar
  • Kumar Yaylaları
Kumar Yaylaları

Kumar Yaylaları

  • Akpınar Yaylası
Akpınar Yaylası

Akpınar Yaylası

  • Gölhisar Koca Yayla
  • Böğrüdelik Yaylası
  • Yusufça Yaylası
  • Yeşilova Eşeler Yaylası
  • Aziziye Yaylası

Burdur Doğal Güzellikleri Foto Galeri


Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?