Ana Sayfa » Erzurum » Erzurum Gezilecek ve Görülecek Yerler

Erzurum Gezilecek ve Görülecek Yerler

Sponsorlu Bağlantılar

Erzurum’da Nereleri Gezmelisiniz?

Erzurum’a gidip gezilecek yerleri gezmeden dönerseniz yazık edersiniz. Oldukça fazla gezilecek ve görülecek yere sahip olan Erzurum iline gidenler şimdiden listesini hazırlamalılar. Gitmeden önce nereleri gezip nereleri göreceğinin listesini yaparak Erzurum’a gidince rahat eder.

Erzurum Gezilecek Yerler ve Görülecek Yerler

Erzurum Ulu Camii

Diğer adı Atabey Cami olan bu cami şehrin en büyük ibadet alanı. İbadete hala açık olan cami 1179 yılında Saltuklu Melik Nasirüddün Muhammed Bey döneminde yapıldı. Selçuklu mimarisini çok iyi yansıtmaktadır ve 6000 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Caminin toplamda 5 kapısı var ama hiçbir kapının mimarisi diğerine benzemiyor. Şimdiye kadar 5 defa onarım geçiren cami IV. Murad döneminde erzak deposu olarak kullanılmıştır.

Erzurum Rüstempaşa Bedesteni

Osmanlı mimarisine sahip caminin halk arasındaki adı Taşhan’dır. Bu bedesten 1561 yılında sadrazam Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Rüstem Paşa, Kanuni Sultan Süleyman’ın hem sadrazamı hemde damadıdır. Burada şuan da dükkanlar bulunmaktadır. Bedesten 2 katlıdır ve ziyaretçilerin uğrak yerlerindendir.

Sponsorlu Bağlantılar

Erzurum Öşvank Kilisesi

Şehrin simgelerinden birisi olan bu kilise, 961 ila 966 yılları arasında yapılmıştır. Uzundere ilçesinde bulunmaktadır ve en fazla Hristiyan Gürcüler tarafından ziyaret edilmektedir. Bu kilisenin mimarı ise Öşklü Grigor’dur.

Erzurum Ilıca Kaplıcası

Her yıl bir çok turist tarafından ziyaret edilen bu kaplıca bir çok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Ulaşımı ise oldukça basittir. Aziziye ilçesindeki bu kaplıcanın bulunduğu bölge deniz seviyesinden 1812 metre yüksekliktedir. Başta romatizma, mide ve bağırsak rahatsızlıkları gibi bir çok rahatsızlığa iyi geldiği belirtilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Erzurum Pasinler Kaplıcası

Şehrin bir diğer doğal şifa kaynağı Pasinler Kaplıcasıdır. ŞEhir merkezine olan mesafesi 43 km olan bu kaplıca, Erzurum’a gelen bir çok turist tarafından ziyaret edilmekte. Bu bölgede konaklayabileceğiniz bir kaç termal otel bulunmaktadır. Başta romatizma, ortopedik rahatsızlıklar, eklem ve kireçlenme gibi bir çok rahatsızlıklara iyi geldiği belirtilmektedir.

Erzurum Arkeoloji Müzesi

Her şehrin tarihini en iyi öğrenebileceğiniz en iyi yer şüphesiz müzelerdir. Şehirde çıkarılan eserler 1942 yılında Çifte Minerali Medrese’de toplanırdı. Eserlerin çoğalmasından sonra yeni bina yapılmıştır. Bu müzede başta Urartu yazıtları, madeni kaplar, adak steller, silahlar, mühürler, heykeller, pişmiş lahitler, cam şişeler, sikkeler olmak üzere bir çok eser bulunmaktadır.

Erzurum Kalesi

Bu kalenin kim tarafından yaptırıldığı tam olarak bilinmiyor ama Bizanslılar tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Kale duvarlarının bir çoğu maalesef yıkılmıştır. Kale, iç kale ve dış kale olarak ikiye ayrılmıştır. İç kalenin surları ise oldukça etkileyici. Bu kale, ziyaretçilerin yoğun olarak uğradıkları bir yer.

Erzurum Narman Peribacaları

Adı gibi Narman ilçesindeki bu peri bacalarının ömrü 3 milyon yıla kadar uzanmaktadır. Şehrin en çok merak edilen noktalarından olan bu bölgeye ulaşımda kolaydır. Özellikle turistlerin yoğun olarak uğradığı bir bölgedir. Burada bulunan vadinin ABD’deki Colorado Kanyonuna benzemesi de ayrı bir dikkat çekici özellik. Bu bacaların toplam alanı yaklaşık 6300 hektar.

Erzurum Tortum Gölü

Hem şehrin hemde Doğu Anadolu Bölgesinin doğal güzelliklerinden olan bu göl, Tortum ilçesinde bulunmaktadır. İlçe merkezine olan mesafesi ise 35 km’dir. Bu gölün genişliği 100 metre ile 1 km arasında değişmektedir. Bu bölgeye 1960 yılında hidroelektrik santrali kurulmuştur. Bu gölün oluşmasını sağlayan ise Kemerlidağ’dan gelen bir heyelan olmuştur.

Erzurum Nene Hatun Milli Parkı

SONY DSC

İsmini Nene Hatun’dan alan bu milli park, Merkez ilçede bulunmaktadır. Bu milli park, Mecidiye ve Aziziye Tabyalarının bulunduğu yerlerdir. Aynı zamanda bu parkta Aziziye şehitleri anıtı da bulunmaktadır. Nene Hatun şehrin simgelerindendir.

Erzurum Çoruh Nehri

Bir çok şehirden ve ilçeden geçen bu nehrin uğrak yerlerinden birisi de Erzurum’dur. Son derece etkileyici bir güzelliği olan bu nehir, şehirde bulunan Mescit Dağından doğar. Aynı zamanda ülkemiz içinde çok önemli olan bu nehrin 442 km’si ülke sınırları içerisinde yer almaktadır. Ülkemizin en hızlı akan nehirlerinden birisi olduğu için tahmin edebileceğiniz gibi rafting yapmak için çok uygun. Aynı zamanda trekking, kamp, ve dağcılık sporları da yapılmaktadır.

Erzurum Atatürk Evi

1984 yılında ziyarete açılan bu bina, 1890 yılında yaptırılmıştır. Ev, tip olarak eski Erzurum evlerine benziyor. 1915 ila 1916 yılında Alman Konsolosluğu, 1918 yılında sonra ise Vali Konağı olarak kullanılmıştır. Atatürk’ün zaman zaman konakladığı bu evde şu anda Cumhuriyet’in kurulması yıllarında evin tanık olduğu eşyalar sergilenmektedir.

Erzurum Palandöken Kayak Merkezi

Erzurum denince hiç şüphesiz akla kış ve soğuk gelmektedir. Kış mevsiminde hem yerli hemde yabancı turistlerin yoğun ziyaret ettiği bu kayak merkez, yılın 6 ayında karla kaplıdır. Sezon Kasım ayında başlar ve Nisan ayında biter. Sadece Erzurum’un değil ülkemizinde önemli noktalarından birisidir. İsteyenler özel kayak dersleri de alabilirler.

Erzurum Tortum Şelalesi

Tortum Gölü içinde bulunan bu şelale son derece gösterişli ve güzel. Tortum Çayında oluşan bu şelalenin genişliği 20 metre ve yüksekliği 50 metredir. Çok yüksek debiye sahiptir. İnsanı kendine hayran bırakan bir güzelliğe sahip.

Erzurum’da Gezilip Görülecek Diğer Yerler

  • Erzurum İbrahim Paşa Camii

  • Erzurum Murat Paşa Camii

  • Erzurum Lalapaşa Camii

  • Erzurum Saat Kulesi

Sponsorlu Bağlantılar
  • Erzurum Üç Kümbetler

  • Erzurum Çobandede Köprüsü

  • Erzurum Aziziye Tabyası
  • Erzurum Yakutiye Medresesi
  • Erzurum İstanbulkapı
  • Erzurum Çifte Minareli Medrese

Erzurum’da Gezilecek ve Görülecek Yerler Fotoğraf Galerisi


Benzer Yazılar

Yorum (1)

  1. Nuri Hakan Tataroğlu dedi ki:

    Erzurum’u çok gezdim, çayı çok içerler,cağ kebabını ve kadayıf dolmasını yerler.Yazmış olduğum şiirimin okunmasını dilerim.
    Şimdi İse
    Sağ iken tozu dumana katıyor
    Bina yapıp satıyor
    Şimdi ise
    Başkasının yaptırdığı mezarda yatıyor
    Sağ iken
    Şımarıktı havalıydı
    Çifte tabancalıydı
    Sanki hiç ölmeyecekmiş gibi yaşadı
    Şimdi ise
    Ölünce hatırlayanı bile kalmadı
    Ankara ,15.2.2019, Nuri Hakan Tataroğlu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?