Ana Sayfa » Karaman » Karaman Gezilecek ve Görülecek Yerler

Karaman Gezilecek ve Görülecek Yerler

Sponsorlu Bağlantılar

Karaman’da Nereleri Gezmelisiniz?

Karaman’a gidip gezilecek yerleri gezmeden dönerseniz yazık edersiniz. Oldukça fazla gezilecek ve görülecek yere sahip olan Karaman iline gidenler şimdiden listesini hazırlamalılar. Gitmeden önce nereleri gezip nereleri göreceğinin listesini yaparak Karaman’a gidince rahat eder.

Karaman Gezilecek Yerler ve Görülecek Yerler

Dereköy Fisandon Kilisesi

Karaman merkezde bulunan Dereköy köyünde bulunan bu Kilisenin yapım yılı ve kimin yaptığı bilinmemektedir ama 9. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. 16. yüzyılda Yusuf Sinan Paşa tarafından camiye dönüştürülen bu Kilise böylece ibadethaneye açıldı. Farklı bir mimariye sahip bu Kiliseyi gezi rehberinize alabilirsiniz.

Zeyve Pazarı

Ermenek ilçesine bağlı bu yer doğanın içinde yer almaktadır. Dolayısıyla hem doğa ile içiçe yürüyüş yapabileceğiniz hemde alışveriş yapabileceğiniz bir pazar. İlçeye girildiği zaman Zeyve Pazarı tabelaları sizi doğrudan götürecektir. Yöre halkının yetiştirdiği sebze ve meyvelerin yanı sıra yöresel el sanatlarını da sattığı bu yerde çok sayıda çınar ağacı bulunmaktadır. Yüzlerce yıldır bu gelenek devam etmektedir. Bahar ve yaz mevsimlerinde mesire yeri olarak da kullanılmaktadır. Doğanın içinde olmak isterseniz Zeyve Pazarı tam yeri.

Çeşmeli Kilise

İl merkezinde bağlı Tapucak Mahallesinde yer alan bu Kilisenin resmi adı Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesidir. Bizans zamanında yapılan bu kilise Cumhuriyetin ilanı ile 1980’li yılları arasında cezaevi olarak kullanılmıştır. 2007 yılında restore edilen bu kilise artık ziyaretlere açık.

Hürrem Dayı Evi

İlin belki de en çok ziyaretçisi olan bu tarihi ev özellikle mimarisi ile dikkat çekmekte. Merkezdeki Koçak Dede Mahallesinde yer alan bu tarihi ev geleneksel bir Anadolu mimarisini taşımakta. Burası 300 yıllık tarihe sahiptir ve buna rağmen çok iyi korunmuştur. Ama yine de restore edilmiştir. Birçok turist sadece burayı görmek için de bile Karaman’a gelmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Tartan Evi

19. yüzyıl mimarisine sahip bu ev ilin köklü ailelerinden birisine aittir. 2 katlı olan bu ev Topucak Mahallesinin Tartan sokağında yer almaktadır. Evin üst katı oturma için kullanılırken alt katı ise kiler, mutfak gibi ihtiyaçlar için kullanılmaktadır. Evin dikkat çeken özellikleri ise giriş kapısının Binbir Kilisesinden getirilen taşlarla yapılmış olması ve ahşaptan daha çok kalem işlemelerine sahip olması.

Manazan Mağaraları

İlk olarak Bizans zamanında yerleşim yeri olarak kullanıldı. İlin Taşkale kasabasında ve il merkezine yaklaşık 40 km mesafede yer almaktadır. Bu mağaralar kocaman bir kayaya oyularak yapılmıştır. Dışarıdan bakarsanız yüzlerde delikten başka birşey göremezsiniz. Turistlerin en çok merak ettikleri yerler arasındadır.

Karaman İncesu Mağarası

Belkide görülmesi gereken ilk yer olan bu mağara oldukça farklı bir atmosfere sahip. ‘ mağaradan oluşan İncesu Mağarası, Taşkale Kasabasına yaklaşık 10 km mesafede. Damlataş bakımından zengin olan ve yağışın bol olduğu zamanlarda tabiri caizse yeraltı nehri oluşan mağara görülmesi gerekiyor.

Taşkale Tahıl Ambarları

Karaman’ın en gösterişli yapılarından olan bu tahıl ambarları adından da anlaşılacağı gibi Taşkale kasabasında yer almaktadır. Yüksekliği 40 metre yakın olan bu ambarlar 251 tanedir. Fakat ambarların derinlikleri aynı değil. Bakliyatın yanı sıra hububat saklamak için oldukça uygundur. Karaman’a gidipte b yapıyı görmemek olmaz.

Sponsorlu Bağlantılar

Karaman Hatuniye Medresesi

İl merkezinde bulunan bu medrese 1382 yılında yaptırılmıştır. Bu medreseyi yaptıran ise Osmanlı I. Murad’ın kızı ve Karamanoğlu Alaaddin Bey’in karısı olan Nefise Sultan’dır. Bu medresenin mimarı ise Numan Bin Hıca Ahmet’tir. Kapalı avlu medrese tipinde yapılan bu medresenin avlusu şuanda açıktır. Mimarisi daha çok bitkisel motiflerden oluşmaktadır.

Karabaş Veli Külliyesi

Karamanoğulları zamanında yapılan bu külliyenin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Siyahser Mahallesinde yer almakta ve iki bölümden oluşmaktadır. Külliyenin tarihi ile gelen bilgilerden birisi II. Abdulhamit zamanında onarılmasıdır.

Karaman’da Gezilecek ve Görülecek Diğer Yerler

  • Karaman Kalesi
  • Mennan Kalesi
  • Ermenek Kalesi
  • Madenşehri Örenyeri
  • Gökçeseki Örenyeri
  • Değle Ören Yeri
  • Meraspolis Mağarası
  • Binbir Kilise
  • Aktekke Camii
  • Karaman Müzesi

Karaman’da Gezilecek ve Görülecek Yerler Fotoğraf Galerisi


Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?