Ana Sayfa » Şırnak » Şırnak Gezilecek ve Görülecek Yerler

Şırnak Gezilecek ve Görülecek Yerler

Sponsorlu Bağlantılar

Şırnak’da Nereleri Gezmelisiniz?

Şırnak’a gidip gezilecek yerleri gezmeden dönerseniz yazık edersiniz. Oldukça fazla gezilecek ve görülecek yere sahip olan Şırnak iline gidenler şimdiden listesini hazırlamalılar. Gitmeden önce nereleri gezip nereleri göreceğinin listesini yaparak Şırnak’a gidince rahat eder.

Şırnak Gezilecek Yerler ve Görülecek Yerler

Finik Ören Yeri ve Kalesi

Şırnak Cizre’de bulunan bu ören yeri, M.Ö. 4000 yılından kalmadır. Bu ören yerinde saraylar, mağaralara oyulmuş evler, kadın ve erkek kabartmaları bulunmaktadır. Bu ören yerine yakın olan kalede de benzer kabartmalar mevcuttur.

Bazebde Ören Yeri

Bu ören yeri Dicle Nehrinin kıyısında bulunmaktadır. İlk çağdan kalma olan bu ören yerinde bulunan taş köprüyü görmeden gitmeyin.

Sponsorlu Bağlantılar

Cizre Ulu Cami

Dikdörtgen bir plana sahip bu cami aslında bir kilise idi. 639 yılında camiye dönüştürülen caminin en önemli özelliği iki başlı ejder ve aslan figürlerinden oluşan kapı tokmağıdır. Ayrıca 1160 yılında Cizre Beyi Baz Şah’ın oğlu Al Sencer tarafından yeniden yaptırılmıştır.

Hz. Nuh (a.s.) Türbesi

Birçok tarihçiye göre Hz. Nuh Peygamber (a.s.)’ın tufandan sonra burada bulunan Cudi dağına oturmuştur. Tufandan sonra da burası yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Hz. Nuh Peygamber’e ait olduğu söylenen mezarın türbesi restorasyon işleminden sonra ziyarete açılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kasrik Ören Yeri

Su bentlerinin, köprülerin ve kalıntıların bulunduğu bu ören yerine Sazirka’da denilmektedir. Ilıman bir iklime sahip olması sebebiyle bazı medeniyetler bu bölgeyi yazlık olarak kullanımıştır. Zaten günümüzde yaşayan halk da bu bölgede piknik yapmak için bu bölgeye gelmekteler.

Kırmızı Medrese

Cizre Beyliği tarafından 15. yüzyılda yapılan bu medrese ismini, kırmızı renkli tuğlalarından almaktadır. Bu medresenin içerisinde külliye, dershane, avlu, yemekhane ve mezarlar var.

Abdaliye Medresesi

Bu medrese, Mem-u Zin adlı eserde de geçen yerdir. 15. yüzyılda yapılan bu medrese hem Arap ülkelerinden hemde vatandaşlardan ilgi görmektedir. Bu medreseyi ilgi odağı yapan ise bahsettiğimiz eserde sevipte kavuşamayan Mem ve Zin’in aşkıdır. Bu aşkı engelleyen Bekir isimli birisi.

Sponsorlu Bağlantılar

Cudi Dağı

Şırnak’ın sembollerinden birisi olan Cudi Dağı, bir çok olaya da konu olmuştur. Bir çok rivayette Hz. Nuh (a.s.)’ın gemisinin bu dağ üzerine oturduğu belirtilmekte.

Şırnak’da Gezilecek ve Görülecek Yerler Fotoğraf Galerisi


Benzer Yazılar

Yorum (1)

  1. e dedi ki:

    hani meryem ama kilisesi timüs çeşmesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?