Ana Sayfa » Adana » Adana Coğrafyası ve Adana İklimi

Adana Coğrafyası ve Adana İklimi

Sponsorlu Bağlantılar

Adana Coğrafyası

Adana coğrafyası denince akla ilk gelen şey Çukurova ve Toros Dağlarıdır. Akdeniz Bölgesinin kuzeydoğusunda bulunan ve Akdeniz’e sınırı olan bir ilimizdir. Toros Dağlarının güneydoğusunda bulunan Çukurovayı çevreleyen diğer dağlar ise Tahtalı Dağları, Dibek Dağları ve Nur Dağlarıdır.

Adana’nın %49’u dağlık alanlardan oluşur. Adana’nın %23’ü ise yaylalardan, %27’si ise ovalardan meydana gelmektedir. Adana’nın kuzeyine doğru gittikçe Toros Dağları, Tahtalı Dağları ve Dibek Dağlarından dolayı yükseklik artar. İç Anadolu Bölgesinden gelen Seyhan ve Ceyhan nehirleri Adana’dan geçerek Akdeniz’e dökülür.

Bu nehirler üzerine kurulmuş barajlar ve göllerde Adana’nın coğrafi yapısını değiştirmektedir. Seyhan Nehri üzerinde Çatalan Baraj Gölü ve Seyhan Baraj Gölü oluşurken Ceyhan Nehri üzerinde Aslantaş Baraj Gölü, Karataş Kuş Cenneti Gölü, Akyatan Kuş Cenneti Gölü ve Ağyatan Kuş Cenneti Gölü oluşmuştur.

Ayrıca bakınız;

Adana Tanıtımı ve Şehir Rehberi

Adana Taşköprü

Adana Taşköprü

Sponsorlu Bağlantılar

Adana’nın İklimi

Adana’da görülen iklim tipik bir  Akdeniz Bölgesi iklimidir. Yaz mevsimleri sıcak ve kurak, kış mevsimi ise ılık ve yağışlıdır. Yıllık 625 mm ortalama yağış miktarının düştüğü Adana’da en soğuk ay Ocak iken en sıcak ay ise Ağustos’dur. Yağışlar en çok kış mevsiminde yağmaktadır. Yıllık ortalama sıcaklık ise 28 santigrat derecedir. Şimdiye kadar ölçülen en yüksek sıcaklık 53 santigrat derece iken en düşük sıcaklık ise -6.3 santigrat derecedir.

Adana’nın Bitki Örtüsü

Toros Dağları

Toros Dağları

Adana, yukarıda da belittiğimiz gibi Akdeniz Bölgesinin iklim özelliklerini gösterdiği için bitki örtüsü de doğal olarak makidir. Adana’da bulunan bazı maki türleri çınar, yabani zeytin, akça kesme, menengiç, sakız ağacı, funda, erguvan ve zakkumdur. Adana’da görülen maki bitki örtüsü 800 metreye kadar geçerlidir.

800 metre ila 2000 metre arasında meşe, çam, ardıç, göknar, sedir gibi ağaç türleri görülürken 2000 metreden sonra ise alp tipi çayırlar görülmektedir.


Benzer Yazılar

Yorum (6)

  1. misafir dedi ki:

    hiç birşeyyy
    yazmıcam ooo
    xyzaaaaa

  2. misafir dedi ki:

    şaka bunu beğenmedim çünkü bu ne ya hangi iklim o bile yazmıyore ne diyeyim yuhunuz

  3. Yusuf dedi ki:

    Çok güzel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?