Adana’da Giyilen Yöresel Giysiler ve Yapılan El Sanatları
Sayfa Başlıkları
Adana’nın Yöresel Giysileri
Adana’da kırsal alanlarda giyilen giysiler ile şehirde giyilen giysiler farklılık göstermektedir. Örneğin kırsal alanlar hem erkeklerde hemde kadınlarda şalvar görülürken il ve ilçe merkezlerinde batıyı anımsatan bir giyim söz konusudur. Adana’da giyim dışında giyimlerine renk katan aksesuarlarda takılır. Bunlar yüzükler, küpeler, bilezik, tozak ve içekler.
Adana’da Kadınların Giydiği Geleneksel Giysiler
En başta şalvar olmak üzere üst tarafa güdük, başa yağlık ayaklara ise yemeni yada lastik papuçlar giyilir. Ayrıca kadınların başlarına yağlıktan başka giydiği diğer yöresel giysiler ise tülbent, taç, fes, gelin başlığı, evli kadın başlığı, dul kadın başlığı, ihtiyar kadın başlığı v.b. Kadınların üstlerine güdük dışında giydiği yöresel elbiseler ise fistan, cepken, kolçak, kuşak, yelek, dolama.
Güdük; kolları uzun, önden yırtmacı olan yakasız buluza denir.
Yağlık; renkli ve desenli olan kenarları oya ile işlenmiş yazmaya denir.
Adana’da Erkeklerin Giydiği Geleneksel Giysiler
En başta şalvar olmak üzere üst tarafa mintan başa ise kasket giyilir. Ayrıca yemeni, yelek, kuşak, fes, börk v.b. elbiselerde giyilmektedir.
Adana’da El Sanatları
20. yüzyıla kadar süregelen el sanatları teknoloji ile birlikte değerini kaybetti. Ama buna rağmen halen kilim, halı, çuval, heybe, çul, çorap, sandık, dolap, oklava gibi el sanatları devam etmektedir.
Çok. İyi. Bir. Seçim
ödevime yardım etti