Ana Sayfa » Adana » Adana’nın Neleri Meşhur?

Adana’nın Neleri Meşhur?

Sponsorlu Bağlantılar

Adana’nın En Meşhurları

Adana’ya gezmeye gidecek yada Adana hakkında meraklı olanlar için Adana ilinin nelerinin meşhur olduğunu sizlere anlatıyoruz. Kısaca Adana ilinin neleri meşhurdur diye sıralamak gerekirse; 

Adana’nın pamuğu ( Beyaz altın ), Adana Kebabı, Çukurovası, Anavarza Kalesi, Misis Antik Kenti, Tekir Yaylası, Yaşar Kemal, Sakıp Sabancı’sı, Ulu Cami, Taş köprü, Ceyhan Nehri ve Seyhan Nehri  çok meşhurdur.

Akdeniz Bölgesinin ve Türkiye’nin en güzide şehirlerinden birisi olan Adana, Çukurova’nın merkezinde bulunmaktadır. Tarihi bakımında önemli bir ticaret merkezi olan Adana, ipek Yolunun üzerinde bulunmaktadır. Sahip olduğu Ceyhan Nehri ve Seyhan Nehri de Adana’nın önemini daha da artırmıştır.

Adana’nın neyi meşhur, Adana’da ne yenir diye merak ediyorsanız, görmenizi tavsiye ettiğimiz yerler ve tatmanızı önerdiğimiz lezzetler şöyle:

Sponsorlu Bağlantılar

Adana Misis (Yakapınar) Ören Yeri

Misis (Yakapınar) Ören Yeri

Misis (Yakapınar) Ören Yeri

İpek yolu üstünde kurulan Misis Antik Kenti şehrin önemli tarihi yerlerindendir. Ceyhan Nehri kenarında bulunan bu antik kent, şehrin 2. geçitidir. Rivayetlere göre Misis Antik Kentini Truva kahramanlarından olan Mopsos kurmuştur. Hititlerle başlayan tarih Roma ve Bizns’dan sonra günümüze kadar gelmiş ve her medeniyet için önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Abbasiler zamanında yeniden imar edilen antik kent gidildiği vakit görülmesi gereken bir yerdir.

Adana Taşköprü

Adana Taşköprü

Taşköprü, Adana’nın simgelerinden olup tam 319 metre uzunluğundadır. Geriye sadece 14 adet kalan 21 yuvarlak kemerden meydana gelen bu köprünün genişliği ise 13 metredir. Adana Müzesinde bulunan belgelerde Taşköprü’yü Auxentios’un 4. yüzyılda yaptığı belirtilmektedir. Taşköprü’nün ortasında bulunan kemerde 2 adet aslan kabartması mevcut.

Sponsorlu Bağlantılar

Adana Anavarza (Dilekkaya Köyü) Ören Yeri

Anavarza (Dilekkaya Köyü) Ören Yeri

Anavarza (Dilekkaya Köyü) Ören Yeri

Anavarza (Dilekkaya Köyü) Ören Yeri, Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan ören yerlerinden birisidir. Aynı adı taşıyan Dilekkaya köyü yakınlarındadır. Adana Çukurova’nın ortasında yer alan bir tepenin önünde bulunan Anavarza (Dilekkaya Köyü) Ören Yerinin tarihi Roma dönemine kadar bilinmektedir. Roma döneminden öncesine ait bilgi bulunmamaktadır. Roma döneminde ise buraya Anazarbus ismi verilmiştir.

Adana Ulu Cami Ve Külliyesi

Ulu Camii

Ulu Camii

Adana denince akla ilk gelenlerden olan Ulu Cami ve Külliyesi, bölgenin önemli tarihi yapılarındandır. Yapımına 1513 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından başlanan bu camiyi oğlu Piri Mehmet Bey 1541 yılında bitirmiştir. Bu camiyi özel kılan özelliklerden birisi de 3 medeniyetin mimarisini taşımasıdır. Memluk, Selçuklu ve Osmanlı Devletinin mimari özelliklerini taşıyan caminin kapısında Selçuklu, minaresinde ise Memluk mimarisi izleri vardır. Bu caminin hemen yanında Ramazanoğlu ailesine ait türbe bulunmaktadır. Ayrıca caminin doğusunda da bir medrese vardır.

Adana Ceyhan Nehri ve Seyhan Nehri

Seyhan Nehri

Seyhan Nehri

Ceyhan Nehri ve Seyhan Nehri Adana’nın en önemli mirasıdır. Özellikle Çukurovayı besleyen iki can damarıdır. Ceyhan Nehrinin uzunuluğu 509 kilometre iken Seyhan Nehrinin uzunluğu ise 560 kilometredir. Ceyhan Nehri Kahramanmaraş’tan doğar ve Akdenize dökülür.  Seyhan Nehri ise Kayseri’den başlar ve Akdenize dökülür. Ceyhan Nehri ve Seyhan Nehri sadece Adana’nın değil Akdeniz Bölgesinin ve Türkiye’nin de en önemli nehirlerindendir.

Adana Kebap

Adana Kebabı

Adana Kebap

Adana denince akla ilk gelen şey belki de Adana kebaptır. Adana kebap dünya çapında bir lezzet olup Adana’ya özgüdür. Adana kebabının en büyük özelliği Adana’nın yaylalarında yetiştirilen koçların etinden yapılmasıdır. Bu koçların olması yetmez. Aynı zamanda Adana kebabını yapan ustanında rolü çok büyük. Ayrıca kullanılan malzemelerde çok önemli. Kısacası Adana’ya gidipte Adana kebap yemeden dönmek olmaz.

Adana kebap dışında Adana’ya özgü birçok yöresel lezzet vardır. Bunlardan bazıları yüzük çorbası, mercimekli ıspanak başı, ekşili topalak, kabak çintme, içli köfte, sakatat dolması, karakuş tatlısı ve taş kadayıfıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Ayrıca bakınız;

Yöresel Adana Yemekleri


Benzer Yazılar

Yorum (8)

  1. melike dedi ki:

    hmmmmmmmmm teşekkurler

  2. Tuana dedi ki:

    Teşekkürler hoca çok beyendi

  3. fatma dedi ki:

    Ayyy çok güzel olmuş

  4. veysel dedi ki:

    acayip güzel olmuş

  5. Defne dedi ki:

    Çok güzel

  6. Ali dedi ki:

    Süper y

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Neyi İle Meşhur?