Adana’nın Tarihi Yerleri, Müzeleri ve Ören Yerleri
Sayfa Başlıkları
Adana’da Gezilecek Yerler
Tarihe tanıklık etmiş şehirlerden birisi olan Adana, oldukça zengin bir tarihe sahiptir. Adana’ya giden herkesi gezip görmesi gereken tarihi yerler oldukça fazladır. Adana’nın tarihi yerleri, Adana müzeleri, Adana ören yerleri, Adana kaleleri, Adana camileri, Adana çeşmeleri, Adana kiliseleri ve Adana köprüleri gibi oldukça eski tarihe sahip eserler bulunuyor.
Adana Tarihi Yerleri
Adana Yılan Kale
Bizanslılar zamanında yapıldığı tahmin edilen Yılan Kale’ye yöre halkı “Şahmeran Kalesi” olarak da isimlendirmektedir. Ceyhan Nehri üzerinde bulunan Misis bölgesi ile Ceyhan arasındadır. Ceyhan Ovasında bir tepe üstünde yer alan Yılan Kale, tarihi kervan yolu üzerindedir. Bu yol üzerindeki kale zincirinin ilki olan bu kaleye yöre halkının Şahmeran Kalesi demesinin nedeni ise Şeyh Meran isimli birinin burada yılan yetiştirdiği söylentisidir.
Adana Dumlu Kalesi
Adana’nın Ceyhan ilçesine bağlıdır. İlçenin 17 kilometre kuzeybatısında bulunan Sağkaya bucağına ait aynı isimli köyünde yer alan Dumlu Kalesi, 75 metre yükseklikte olup sert kalkerli bir tepede bulunmaktadır. Tahmini olarak 12. yüzyılda yapılan bu kalenin çevresi ise 800 metredir. Dumlu Kalesinin ovaya bakan doğu tarafında bir gözetleme kulesi olup tek kapısı vardır. Kalenin içinde sarnıçlar ve kalıntılar mevcuttur. Ayrıca kalenin bulunduğu tepenin çevresinde kaya mezarları vardır.
Adana Tepebağ Evleri
Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan Tepebağ Evleri eski Adana evleri olup Tepebağ Höyüğü’nün çevresinde yapılmıştır. Burada bulunan tarihi surların içinde bulunan bu evlerde Adana tarihi yatmaktadır. Bu evlerin birçoğu 18. yüzyılda yapılmıştır.
Adana Ramazanoğlu Konağı ve Ramazanoğlu Çarşısı
Ramazanoğlu Konağı 3 katlı olup 1945 tarihinde yapılmıştır. Ramazanoğlu Halil Bey’in yaptığı bu konak kesme taştan yapılmıştır ve hem Adana’nın heme ülkemizin en eski evlerindendir. Bu konakta devlet işlerinin görüşüldüğü selamlık bölümü maalesef yıkılmıştır. Sonraki dönemlerde ise tüccarların tuz pazarı kurmasından dolayı Tuzhanı olarak isimlendirilmiştir.
Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yapılan bir diğer tarihi yer ise Ramazanoğlu Çarşısı’dır. İpek Yolu üzerinde bulunan bu çarşı dönemin en canlı ticaret merkezi haline gelmiştir. 15. yüzyılda yapılan bu çarşı o tarihten günümüze kadar ulaşmış ve günümüzde dahi önemini korumaktadır. Burada 3 tarafı çevrilmiş ve sadece ön tarafı açık olan atölyeler, hanlar ve dükkanlar bulunmaktadır.
Adana Kurtkulağı Kervansarayı
Adana’nın Ceyhan ilçesine bağlı olan Kurtkulağı Kervansarayı, aynı ismi taşıyan belde de bulunmaktadır. Eski Halep kervan yolu üzerinde bulunan bu kervansarayı Hüseyin Paşa 17. yüzyılda yapmıştır. 23.60 x 45.75 metre ölçülerindeki kesme taşlarından yapılan bu kervansarayın yanında ise yine 17. yüzyılda yapılmış bir adet cami bulunmaktadır.
Adana Diğer Tarihi Yerleri
* Büyük Saat Kulesi
* Taşköprü
- Bahri Paşa Çeşmesi
- Adana Yeşil Oba Şehitliği
- Küçük Dikili Köyü Şehitliği
- Saimbeyli Şehitliği
- İpek Yolu
- Çarşı Hamamı
Adana Müzeleri
Adana Arkeoloji Müzesi
1924 tarihinde kurulan Adana Arkeoloji Müzesi, özellikle Çukurova’nın tarihini yansıtmaktadır. Gözlükule, Yumuktepe, Sirkeli ve Misis kazılarında elde edilen eserlerin sergilendiği bu müze, kuruluş tarihi bakımından ülkemizin en eski müzelerindendir. Adana Arkeoloji Müzesi, adından da anlaşılacağı gibi Adana’dadır ve şehrin merkezinde bulunuyor.Geniş bir bahçesi ve 4 büyük salonu var.
Adana – Etnografya Müzesi
Etnografya Müzesi, aslında bir kilisedir. 1845 yılında inşa edilmiş kilise terk edildiği için müzeye çevrilmiştir. İçinde Çukurova ve Toroslara ait eserler bulunmaktadır. Diğer adı ise Eski Müzedir.
Adana’nın Diğer Müzeleri
- Atatürk Müzesi
- Misis Mozaik Müzesi
Adana Ören Yerleri
Adana Anavarza (Dilekkaya Köyü) Ören Yeri
Adana’nın Ceyhan ilçesine bağlı olan Anavarza (Dilekkaya Köyü) Ören Yeri, isminden de anlaşılacağı gibi Dilek Köyü yakınında bulunmaktadır. Bu ören yeri Çukurova’da bulunan yüksek bir kayanın önünde yapılmıştır. Roma zamanında buraya verilen isim Anazarbus idi. Bu dönemden öncesine ait herhangi bir bilgi yoktur. Bu bölge 408 tarihinde burada kurulan Kilikia eyaletinin başkenti olmuş ve sadece Roma İmparatorluğu değil İslamiyet döneminin de izleri taşımaktadır.
Adana Diğer Ören Yerleri
* Şar (Şar Köy) Ören Yeri
- Misis (Yakapınar) Ören Yeri
- Magarsos Ören Yeri
- Ayas (Aigaiai – Yumurtalık) Ören Yeri
- Akören Ören Yeri
- Ceyhan-Sirkeli Muvattali Kabartması ve Ören Yeri
Adana Camileri, Kiliseleri ve Sinegogları
Adana Kozan Kalesi ve Manastırı
Bulunduğu konum açısından stratejik bir öneme sahip Kozan Kalesi ve Manastırı’nı Asurlular yapmıştır. Abbasiler ve Selçuklular Devletinden sonra Haçlıların eline geçmesi sebebiyle Hristiyanlar için önem arz eden bir yerdir. Çünkü burada 3 yılda bir vaftiz yağı çıkarma törenleri düzenlenmektedir.
Adana Ulu Cami Ve Külliyesi
Adana’nın en önemli camilerinden birisi olan Ulu Cami Ve Külliyesi, 1513 tarihinde yapılmıştır. Ramazanoğlu Halil Bey’in yapmaya başladığı bu camiyi Ramazanoğlu Halil Bey’in oğlu olan Piri Mehmet Paşa bitirmiştir. 1541 tarihinde biten bu caminin mimarisinde hem Memlukları hem Selçukluların hemde Osmanlı İmparatorluğunun mimari özelliklerini görebilirsiniz. Öyle ki Ulu Cami Ve Külliyesinin minaresi Memluk mimarisine göre kapısı ise Selçuklu mimarisine göre yapılmıştır.
Adana’nın Diğer Camileri ve Kiliseleri
- Hasan Ağa Camisi
- Hoşkadem Cami
- Yağ Cami
- Yeni Cami
- Akça (Ağca) Mescit
- Bebekli Kilise