Gerçek Adana Kebap Nasıl Olur?
Sayfa Başlıkları
Yöresel Adana Kebap
Türkiye’nin bütün bölgelerinde Adana Kebap yapan yer bulabilirsiniz. Ancak bu Adana kebap yapan yerlerin bir çoğu orjinal Adana kebap yapmıyor. Peki Adana kebap nasıl olur, orjinal Adana kebap nasıl anlaşılır, yöresel Adana kebabın diğer kebaplardan farkları nelerdir gibi sorulara nasıl cevap vereceksiniz?
Adana Ticaret Odası tarafından gerçek Adana kebabın nasıl olması gerektiği, etinin nasıl olması gerektiği, Adana kebabın nasıl hazırlanması gerektiği ve denetiminin nasıl yapıldığı detaylı bir şekilde açıklandı.
Orjinal Adana Kebabın Farkları
Türkiye’de bir çok yöreye ait kebap çeşitleri vardır. Ama Adana kebabı, diğer kebap çeşitlerinden farklıdır. En önemli farkı ise etidir. Çünkü Adana kebabında kullanılan et, Adana yöresine özgü doğal ortamda yetişen koyunun etidir. Adana kebabını ayıran diğer etkenler ise ustalık ve pişirme tekniğidir. Adana kebabında belirtilen malzemelerin dışında malzeme kullanılmaz. Örneğin keyfinize göre baharat ekleyemezsiniz. Ayrıca Adana kebabı yapılırken vantilatör kullanılmaz. Adana kebabı yapıldıktan sonra servis edileceği zaman yeşilliği ve salatası da tam olmalıdır.
Ayrıca Bakınız;
Adana Kebap Tarifi İçin Tıklayın
Adana Kebap Nasıl Üretilir?
Adana Kebap Eti ve Hazırlanması
Adana Kebap’ta kullanılacak et Adana’nın yaylalarında doğal ortamda büyümüş koyun etinden olacak. Ayrıca bu koyun en az bir yaşında olacak. kullanacağınız etin sinirlerini, damarlarını ve zarlarını ayırın. Aynı zamanda koyunun kuyruğunu da ayırın. Daha sonra hem eti hemde koyunun kuyruğunu bir gün dinlendirin. 1 gün dinlendirdiğiniz eti zırh isimli iki el ile kullanılabilen keskin bıçak ile kıyın.
Ardından yine 1 gün dinlendirdiğiniz koyunun kuyruğunu da bu keskin bıçakla kıyın. Yalnız kullanacağınız koyun kuyruğu kullanacağınız etin %15’i olacak. Sonrasında ortalama %0.5 oranında acı kırmızı biber ve tuz ile yoğurulur. Bu karışı çok önemlidir. Homojen olana kadar yoğurun ve yoğurduğunuz bu karışımı demirlere sıvar gibi yapıştırın. Bu işlem çok önemlidir. Sıvadığınız etler dengeli olmalıdır.
Kullanacağınız demirlerin ideal ebatları 120/90 cm x 3 cm x 0.5 cm ‘dir. Şişleri ateşe vermeden önce elinizi suya batırın ve şişlerin üzerindeki eti sıvazlayın. Yalnız çok fazla sulandırmayın. Aksi taktirde et haşlanır ve kebabın tadı bozulur. Bir tane şişte ortalama 180 gram et olmalıdır. Bir buçuk Adana kebabın miktarı ise en az 270 gram olmalıdır.
Adana Kebabın Pişirilme Şekli
Yukarıda anlattığımız gibi hazırladığınız şişleri pişireceğiniz ateşte çok önemlidir. Ateş alevsiz, durgun ve korlu olacak. Ayrıca ateş meşe kömürü olacak. Pişirme miktarınızı da iyi ayarlayın. Bu miktar Etin kırmızı renginin kahverengine dönme seviyesidir. Pişirirken şişleri sürekli çevirin. Eti pişirirken üzerinde yağlar oluşacaktır. Bu yağları pide ekmeği ile sıkarak alın. Çünkü bu yağların ateşe damlamaması gerekiyor. Eğer yağlar ateşe damlarsa ateş alevlenecek ve et dağlanacaktır. Etleri pişirirken pide ekmekler şişlerin üzerinde kalsın. Böylece ekmeklerin ısısı korunmuş olur.
Adana Kebabın Sunumu
Adana Kebabın nasıl servis edileceği de çok önemlidir. Geniş bir porselen yada metal tabakta servis edilir. Bu tabak el yakmayacak şekilde ısıtılmalıdır. Yağlanan ve soğuk olmayan pide ekmeği uygun bir şekilde doğranır. Bir tane büyük parça tabağın içinde en alta serilir. Adana kebabınızı yine ekmek yardımı ile şişten sıyırıp tabağa alın. Ama sıyırırken dikkatli olun. Etler parçalanmasın. Tabağa koyduğunuz kebabın üzerine yağlı sıcak ekmek parçaları serpin. Tabaktaki boş bölümlere ise kebap ile beraber pişen domates, yeşil sivri biber ekleyin. Hazırlanan Adana kebabın yanında tercihe göre çeşitli salata çeşitleri sunulabilir. Bunlar; Soğan salata, Ezme domates salatası, Çoban salata. Ayrıca maydanoz, yeşil sivri biber gibi yeşilliklerde sunulabilir.
Adana Kebabın Denetimi
Adana Kebabının denetimi Adana Ticaret Odasının koordinatörlüğünde, Adana Büyükşehir, Yüreğir İlçe ve Seyhan İlçe Belediyelerinden birer kişinin de katılımı ile oluşturulacak toplam altı kişilik Komisyon tarafından yapılır.
pişirme yapımını sörmuyoz kardeşim özelliklerini diyoz