Adıyaman Halk Oyunları ve Halk Oyunlarında Giyilen Erkek ve Kadın Giysileri
Sayfa Başlıkları
Adıyaman Halk Oyunları
Zengin bir kültüre sahip Adıyaman’da halk oyunlarının ayrı bir yeri vardır. Çünkü Adıyaman halk oyunları hem özgür hemde zengin figürlere sahiptir. Öyle ki Dünya Halk Dansları alanında birinciliği bile bulunmakta. İşte birbirinden güzel Adıyaman halk oyunları;
- Sal Oyunu
- Düz Oyun
- Oyuna Davet
- Hasat Oyunu
- Kımıl Oyunu
- Göçer Oyunu
- Helle Can
- Ağırlama
- Hallaç Oyunu
- Türkan Oyunu
- Dıng Oyunu
- Barış Oyunu
Adıyaman Sal Oyunu
Sal ile Fırat Nehrini geçmeye çalışan düğün alayını konu alan bir halk oyunudur.
Adıyaman Düz Oyun
Yine Fırat Nehrinde geçen bir konuya sahip Düz oyununda Fırat Nehrinin kenarındaki bir köyde yaşayan birisinin kızı için kara sevdaya tutulan ve kızı alamadığı için kara sevdasından hastalanan bir genci konu alan bir halk oyunudur.
Adıyaman Oyuna Davet
İsminden de anlayacağınız gibi davet şeklinde geçen bir oyun. Düğünlerde gençlerin birbirini oyun için davet etmeleridir.
Adıyaman Hasat Oyunu
Ekin ekip biçen ve hasat sonrası yakınlarını ziyaret edip eğlence düzenleyen bir aileyi konu alan bir halk oyunudur.
Adıyaman Kımıl Oyunu
Bu oyunda kımıl ismindeki haşerenin ekinlere zarar vererek kıtlığa neden olmasını ve bunun sonucu halkın kımıl haşeresi ile mücadelesini anlatan bir halk oyunu.
Adıyaman Göçer Oyunu
Geçimlerini hayvancılıkla sağlayan bir ailenin yaz mevsimi gelmesiyle yaylaya çıkmalarını ve burada yaşadıklarını anlatan bir halk oyunudur.
Adıyaman Halk Oyunları Kadın Giysileri
Adıyaman’da halk oyunlarında kadınlar ve erkekler ayrı kıyafetler giyerler. Kadınlar halk oyunlarında ayaklarına çarık, yün ile elle örülmüş desenli çorap ve kırmızı renkte yemeni giyerler. Üstlerine ise paçaları lastikli boydan şalvar, yine boydan kolları yarım iç gömlek ve zıbın isminde bir etek giyerler. Ayrıca başlarına gümüş süslemeli taç ve yazma giyilir. Yazma iki kat edilip uçları arkadan bağlanır.
Adıyaman Halk Oyunları Erkek Giysileri
Adıyaman’da halk oyunlarında kadınlar ve erkekler ayrı kıyafetler giyerler. Erkekler halk oyunlarında ayaklarına genellikle elle örülen desenli beyaz çorap, hayvan derisinden yapılmış ve bağcık olarak da deri iplik kullanılan çarık ayakkabı giyerler. Ayrıca çarık ayakkabı yerine yemeni de giyerler. Erkeklerin diğer halk oyunları kıyafetleri ise şalvar, kuşak, gömlek ve kırk düğme yelek giyerler. Kırk düğme yelek adından da geçtiği gibi işlemeli olan ön tarafında kırk tane düğme vardır. Rengi kahverrengidir ve yarım kolludur.