Adıyaman’da Giyilen Yöresel Giysiler
Sayfa Başlıkları
Adıyaman’nın Yöresel Giysileri
Adıyaman’da kırsal alanlarda giyilen giysiler ile şehirde giyilen giysiler farklılık göstermektedir. Örneğin Adıyaman kırsal alanlarda hem erkekler hemde kadınlar şalvar giyerken il ve ilçe merkezleri bu geleneksel giyimlerden oldukça uzaklar. Hatta yöresel kıyafetler tamamen terkedilmiş durumda diyebiliriz. Günümüz itibariyle unutulmaya yüz tutmuş bir çok geleneksel giysi Adıyaman kırsal alanlarda halen giyilmektedir.
Adıyaman’da Kadınların Giydiği Geleneksel Giysiler
Adıyaman’ın yöresel kıyafetlerinde kadınlar oldukça detaylı bir giyim kuşama sahiptirler. Özellikle başları için geleneksel kıyafetlerin ayrı bir yeri vardır. Adıyaman’da kadınlar başlarına “terlik” olarak isimlendirdikleri bir başlık giyerler. Bu terlik isimli başlığın etrafını ise “puşu” olarak adlandırdıkları bir bez ile sararlar. Bu puşu oldukça süslü bir bezdir.
Üzerinde gümüş işlemelidir ve etrafına gümüş paralar sarkıtılan bir taç takılır. Kadınların maddi durumuna göre bu gümüş paraların yerine altın paralar da takılabiliyor. Hem genç kızlar hemde evli yada yaşlı kadınlar başlarını bu şekilde bağlarlar. Ama evli ve yaşlı kadınlar başlarına bir de keten bağlarlar. Keten terlik, puşu ve altın paralı tacın üzerine 4 metrelik bir örtüdür. Bu keten iki ucunu çenenin altından geçirildikten sonra başlarının arkasından bağlarlar. Adıyaman’da çok daha eskiden başa çelen, hab ve kıramus da takılırdı.
Çelen; Başa sarılarak arka taraftan başlanan altın başlık.
Hab; 15-20 tane küçük altından oluşan gerdanlık
Kıramus; Altın liralardan meydana gelen boyun takısı
Adıyaman’da Erkeklerin Giydiği Geleneksel Giysiler
Adıyaman il ve ilçe merkezlerinde erkek yöresel kıyafetlerden neredeyse hiç yok. Ama kırsal kesimlerde halen erkek yöresel kıyafetleri görmek mümkün. Örneğin kıl kumaşlardan yapılmış şalvar halen giyilmektedir.
Ayrıca “aba” olarak adlandırılan ceket ve yakasız gömleklerde yöresel kıyafetler içinde. Aynı zamanda yakalı veya yakasız gömleklere de aba denilmekte. Ayaklara ise çorap üzerine yemeni de giyilmektedir. Şalvar ve aba üzerine filli kuşak bağlanmaktadır.
Fillik Kuşak; Beyaz renkte olan püsküllü ve ipekten yapılmış bir kuşaktır.
Adını soruyordum