Ana Sayfa » Adıyaman » Adıyaman’da Yapılacak Şeyler

Adıyaman’da Yapılacak Şeyler

Sponsorlu Bağlantılar

Adıyaman’da Bunları Yapmadan Dönmeyin

Adıyaman’a gitmeyi düşünenler Adıyaman’na gidince ne yapacağım diye merak ediyorsa işte size Adıyaman’da yapmanız gerekenler. Adıyaman’na gidipte yapmadan dönmemeniz gereken şeyleri aşağıda sıraladık. Adıyaman’da keşke bunu da yapsaydım, keşke şuıraya da gitseydim demek istemiyorsanız işe size fırsat.

Adıyaman’a gidince yapmanız gereken en önemli şeyler arasında Nemrut Dağı’nı gidip görmek, besni üzümünden yemek, Pirin-Gümüşkaya Mağaraları’nı gidip görmek ve Kahta Çayını gezmek yer alır.

Nemrut Dağı

Adıyaman’a 86 km Kahta ilçesine 51km uzaklıktadır. Dünyanın 8. harikası olarak anılan ve UNESCO Kültür Mirası Listesinde yer alan bu yer Doğu Toros Sıradağlar üzerinde 2150m yüksekliğinde, Fırat nehri geçitlerine ve ovaya hakim bir tepe üzerindedir. Kommagene Kralı 1. Anticeos ‘a ( Antikos) anakaya üzerinde bir anıt mezar yapılmış ve üzerine kırma taşlar yığılarak büyük bir tepe biçiminde tümlüs oluşturulmuştur. Tümülüsün Doğu Batı ve Kuzeyindeki kayalıklara 9-10 metre boyutlarında dev kral ve tanrı, kartal ve aslan heykelleri konulmuştur.

Ayrıca bakınız: Adıyaman’ın Tarihi Yerleri, Ören Yerleri, Kaleleri ve Camileri

Adıyaman Fotoğrafları 11

Sponsorlu Bağlantılar

Pirin Ören Yeri

Adıyaman’a 5km. uzaklıkta Örenli mahallesi sınırları içerisindedir. Perre şehri, Kommagene ülkesinin 5 büyük şehrinden biridir. Günümüzde çok az bir kalıntı ulaşmıştır. Antikkentte sur duvarları, halen halk tarafından kullanılmakta olan çeşme ve 200’e yakın kaya mezarının bulunduğu Nekropol yer almaktadır.

Palanlı Mağarası

Palanlı Mağarası

Paleolithik dönem (taş devri) insanın yaşadığı dönemde kullanılmıştır M.Ö. 40,000 yıllarına kadar uzanan dönemde avcılık ve toplayıcılıkla uğraşan halkın mağara duvarlarına çizdikleri dağ keçisi ve geyik gibi hayvan resimleri günümüze kadar tahrip olmadan gelmiştir.

Ulu Camii

Adıyaman’ın merkezinde bulunmaktadır. Dulkadiroğulları (M.S. 1137-1522 ) zamanında yapılan camii daha sonraları bir çok kez onarım görmüştür.

Sponsorlu Bağlantılar

Ulu Camii adıyaman

Caminin bugünkü şekli ile 1863 tarihinde yaptırıldığını bildiren bir kitabe , minare kaidesinin doğuya bakan üst yüzeyinde bulunmaktadır. Aynı yerde altta kemer içinde bulunan bir başka kitabede caminin 1902 yılında tamir gördüğü anlaşılmaktadır.

Adıyaman Yeni Kale

Adıyaman’ın turizm bölgelerinden biri olan Yeni Kale, Kocahisar Köyü yakınında bulunup kolay bir ulaşıma sahiptir. İl merkezine 60 kilometre uzaklıkta olan kale, Kommagene’ler tarafından inşa edilmiştir. Memlükler tarafından ise restore edilmiştir.

Kalenin içerisinde birçok kalıntı vardır. Cami, çarşı, zindan, güvercinlik ve su yolları kalıntıları kalenin parçalarını oluşturur. Kalede bulunan bir su yolu Arsemia Antik Kenti’ne kadar ulaşır.

YENİ KALE Adıyaman

Adıyaman Yeni Kale, şehri gezerken ziyaret rotanıza mutlaka eklemeniz gereken bir noktadır. Şehrin tarihine ışık tutan Yeni Kale, günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başarmıştır.

Adıyaman’da bulunduğunuz günlere birçok gezi noktası dahil edebilirsiniz. Dini ziyaretler için Abuzer Gaffari Türbesi, tarihi ziyaretler için ise Karakuş Tümülüsü görmenizi önerdiğimiz yerlerdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Adıyaman’de Ne Yemeli?

Çiğ köfte, İçli Köfte, Basalla (ekşili köfte), Cılbır, Mercimekli Köfte, Pestil, Yapıştırma gibi Adıyaman yöresine ait yöresel yemekleri kesinlikle yemeden dönmeyin.


Benzer Yazılar

Yorum (1)

  1. Ndm dedi ki:

    Adıyamana gidipte menzili görmemek olurmu hiç..Kainatın merkezi orası.Allah yolunuzu açık etsin.Kahta menzil.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?