Ana Sayfa » Adıyaman » Adıyaman’ın Neleri Meşhur?

Adıyaman’ın Neleri Meşhur?

Sponsorlu Bağlantılar

Adıyaman’ın En Meşhurları

Adıyaman’a gezmeye gidecek yada Adıyaman hakkında meraklı olanlar için Adıyaman ilinin nelerinin meşhur olduğunu sizlere anlatıyoruz. Kısaca Adıyaman ilinin neleri meşhurdur diye sıralamak gerekirse;

Adıyaman’da Nemrut Dağı, Adıyaman Müzesi, Adıyaman Cendere Köprüsü, Çiğ Köfte, İçli Köfte, Basalla (Ekşili Köfte ), Cılbır, Mercimekli Köfte, Pestil, Yapıştırma gibi yöresel yemekleri, Adıyaman Oturakçı Pazarı çok meşhurdur.

Adıyaman Nemrut Dağı

Birçok heykel bulunan Nemrut Dağı, bir milli park haline getirilmiştir. Bu heykellerin dışında Karakuş Tepesi, Cendere Köprüsü gibi tarihi değerlerinde bulunduğu Nemrut Dağında aynı zamanda Tümülüs’te bulunmaktadır. Bu Tümülüs’ün yüksekliği 50 metre, çapı ise 150 metredir. Burası kırma taşların birikmesi ile meydana gelmiştir. Bu Tümülüs’ün doğusunda ve batısında 10 metreyi bulan heykeller vardır. UNESCO tarafından dünyanın 8. harikası seçilen Nemrut Dağında güneşin doğuşunu izlemenin keyfi bir başkadır. Eğer Nemrut Dağına güneşin doğuşunu izlemek için gitmek isterseniz havanın serin olacağını unutmayın. Ayrıca Nemrut Dağı çıkılacak en uygun zaman Ekim ile Nisan ayları arasındadır.

Adıyaman Nemrut Dağı-1

Nemrut Dağına gitmek için iki seçeneğiniz var. Birisi şahsi araba ile diğeri ise düzenlenen turlara katılmak. Eğer Nemrut Dağındaki heykelleri ve Tümülüs’ü görmek isterseniz biraz yürümeniz gerekir. Çünkü araçlar belli bir yüksekliğe kadar çıkabiliyorlar.

Adıyaman Nemrut Dağı-2

Adıyaman Cendere Köprüsü

Diğer ismi Chabinas olan Cendere suyu üzerine yapılmıştır. Roma dönemi zamanında (193 – 211) yapılan Cendere Köprüsünü 16. Roma Lejyonu Septimius Severus ailesi için yaptırmıştır. Körpüye 4 tane sütun diktirmiştir. Bunlar kendisi, eşi ve iki erkek çocuğu için idi. Güneyde bulunan sütunları kendisi ve eşi için, kuzeyde bulunan sütunları ise oğulları Caracalla ve Geta için diktirmiştir. Ama şuanda burada 3 adet sütun bulunmaktadır. Diğer sütun Severus’un büyük oğlu Caracalla tarafından yıktırılmıştır. Nedeni ise taht kavgasında küçük kardeşi Getayı öldürdükten sonra Geta’ya ait herşeyi yok etmek istemesi.

Sponsorlu Bağlantılar

Adıyaman Cendere Köprüsü

Cendere Köprüsünün uzunluğu 117.5 metre, yüksekliği 17.85 metre olup genişiliği ise 7.80 metredir. Köprünün tek gözü vardır. Bu köprüde kullanılan taş sayısı 92 adettir ve bu taşların her birinini ağırlığı 10 tondur. Köprünün inşasında çimento kullanılmamıştır. Depremlere karşı köprüye ve sütunlara esneklik payı verilmiştir. Cendere Köprüsü üzerinde bazı yazılar vardır ve bu yazılar köprü hakkında bilgiler vermektedir. Aynı zamanda Cendere Köprüsü 1951 yılında ve 1997 yılında restore edilmiştir.

Adıyaman Müzesi

Adıyaman’da müze kurulması biraz farklı olmuştur. 1978 tarihinde aşağı Fırat projesi kapsamında yapılan kazılarda birçok eser ortaya çıktı. Ortaya çıkan bu tarihi eserler o zamanın İl Halk Kütüphanesinde toplandı ve böylece müze faaliyetleri ortaya çıktı. Şu an ki binasına 1982 yılında taşınmıştır. Adıyaman Müzesinde hem arkeolojik hemde etnografik eserler sergilenmekte. Bu müzede Helenistik dönemden Roma dönemine Bizans döneminden Osmanlı, Selçuklu dönemine kadar birçok tarihi eser bulunmaktadır.

Adıyaman Müzesi

Sponsorlu Bağlantılar

Müze Pazartesi günleri dışında her gün saat 08 – 12 ile 13.30 ve 17.30 arasında açıktır.

Adıyaman’ın Meşhur Yemekleri

Adıyaman bulunduğu coğrafi şartlar bakımından özellikle et yemekleri ön plandadır. Başta çiğ köfte olmak üzere içli köfte, mercimekli köfte, ekşili köfte (basalla) gibiköfte çeşitleri mevcut. Diğer meşhur yöresel yemekleri ise şöyle;

  • Cılbır
  • Pestil
  • Yapıştırma
  • Adıyaman Hıtabı
  • Adıyaman Tavası
  • Adıyaman Kebabı
  • Şilki (Şillik) Tatlısı
  • Kahta ilçesinde balık ve ızgara

Adıyaman Oturakçı Pazarı

Adıyaman Oturakçı Pazarı

Adıyaman’da el sanatları oldukça ilerlemiş durumda. Adıyaman’a özgü halı, cicim, kilim bu el sanatlarından bazılarıdır. Nemrut heykelleri, Nemrut rehberi, hediyelik eşyalar, Besni üzümü, muska, pestil gibi birçok şeyi Oturakçı Pazarı’nda bulabilirsiniz.


Benzer Yazılar

Yorum (7)

  1. Alper dedi ki:

    Adıyaman Doğu Anadolu bölgesinde değil güneydoğu Anadolu bölgesindedir

  2. mehmet dedi ki:

    adıyaman menzil köyü de var

  3. Perihan dedi ki:

    Çok işime yaradı bilim çocuk Dergisi için yardım etti

  4. sannanem dedi ki:

    ben adıyamanlıyım

  5. kahta yakışıklısı dedi ki:

    kahtalıyak allahın adamıyak seviliyosun kahtalı mıceeeee

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?