Ana Sayfa » Afyonkarahisar » Afyonkarahisar Gezilecek ve Görülecek Yerler

Afyonkarahisar Gezilecek ve Görülecek Yerler

Sponsorlu Bağlantılar

Afyonkarahisar’da Nereleri Gezmelisiniz?

Afyonkarahisar’a gidip gezilecek yerleri gezmeden dönerseniz yazık edersiniz. Oldukça fazla gezilecek ve görülecek yere sahip olan Afyonkarahisar iline gidenler şimdiden listesini hazırlamalılar. Gitmeden önce nereleri gezip nereleri göreceğinin listesini yaparak Afyonkarahisar’a gidince rahat eder.

Afyon Gezilecek Yerler ve Görülecek Yerler

Afyon Ömer Kaplıcası

İl merkezine 15 km uzaklıktaki bu kaplıca, Afyon’un önemli şifalı su kaynaklarından birisi. Şehir turizmine önemli katkıda bulunmaktadır. Başta romatizma, eklem ağrıları, kısırlık, bronşit gibi birçok hastalığa iyi geldiği belirtilmektedir. Kaplıca suları demir arsenik, silfat, nitrat, krom, bakır, magnezyum, kurşun, baryum, florür, karbondioksit ve çinko bulunmaktadır. Ayrıca bu bölgede bir çok otel mevcut. Konaklamak için bu otelleri kullanabilirsiniz.

Afyon Gedik Ahmet Paşa Medresesi

Sponsorlu Bağlantılar

Bir külliyenin bir parçası olan bu medrese 1472 yılında yapılmıştır. Yapımında kesme taş kullanılan, dikdörtgen yapılı olan ve Osmanlı mimarisini yansıtan medresenin mimarı ise Ayaz Ağa’dır. Ayrıca 2 büyük kubbesi, 24 küçük kubbesi ve hücreleri de mevcut. 1997 yılında itibaren ziyarete açılan medreseyi bir tarihi eser hayranı iseniz görmek isteyeceksiniz.

Afyon Kabe Mescidi

Karahisar Kalesinin hemen altında bulunan bu mescid pek bilinmemektedir. Şehrin önemli tarihi yapılarından birisidir ve Kabe ölçülerinde olduğu için bu adı almıştır. 1397 yılında inşa edilmiştir ve üzerinde küçük bir kubbesi vardır.

Afyon Karacamal Mağarası

Sponsorlu Bağlantılar

Maalesef tanıtımı pek yapılmadığı için fazla bilinmemektedir. Kocadere bölgesinde bulunur ve içinde fazlaca yarasa var. Girişi geniş olan bu mağara, içeride birden fazla kola ayrılıyor. Toplamda 5 bölümü bulunan mağaranın su seviyesi ilkbaharda artıyor ve son bölüme girmek zorlaşıyor.

Afyon Çay Kervansarayı

Kapalı kervansaray özelliğine sahip ve Selçuklu dönemini en iyi yansıtan tarihi yapılardan birisidir. Diğer ismi Taşhan’dır. Zaten Afyon’un Çay ilçesinde yer almaktadır. Açık alanı zarar görmüş ama kapalı bölüm halen sağlam. 1278 yılında inşa edilen bu kervansaray, listeye eklenmesi gereken bir nokta.

Afyon Memeç Kaya Kilisesi

İhsaniye ilçesindeki kilise, şehrin en eski yapılarındandır. Emre Gölü üzerindedir ve ulaşımı kolaydır. Sarp bir kayalığın üzerine inşa edilmiştir ve maalesef ön bölüm tamamen zarar görmüştür.

Afyon Amorium Antik Kenti

Emirdağ ilçesinde yer alan ve çok sayıda medeniyere ev sahipliği yapmış bu antik kent, ilçe merkezine 13 km mesafededir. Buradaki ilk kazı çalışmaları Oxford Üniversitesi tarafından 1988 yılında yapılmıştır. Hem Roma hemde Bizans en parlak dönemlerini yaşamıştır. Hatta Roma döneminde kendi sikkelerini başmışlardır. Bizans döneminde ise merkezi bir yer olmuştur. Sonraki yıllarda Selçuklu ve Osmanlı izleri de bölgeye yansımıştır.

Afyon Sarıçayır Kaya Mezarları

İscehisar ilçesindeki bu kaya mezarları büyük ihtimalle Bizans dönemine aittir. Oyma şeklinde hem aile hemde tek kişilik mezarlar bulunmaktadır. Üzerlerinde kabartma ve bezemeler vardır.

Afyon İhsaniye Döğer Örenyeri

İhsaniye ilçesinde yer alan bu ören yeri Frig döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanılmakta. Ayrıca Roma ve Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen mezar odaları ve kiliselerde bulunmaktadır. Bu bölgede Kapıkaya 1, Kapıkaya 2 ve Aslankaya tapınakları vardır ve bunlar dağınık bir şekildedir.

Afyon Apameia Antik Kenti

Maalesef gereken önemin verilmediği ve tanıtımının yapılmadığı bu antik kent aslında önemli bir turizm noktası olmaya aday. Efes antik kentinden sonra en önemli antik kent olarak kabul edilir. Burada birço sikke bulunmuş ve şu an da Afyon Müzesinde sergilenmektedir. Stadyum ve antik tiyatrosu bulunan bu kent, Roma döneminde Kelainai ismi ile bilinmekte idi.

Afyon Dokimaia Antik Kenti

Tıpkı Apameia Antik Kenti gibi fazla bilinmeyen bu bölgenin hangi tarihte kurulduğu bilinmemektedir. Ama Makedonyalılar tarafından kurulduğu söyleyenler var. Roma İmparatoru adında sikkeler bastırılmıştır.

Afyon Gazlıgöl Kaplıcaları

Daha önce de belirttiğimiz gibi Afyon şehri kaplıca yönünden, diğer bir yeişle şifalıı sular bakımından zengindir. Bir çok turist şifa bulmak amacıyla şehre gelmektedir. İhsaniye ilçesine bağlı olan ve il merkezine sadece 25 km mesafede olan bu kaplıcaların mineralli suları, Kızılay Maden Suyunun kaynağıdır. Yani eğer buraya gelirseniz Kızılay Maden Suyu ile yıkanacaksınız. Bir efsanesi dahi bulunan bu kaplıcada, termal tedavi uygulayan konaklama tesisleri de vardır.

Afyon Ulu Camii

Şehrin en büyük ibadet edilen mekanıdır. Etkileyici bir mimariye sahiptir ve bu camiyi diğer camilerden ayıran belirgin özellikleri vardır. İçinde 40 ahşap direk olduğu için 40 direkli Cami olarak da isimlendirilmektedir. 1272 yılında yapımına başlanılan cami 1277 yılında tamamlanmıştır. Sahipata Nusreddin Hasan tarafından yaptırılmıştır. 1341 yılında bir onarımdan geçmiştir.

Afyon Sandıklı Kalesi (Sandıklı Hisar Kalesi)

Yığma topraktan oluşan bir höyük üzerinde bulunan bu kalenin mimarı Mimar Çoban’dır. Germiyan Sultanı Çelebi Hüsameddin Yakub Bin Umur Bey tarafından 1325 yılında yaptırılan kalenin maalesef sadece duvarları sağlam. Kısa zamanda ciddi bir restorasyon yapılmazsa bu tarihi yapı yok olacaktır.

Afyon Yedikapılar Manastırı

Bolvadin ilçesindeki bu manastır şehrin önemli tarihi mekanlarından. SArp bir kayalığın üzerine kurulmuştur ve ulaşımı da oldukça kolaydır. Yapım tarihi bilinmiyor ama 8. yüzyıl ila 10. yüzyıllar arasındayapıldığı tahmin ediliyor.

Afyon Mısri Cami

Etkileyici bir mimariye sahip bu cami Kasım Paşa tarafından 1593 yılında yaptırılmıştır. Bu nedenle diğer bir adı Kasım Paşa Camidir. Diğer yandan Evliya Çelebi, Seyahatname isimli eserinde bu camiye Abdürrahman Efendi Cami demiştir. Caminin yanında bir de türbe bulunmaktadır.

Afyon Eber Gölü

Doğal bir güzellik olan bu göl sakarca kazı, büyük cılıbıt, küçük karabatak ve dalmaçya pelikanlarının evidir. Ülkemizin 12. büyük gölü olan bu gölü en çok avcılar ziyaret etmektedir. Ayrıca 1992 yılında beri I. Derece Tabiat Sit Alanı olarak varlığını devam ettirmekte.

Afyonkarahisar’da Gezilip Görülecek Diğer Yerler

  • Afyon Ayazini Kilisesi

  • Afyon Arkeoloji Müzesi

  • Afyon Phryg (Frig) Vadisi

  • Afyon Cumhuriyet Şehitleri Anıtı

  • Afyon Karahisar Kalesi

Sponsorlu Bağlantılar
  • Afyon Anıtkaya Şehitliği

  • Afyon Göynüş Vadisi Açık Hava Tapınağı

  • Afyon Bolvadin Müzesi
  • Afyon Zafer Müzesi
  • Afyon Sandıklı Hüdai Kaplıcaları
  • Afyon Kurtini Mağarası
  • Afyon Buzluk Mağarası
  • Afyon Eğerli Kaya Kilisesi
  • Afyon Avdalas Kalesi
  • Afyon İmaret Camii
  • Afyon Ot Pazarı Cami
  • Afyon Başkomutanlık Milli Parkı
  • Afyon Afyonkarahisar Müzesi
  • Afyon Synnada Antik Kenti

Afyon’da Gezilecek ve Görülecek Yerler Fotoğraf Galerisi


Benzer Yazılar

Yorum (1)

  1. afyonkarahisar dedi ki:

    Afyonkarahisarı çok iyi anlatmışsınız. Çok teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Neyi İle Meşhur?