Ana Sayfa » Ağrı » Ağrı’nın Doğal Güzellikleri

Ağrı’nın Doğal Güzellikleri

Sponsorlu Bağlantılar

Ağrı’nın Doğal Güzellikleri

Ağrı tarihi bakımdan çok zengin bir geçmişe sahiptir. Ağrı’da geçmişten günümüze birçok kaleler, camiler, kiliseler, ören yerleri, antik kentleri ve daha birçok tarihi yapılar mevcut. Ağrı’nın bütün bu tarihi güzellikler bir bir görülmesi gereken yerlerdir ve keşke görebilsek. Ama bütün bunların dışında bir de Ağrı’nın kendine özgü, fiziki şartlarından, bitki örtüsünden ve ikliminden kaynaklanan birçok doğal güzellikleri de bulunmakta. Bunlar genellikle yaylalar, şelaleler, göller, nehirler, dağlar ve daha neler neler…

Ağrı Dağı

Ağrı Dağı’nın fiziki şartlarına bakacak olursak ülkemizin en yüksek dağıdır. 5.000 metreden daha yüksek volkanik bir dağ olan Ağrı Dağı’nın zirvesinde dört mevsim kar bulunur. Ağrı Dağı’nda en son 1840 yılında patlama meydana geldi. Ağrı Dağı, fiziki yapısı bir yana birçok efsanede de geçen bir dağdır. Özellikle Hz. Nuh’un gemisi ile ilgili bir çok rivayetler bulunmaktadır.

Ağrı Doğal Güzellik - Ağrı Dağı

Diğer yandan dağcıların her zaman çıkmak istedikleri bir zirvedir Ağrı Dağı zirvesi. Çünkü Ağrı Dağı’na çıkabilmek dağcılar için büyük bir başarıdır. Ağrı Dağı’na tırmanmak özellikle kışın çok tehlikeli olduğu için tırmanışlar izne tabii tutulmuştur. Ağrı Dağı 3.000 metreden sonra Küçük Ağrı Dağı ve Büyük Ağrı Dağı olmak üzere ikiye ayrılır. Ülkemizin ve Ağrı ilinin doğal güzelliklerinden olan Ağrı Dağı’nın çevresi Milli Park olarak ilan edilmiştir.

Ağrı Balık Gölü

Ağrı Doğal Güzellik - Balık Gölü

Ağrı’nın kuzey tarafında bulunan Sinek Yaylasında yer almaktadır. Kars ilinin sınırına yakın olan Balık Göl Alabalığı ile ünlüdür. Suyu tatlı olan Balık Gölü oldukça temizdir. Balık Gölünde sazan balığı ve kırmızı pullu balık yani kızıl alabalık türleri bulunmaktadır. Balık Gölünün çevresinde su kaynakları bulunmaktadır. Balik Gölünün en büyük özelliklerinden birisi de Türkiye’deki en yüksek yerde oluşan göldür. Deniz seviyesinden tam olarak 2241 metre yüksekliktedir. Balık Gölünün büyüklüğüne baktığımız zaman 34 kilometrekare alana ve 100 metreyi aşkın derinliğe sahiptir. Balık Gölünün güney tarafı ise turizme açılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Ağrı Meteor Çukuru

Ağrı Doğal Güzellik - Meteor Çukuru

Ağrı ilinin Doğubeyazıt ilçesinin 35 kilometre doğusunda yer alan Ağrı’nın bu doğal güzelliği Küçük Ağrı Dağının eteğindedir. İran sınırına çok yakın olan Meteor Çukuru Sarıçavuş köyüyle Gürbulak Sınır Kapısının arasında yer almaktadır. Bu meteor çukurunun gökten düşen büyük bir cismin oluşturduğu tahmin edilmektedir ve dünyadaki en büyük ikinci meteor çukurudur. Ağrı ilimizde bulunan bu Meteor Çukurunun çapı yaklaşık 35 metre, derinliği ise yaklaşık 60 metre.

Ağrı Nuh’un Gemisi

Ağrı Doğal Güzellik - Nuh'un Gemisi

Hakkında birçok rivayet bulunan Nuh’un gemisi ile ilgili bir rivayette Ağrı ilinde bulunmaktadır. Ağrı Dağında olduğu iddaa edilen bu durum Türkiye – İran yoluna yaklaşık 3.5 kilometre mesafede olan bu doğal güzellik Şürbahar ve Üzengili köyleri arasında bulunmaktadır. Hem Tevrat’ta hemde kutsal kitap Kur’an-ı Kerim’de bahsedilen Nuh’un gemisiyle ilgili çalışmalar devam edilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Ağrı Dambat Çermiği

Ağrı Doğal Güzellik - Dambat Çermiği

Ağrı merkeze yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta olan Dambat köyünde bulunan bu kaplıca Murat nehri kıyısında yer almaktadır. Dambat Çermiği’nde su yerden çıkmaktadır veilginç olan tarafı her yıl kaynak yer değiştirmektedir. Çıkan su kükürtlüdür ve kapalı bir alanda kalındığında zehirleme meydana gelir. Dambat Çermiği suyunun deri hastalıkları ve romatizma hastalığına iyi geldiği belirtilmektedir.

Ağrı Diyadin Kaplıcaları

Ağrı ilinin Diyadin ilçesine bağlı olan bu kaplıcalar ilçenin güneyinde bulunur ve ilçeye 5 kilometre mesafededir. Diyadin Kaplıcaları 3 noktadan meydana gelir. Bunlar Köprü Çermiği, Davut Çermiği ve Yılanlı Çermiği. Suyu birbirine benzeyen çeremikler Köprü Çermiği ve Davut Çermiğidir. Burada bulunan 3 çermiğinde deri ve romatizma hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir.

A – Yılanlı Kaplıcası

Ağrı Doğal Güzellik - Yılanlı_Kaplıcası

Ağrı ilinde ve Murat nehrinin kıyısında yer alan Yılanlı Kaplıcası, Ağrı’daki en şifalı kaplıca olarak bilinir. Çermik tepesinin hemen altında bulunan Yılanlı Kaplıcası, adını bir zamanlar içinde görülen yılandan almıştır. Sıcaklığı 370 santigrat dereceyi aşmayan kaplıcanın üstüne bina inşaa edilmiştir. İçindeki maddelerden dolayı radyoaktif etkisi bulunmaktadır. Yılanlı Kaplıcası deri, romatizma, sinir ve iç hastalıklara iyi geldiği belirtilmektedir.

B – Davut Kaplıcası

Ağrı Doğal Güzellik - Davut_Kaplıcası

Ağrı’nın Davut köyüne yakın olduğu için Davut Kaplıcası ismini alan bu kaplıca merkez kaplıcalara olan mesafesi yaklaşık 300 metredir. Davut Kaplıcasının üzerine bir bina inşaa edilmiştir. Kadın ve erkeklerin ayrı olarak yararlandığı Davut Kaplıcasında inşaa edilen bu binanın üst bölümü açıktır. Sıcaklığı 35 derece ila 60 derece arasında değişen kaplıcada kirlenen su dışarı atılır. Bol minerallerin bulunduğu Davut Kaplıcası, yaralanmalara, romatizma ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği belirtilmektedir.

C – Köprü Kaplıcası

Ağrı Doğal Güzellik - Köprü_Kaplıcası

Merkez kaplıcalara olan mesafesi yaklaşık 500 metredir. Diğer iki kaplıcaya göre sert bir araziye sahiptir. Nedeni ise çıkan suyun hava ile teması sonucu taşlaşması. Oluşan bu taşlaşma, Pamukkale ve peri bacalarını andırmaktadır. Bu üç kaplıca arasında en sıcak su Köprü Kaplıcasındadır. Köprü Kaplıcası üzerine inşaa edilen bina direk olarak kaynak üzerine değil de yaklaşık 30 metre akıtıldıktan sonra inşaa edilmiştir. Binanın yapısı Davut Kaplıcası ile aynıdır.

Ağrı Buz Mağarası

Ağrı Doğal Güzellik - Buz Mağarası

Diğer adı Buzluk olan Buz Mağarası, Meteor Çukuru ile aynı tünel üzerindedir. Hallaç köyüne 3 kilometre mesafedeki Buz Mağarası, Küçük Ağrı Dağı eteğinin güney tarafında yer almaktadır. Ülkemizin doğal güzellikleri arasında yer alan Buz Mağarası, elips şeklinde olup derinliği yaklaşık 8 metre ve uzunluğu ise yaklaşık 100 metredir. Buz Mağarası lavlardan, kayalardan ve buz tabakalarından meydana gelmektedir.

Ağrı Hamur Mağarası ve Hamur Deresi

Ağrı Doğal Güzellik - Hamur Deresi

Hamur Mağarası, Ağrı’nın Hamur ilçesine bağlıdır. Hamur deresinin hemen kenarında olan Hamur Mağarası ortalama 100 insanın kaplayacağı alan kadar büyüklüktedir. Ağrı’nın doğal güzellikleri arasında yer alan Hamur Deresi ise Hamur ilçesi ile Tutak ilçesi arasında yer bulunmakta. Hamur Deresinde yer yer çağlayanlar bulunmakta ve yine yer yer dere kenarında küçük ormanlık alanlar bulunmaktadır. Piknik yapabileceğiniz gibi balık tutma zevkini de tadabilirsiniz.

Ağrı Tendürek Dağı

Ağrı Doğal Güzellik - Tendürek Dağı

Ağrı’nın Diyadin ilçesinin güneydoğusunda yer alan Tendürek Dağı sönmüş bir volkanik dağdır. Üzerinde sıcak çukurlar Tendürek Dağının üzerinden aynı zamanda sıcak su buharları da yükselmektedir. Murat Nehri ilk olarak Tendürek Dağında çıkmaktadır. Ayrıca zirvesinde bir krater gölü bulunan bu dağdan çıkan sıcak sular ise minerallidir. Yaz mevsiminde insanlar Tendürek Dağını yayla olarak kullanırlar. Temiz bir havaya sahip Tendürek Dağı yeşil bir örtüye bürünmüştür.

Ağrı Sinek ve Aladağ Yaylaları

Ağrı Doğal Güzellik - Sinek Yaylası

Ağrı ilinin en önemli yaylalarından olan Sinek ve Aladağ Yaylaları, bu bölgenin en zorlu arazisine sahiptir. Ağrı’nın güneyinde bulunan Aladağ Yaylaları Hamur vadisi ile Tendürek Dağı arasındaki alandır. Özellikle hayvancılık ile uğraşanların uğrak yeridir. Ağrı merkeze bağlı olan Sinek Yaylası da yine hayvancılıkla uğraşanların geldiği bir yayladır. Yalnız bu yaylada kurtların küçük baş hayvanlara saldırıları olmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Ağrı Kudret Köprüsü

Ağrı Doğal Güzellik - Kudret Köprüsü

Kudret Köprüsü, hemen Köprü kaplıcasının yanındadır. Köprü kaplıcasına da adını veren Kudret Köprüsü, Murat Nehrinin üzerinde oluşmuş doğal bir köprüdür. Nehir burada biriken toprağı yıkamadığından altını delerek ilerlemiş ve üsüt doğal bir köprü olarak kalmıştır. Dünyanın hiçbir yerinde bu şekilde köprü bulunmamaktadır. Kudret Köprüsü’nün genişliği ve yüksekliği yaklaşık 30 metredir. 150 metre arayla iki köprü bulunmaktadır.

Ağrı Doğal Güzellikleri Foto Galeri


Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?