Ana Sayfa » Ağrı » Ağrı’nın Tarihi Yerleri, Ağrı Evleri, Kaleleri, Camileri, Müzeleri

Ağrı’nın Tarihi Yerleri, Ağrı Evleri, Kaleleri, Camileri, Müzeleri

Sponsorlu Bağlantılar

Ağrı ili de tarihe tanıklık etmiş şehirlerden birisidir ve oldukça zengin bir geçmişe sahiptir. Ağrı’ya giden herkesi gezip görmesi gereken tarihi yerler oldukça fazladır. Ağrı’nın tarihi yerleri, Ağrı müzeleri, Ağrı kaleleri, Ağrı camileri, Ağrı evleri, Ağrı köprüleri ve Ağrı’nın diğer tarihi yerleri ile herkes tarafında gidip gezilecek bir şehirdir.

Ağrı Turizmi

İlimiz ülkemizin en önemli kültür turizmi merkezlerinden biridir. Bir bakıma ilklerin şehridir. Medeniyetlerin yol güzergahında bulunması ona ayrı bir değer katmıştır. Avrupa’ nın ve ülkemizin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı (5137 m.) başında hiç eksik olmayan halesi ile sizleri beklemektedir. Ağrı’ nın yanı başında Küçük Ağrı Dağı (3896 m.) ise küçük kardeş misali suskun durmaktadır.

Dünyanın Alaska’ dan sonra en büyük Meteor Çukuru ve onun güzergahı üzerindeki Nuh’ un Gemisi’ nin izi kültür turunuzda mutlaka görmeniz önemli iki turizm merkezidir. Osmanlının Doğuya açılan kapısı Doğubayazıt’ ta muhteşem mimarisiyle İshak Paşa Sarayı sizi büyüleyecek niteliktedir. İlk kanalizasyon ve merkezi ısıtma sistemine sahip olan sarayda bu izleri görmeden asla saraydan ayrılmayın. Çünkü muhteşem büyü karşısında bu detayları unutabilirsiniz.

ağrı dağı

İshak Paşa Sarayı’ nın hemen karşısında yer alan Urartu Kalesi ve Eski Beyazıt Camii nede mutlaka uğrayın. Camii’nin 200 m yukarısında Ahmedi Hani Türbesi ruhunuza mistik hava katacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

Diyadin’ deki Meya Mağaraları ve diyadin Kaplıcaları, Eleşkirt Toprakkale ve Pirabat Höyükleri sizleri tarihin derinliklerine götürürken, otantik köy yaşamının içinde kendinizi farklı bir alemde hissedeceksiniz.

Aladağlar ve sinek yaylaları ciğerlerinize dolacak temiz hava ile sizleri bekliyor.

Avnik Kalesi

Dağcılıkla ilgilenenlerin yoğun ilgisini gören, dünyanın en büyük ikinci meteor çukuruna (Ağrı Meteor Çukuru) sahip olan ve kaplıcalarıyla şifa dağıtan Ağrı, Avnik Kalesi’yle tarihinin en eski dönemlerine götürüyor.

Avnik Kalesi, Diyadin’e 29 km’lik bir mesafede yer alıyor. Koçbaşı Kalesi olarak da adlandırılan bu tarihi kalıntının hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır. Yapılan tahminlere göre Urartu döneminde inşa edilmiştir. Avnik Kalesi, günümüze sadece temellerini getirebilmiş olsa da görülmeye değer niteliğini hala korumaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Ağrı Meteor Çukuru

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde bulunan meteor çukuru, Gürbulak sınır kapısı ve Sarı Çavuş köyü arasında bulunmakla birlikte, Doğubeyazıt’a 35 km uzaklıktadır. 1892 senesinde bu noktaya bir göktaşı düşmüş ve büyük bir çukur açılmıştır.

Fakat bu nokta, günden güne dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru olma özelliğini kaybediyor. Çünkü bakımsızlık nedeniyle, çukurun içi zaman geçtikte oluyor. Özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgisini gören ve turizm açısından önemli bir nokta olan Ağrı Meteor Çukuru, eski dönemlerde 60 metre derinliğindeyken günümüze 35 metre derinliğindedir. Ağrı otellerinin birinde konakladığınız bir gün meteor çukurunu görmek için kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.

Ahmet Hani Türbesi

Ağrı-Doğubeyazıt’a 8 kilometre uzaklıkta olan Ahmet Hani Türbesi, İshak Paşa Sarayı’nın üst tarafında bulunmaktadır.

Ağrı’ya seyahat etmeyi planlıyorsanız Ahmet Hani Türbesi keşif noktalarınızdan biri olabilir. 1651 yılında doğan ve ölüm tarihi bilinmeyen ve şehrin filozofları arasındaki Ahmet Hani’ye ait olan türbe, yerli halk tarafından sık sık ziyaret edilir. Şehre gelen turistlerin de gezip gördüğü bir noktadır. Ahmet Hani Türbesi, muazzam mimarisiyle görülmeye değer niteliğini hala korumaktadır.

Ağrı Dağı

Türkiye’nin en büyük dağı olan ve aynı zamanda volkanik bir özellik taşıyan Ağrı Dağı’nın %35’i Iğdır ilinde, %65’i iseAğrı ilinde bulunmaktadır. Her mevsim zirvesindeki erimeyen karlarıyla ve ülkenin en büyük dağı olması sebebiyle tırmanışlar için çok cazip gelen Ağrı Dağı’nın 5137 metrelik Atatürk zirvesi ve 3898 metrelik İnönü zirvesi vardır.

Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük buzulunun bulunduğu dağ, farklı dillerde birçok isme sahiptir. Ararat, Kuh-i Nuh, Cebel ül Haris bu isimlerden bazılarıdır. Ağrı Dağı’yla ilgili değişik bir fikir de ileri sürülmektedir. Büyük Tufan’dan sonra Nuh’un gemisinin Ağrı Dağı’na oturduğuna dair değişik bilgiler vardır. Fakat Kur’an-ı Kerim’de Nuh’un gemisinin Cudi Dağı’nda bulunduğu ifade edilmektedir.

Diğer taraftan Marco Polo’nun Ağrı Dağı’na hiçbir zaman çıkılamayacak bir yer olduğunu belirtmesinden sonra, 1829’da Frederik Von Parat’ın dağın zirvesine çıkmasıyla Ağrı Dağı’nda tırmanış yapılmaya başlanmıştır. Binlerce dağcının merakla gidip gördüğü ve tırmanışlar yaptığı Ağrı Dağı’na 1990 yılında tırmanma yasağı getirilmiştir. 1998 yılında ise bu yasak kalkmıştır. Hem tırmanışlar yapılan hem kayak merkezi olan hem de coğrafyamızın en güzel parçalarından biri olan Ağrı Dağı, her yönüyle görenleri etkisi altına almaktadır.

Keşişin Bahçesi

Hepimiz biliriz, Aslı ile Kerem’in dilden dile anlatılan aşkını… İsfahan Padişahının oğlu Kerem’in, Keşişin kızı Aslı’ya gönlünü kaptırdığı yerin Ağrı’daki Keşişin Bahçesi olduğu söylenir.

Doğubeyazıt ilçesinde bulunan Keşişin Bahçesi, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktadır ve İshak Paşa Sarayı’nın hemen altında yer alır.

Eğer Ağrı’da bir gezi planlıyorsanız Keşişin Bahçesi’ni mutlaka gezi listenize dahil etmenizi öneririz. Yeşilliğinin büyüklüğüne kapılıp başka bir zaman dilimine gideceğiniz Keşişin Bahçesi, yıl içerisinde yüzlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Hepimizin bildiği büyük bir aşk hikayesinin geçtiği bu bölgeye gitmek, o dönemlerde bir Aslı bir Kerem olduğunuzu hissettirecek sizlere. Vaha görünümlü bu büyük konaklama yerini fotoğraflayıp ölümsüzleştirmeyi unutmayın.

Doğubeyazıt Kalesi

Ağrı’nın tarihi yapılarından biri olan ve tarihte önemli olaylara tanıklık eden Doğubeyazıt Kalesi, Doğubeyazıt Kalesi ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktadır.

Ağrı Doğubeyazıt Kalesi

Ağrı Doğubeyazıt Kalesi

Sarp kayalıklar üzerine kurulmuş olan Doğubeyazıt Kalesi’nin yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Kalenin yanında bulunan mezar ise; bu yapının Urartu dönemine ait olduğu fikrini ortaya koymuştur. Doğubeyazıt Kalesi, köklü tarihi boyunca birçok medeniyetin eline geçmiş ve Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı Devleti’nin himayesi altına girmiştir.İshak Paşa Sarayı’nın yakınında bulunan Doğubeyazıt Kalesi, Ağrı tatilinize dahil olması gereken yapılardan biridir.

Diyadin Kaplıcaları

Kültürüyle, tarihi değerleriyle ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Ağrı, kaplıcalarının şifasıyla da bilinmektedir.

Ağrı Diyadin Kaplıcaları

Ağrı Diyadin Kaplıcaları

Ağrı’da bulunan Diyadin Kaplıcaları, ismini bulunduğu ilçeden alır. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan kaplıcaların alanından geçen Murat Nehri ise bölgeyi çekici kılan doğal güzellikler arasındadır. Eğer Diyadin Kaplıcaları’na gitmeyi planlıyorsanız; Ağrı Havalimanı ve Erzurum Havaalanı’ndan hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Kaplıcalar aynı zamanda Ağrı il merkezine 60 kilometre,Erzurum il merkezine ise 55 kilometre uzaklıktadır. Diyadin Kaplıcaları, bikarbonatlı, klorürlü, sülfatlı, kalsiyumlu ve karbondioksitlidir. Romatizma, nöroloji, kemik, kireçlenme, siyatik, cilt ve metabolizma rahatsızlıklarına şifa olan kaplıcalar, termal turizm açısından büyük bir öneme sahiptir.

Ağrı’da bulunduğunuz bir dönem Diyadin Kaplıcaları’na gidip termal suların tadını çıkarabilirsiniz ya da özellikle kaplıcalar için Ağrı’yı tercih edip buradaki termal otellerin birinde rezervasyon yaptırarak uzun bir tatil yapabilirsiniz.

Meya Mağaraları

Ağrı’nın gezilecek yerleri arasında bulunan Meya Mağaraları, şehre gelenlerin ziyaret ettiği noktalardan biridir. Diyadin ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunur ve Günbuldu Meya Köyü sınırları içerisindedir.

Mağaraların çevresinde birçok tarihi kalıntıyı da görmek mümkündür. Değişik inançların izlerine rastlanan bölgede birçok tapınak, barınma yeri, oda ve mağaralar vardır. Yapılan odalar özellikle tehlikelerden korunmak amacıyla kayalar üzerine inşa edilmiştir. Köklü bir tarihin yanı sıra önemli bir kültür değeri de bulunan şehirdeki bu bölgede, aynı zamanda Hz. Ali’nin atının ayak izleri olduğu tahmin edilen taşlar da bulunmaktadır. Günümüze kadar ulaşan az sayıdaki eserler arasında ise İslam ve Yezidi mezarları da vardır. Ağrı tatilinizde Meya Mağaraları’nı gezerek hem mağarayı hem de çevresindeki tarihi kalıntıları görme imkanı yakalayabilirsiniz.

Beyazıt Eski Camii

Doğu Anadolu’nun kültürel özelliklerini en iyi şekilde yansıtan Ağrı, gezilecek ve görülecek tarihi-doğal alanlarıyla merak edilen şehirlerden biridir.

Kış aylarında kayak yapabileceğiniz, yaz aylarında ise turistik mekanlarını ziyaret edebileceğiniz Ağrı, tarihini yansıtan Beyazıt Eski Camii de turistlerin merak ettiği noktalar arasındadır.

Doğu Beyazıt Kalesi’nin güneyinde bulunan Beyazıt Eski Camii’nin Yavuz Sultan Selim tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Kitabesinde ise; 1687 yılında onarıldığı belirtilmektedir. Ağrı gezinizde görmeniz gereken yerlerden biri olan Beyazıt Eski Camii’ni listenize dahil etmelisiniz.

Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi

Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinde bulunan Güneykaya Kayak Merkezi, kış mevsiminde kayak tutkunları tarafından tercih edilen bölgeler arasındadır. Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi’nde çocuk oyun parkı, yürüyüş parkuru, otopark mevcuttur. Aynı zamanda Güneykaya Kayak Merkezi’nde bir otel, iki günübirlik tesis ve bir kayak kulübü de bulunmaktadır.

Kış geldi… Yaz aylarını geride bıraktığımız bu günlerde, yeni tatil planı yapıyorsanız ve isteğiniz bir kayak merkezinde eğlenceli günler geçirmek ise; Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi’ni tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda kayak sporu için gereken malzemeleri kiralayabilir ve kayak hocalarından özel ders alabilirsiniz. Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi’ne Ağrı-Erzurumistikametinden gideceğiniz Eleşkirt ilçesinden ulaşabilirsiniz. İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta olan Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi’nde sezon ise Aralık-Nisan ayları arasındadır.

İshak Paşa Sarayı

1685 yılında İshak Paşa’nın babası Çolak Abdi Paşa tarafından yapımına başlanan saray, oğlu İshak Paşa tarafından 1784 yılında tamamlanmıştır. Kayalık bir zemine oturan bina 7600 m2 bir alanı kaplamaktadır. Duvarlarının yüksekliği 12-15 mt arasında değişir.

Ağrı İSHAK PAŞA SARAYI

Sponsorlu Bağlantılar

Sarayın planında Türk sarayları geleneği düşünülmüş ve bina teşkilatı kümeler şeklinde iç içe 2 avlunun çevresinde toplanmıştır. Birinci avluyu 2. avluya tonozlu bir geçit bağlar. 2. avlunun 4 yanı bina kümeleri ile çevrilidir. Saray Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı’nın mimari özelliklerini birleştirmiştir.

Dünyanın ilk kaloriferli yapısı olarak bilinen bina İran’dan gelen elçilerin hayranlığını kazanmıştır. Hatta yapımını uygun gören İshak Paşa’nın sarayın gölgesinde kaldığı söyleniyor. İhtişamlı görüntüsüyle gören herkesi kendine hayran bırakan bu önemli eseri incelediğiniz sırada müthiş manzarası karşısında çok şaşıracaksınız. Önemli bir önemde yapılmış bu en değerli mimari yapıtı görmek içinize o dönemlerin havasını dolduracak.


Benzer Yazılar

Yorum (1)

  1. derya dedi ki:

    Harika bir anlatım olmuş elinize sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?