Ana Sayfa » Artvin » Artvin’in Neleri Meşhur?

Artvin’in Neleri Meşhur?

Sponsorlu Bağlantılar

Artvin’in En Meşhurları

Artvin’e gezmeye gidecek yada Artvin hakkında meraklı olanlar için Artvin ilinin nelerinin meşhur olduğunu sizlere anlatıyoruz. Kısaca Artvin ilinin neleri meşhurdur diye sıralamak gerekirse;

Artvin de Artvin Camili Havzası, Artvin Şavşat Kalesi, Artvin Camili Havzası, Şavşat Kalesi, Ferhatlı Kalesi, Artvin Kalesi, Mençuna Şelalesi, Maral Şelalesi, Kafkasör Yaylası, Beyazsu Yaylası, Arsiyan Yaylası, boğa güreşleri, beyaz patates, bal çok meşhurdur.

artvin boğa güreşleri

Artvin Camili Havzası

Borçka-Camili karayolu üzerinde yüksekliği 1830 metre olan geçit, Küçük Yayla (Maçahel Geçidi) olarak anılır. Camili Köyü belirli bir dönem, 6 köyün bağlı olduğu Bucak (nahiye) olarak yönetilmiştir. Bu nedenle Camili ismi, halen 6 köyü temsil eden bir anlama da sahiptir. Tarihsel ve coğrafi olarak Macahel yöresi, Türkiye’den komşu ülke Gürcistan’a bağlı Acaristan Özerk Cumhuriyeti sınırları içerisine doğru yayılan uzun bir vadinin genel adıdır. Vadiye Macahela (veya Maçahela) vadisi de denir. Vadi boyunca akan, ana kollarını Uğur-Maral ve Efeler derelerinin oluşturduğu akarsu Macahel Suyu olarak anılmakta olup, sınırı geçtikten sonra, Acar Suyu’ndan önce sağdan Çoruh Nehrine birleşir. Bu akarsuyun, dolayısıyla vadinin sağında ve solunda toplam 18 köy bulunmaktadır. Macahel vadisinin Türkiye tarafında bulunan ve yukarıda sayılan 6 köy Camili (Macahel) yöresini oluşturmakta olup, Yukarı Macahel olarak da anılır. Vadinin Acaristan tarafında kalan bölümünde (Aşağı Macahel’de) 12 köy mevcuttur. Belirtmek gerekir ki Camili Köyü, geçmişte de yörenin merkezi olmuştur.

Şavşat Kalesi

Artvin il merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan Şavşat ilçesindeki kale, turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biridir. Ulaşımı oldukça kolaydır. İlçe merkezine 3 kilometre uzaklıktaki iki derenin birleştiği vadide yer alır. Şavşat Kalesi, 1987 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiştir ve turizm açısından önemli bir noktadır. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığına dair kesin bir bilgi yoktur.

artvin şavşat kalesi

Sponsorlu Bağlantılar

Yapılan arkeoloji kazılar sonucunda X. yüzyılda Gürcü Bagratlı Krallığına ait olduğu anlaşılmıştır. Kale daha sonraki yıllarda Osmanlılar tarafından 1850’li yıllara dek Ocaklık merkezi olarak kullanılmıştır. Toplamda 12.741,93 metrekarelik bir alanı vardır. Artvin’in önemli gezi noktalarından biri olan Şavşat Kalesi, gelen her misafirine kendi tarihine yolculuğa çıkarıyor. Şehri gezerken Cehennem Deresi Kanyonu’nu, Gevhernik Kalesi’ni ve Yeni Rabat Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Ferhatlı Kalesi

Ferhat ile Şirin’in buluştuğu kale olarak ünlenen Ferhatlı Kalesi, Artvin’in Ardanuç ilçesine 5 kilometrelik bir uzaklıktadır. Kalmaklı olarak da bilinen Ferhatlı Kalesi, şehrin turistik gezi alanlarından biridir. Kale günümüze kadar hiç onarım görmemiş olup, son zamanlarda define avcıları tarafından zarar verilmiştir. Kale, 5. yüzyılda İberya Kralı Vahtang tarafından inşa edilmiştir. İsmini Ferhat ile Şirin’in efsanesinden alan kale, Artvin gezinizdeki rotalarınızdan biri olabilir. Sizlere mutlaka gitmenizi önerdiğimiz yerler arasındaki; Çamburnu Tabiat Koruma Alanı ve Cehennem Deresi Kanyonu sahip olduğu doğal güzellikleriyle sizleri keyifli bir yolculuğa çıkaracak.

Artvin Kalesi

Livane Kalesi olarak da bilinen Artvin Kalesi, Çoruh Nehri’nin üzerindeki Artvin Köprüsü’nün karşısında bulunmaktadır. Artvin’in tarihi kalıntıları arasındaki kale bölgenin tarihi turistik alanlarından biridir. Artvin Livane Kalesi’nin içindeki sarnıç ve şapel kalıntıları vardır. Geziniz sırasında Artvin Kalesi’ni de ziyaret edip Karadeniz’in bu eşsiz şehrindeki tarihi kalıntılara şahit olabilirsiniz. Kaleyi Bagrat Kralı Büyük Oşet 937 yılında yaptırmıştır.

artvin kalesi

Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlı döneminde ise bu tarihi kalenin kalıntılarının üzerine yeni bir kale inşa edilmiştir. Doğal ve tarihi güzelliklerini bir arada sunan Artvin’in gezilecek yerleri arasındaki Artvin Livane Kalesi’nin ardından; Barhal Çayı’nı, Kafkasör Yaylası’nı, Hatila Vadisi’ni, Yıldız Gölü’nü ve Artvin Kent Ormanı’nı da gezi listenize ekleyebilirsiniz.

Mençuna Şelalesi

Doğu Karadeniz’in en büyük şelalesi olan Mençuna Şelalesi, Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunmaktadır. Şehri keşfetmeye gelen turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerden biri olan şelale, doğal güzellikleriyle ve mesire yerleriyle gören herkesin beğenisini kazanmaktadır. Mençuna Şelalesi’ni ziyaret ettiğinizde hem şelalenin çevresini keşfedebilir hem de bu doğa harikası eşliğinde güzel bir piknik yapabilirsiniz. Şelaleye ulaşılan yolda her yıl çalışmalar yapılıp yol yenilenmektedir.

Artvin Mençuna Şelalesi

Şelalenin yakınında bulunan İkizköprü 18. yüzyıl Osmanlı eseridir ve 2003 yılında Karayolları tarafından restore edilmiştir. Mençuna Şelalesi, Artvin gezinizin en güzel parçalarından birini oluşturacak. Şehirde yapacağınız gezilere yenilerini eklemek isterseniz; Barhal Kilisesi, Bilbilan Yaylası, Şavşat Kalesi ve Cehennem Deresi Kanyonu sizleri bekliyor olacak.

Maral Şelalesi

Doğu Karadeniz’in en dikkat çekici doğal güzelliklerinden biri olan Maral Şelalesi, sizlere hiç bilmediğiniz bir dünyanın kapılarını açıyor. Maçahel Vadisi içinde bulunan Maral Şelalesi, cennetin yeryüzündeki parçalarından biri. Artvin’in en görülesi yerleri arasındaki bu doğa güzelliğine ulaşırken sizleri vadinin en güzel yüzleriyle tanıştıracak. Camili Köy merkezinden yürüyerek gidebilirsiniz Maral Şelalesi’ne.

Artvin Maral Şelalesi

Ulaştığınız an fotoğraflamaya başlayacak ve en şelalenin her noktasını ölümsüzleştirmek isteyeceksiniz. Doğu Karadeniz’in saf güzellikleri arasındaki Maral Şelalesi’nde yüzme fırsatınız da bulunuyor. Artvin gezinizde; Hatila Vadisi’ni, Karagöl Sahara Milli Parkı’nı ve Artvin Kalesi’ni listenize ziyaret edeceğiniz yerler arasında.

Kafkasör Yaylası

Artvin’in şehir merkezinden sadece 10 kilometre uzaklıktaki Kafkasör Yaylası, hem doğasıyla hem doğanın sunduğu çeşitli renkleriyle göz alıcı bir güzelliğe sahiptir. Ormanlarla çevrili olan Kafkasör Yaylası’nı gördükten sonra burada daha çok vakit geçirmek isteyeceksiniz. Yaylada bulunan bungalovlar konaklamanız için size yardımcı olacaktır. Bir tatilden sadece huzur ve bol dinlendirici günler istiyorsanız; Kafkasör Yaylası sizlere benzersiz doğasıyla birlikte eşlik edecek.. Aynı zamanda yaylada, Kafkasör Kültür ve Sanat Festivali’de düzenlenmektedir. Festival, her haziran ayında yapılıp; boğa güreşleri, folklor gösterileri ve müzik şölenleri yoğun bir ilgiyle izlenir. Kafkasör Yaylası’nı keşfetmek ve tertemiz havasını içinize çekmek yeni enerji depolayacak sizlere. Bu arada şehrin diğer turistik alanları arasındaki; Barhal Çayı, Ardanuç Kalesi, Artvin Kalesi ve Hatila Vadisi de keşiflerinizi bekliyor olacak.

Beyazsu Yaylası

Karadeniz’in muhteşem doğasında varlığını sürdüren Beyazsu Yaylası, Artvin’in Borçka ilçesinde bulunuyor. Doğal güzelliğinin içinde birçok keşif noktası da sunan Beyazsu Yaylası, Karçal Dağları’nın eteklerinde ziyaretçilerini bekliyor. Turizm açısında önemli bir noktadır ve Yıldız Gölü’ne de oldukça yakındır. Ormanlık alandan ziyade çayırlık bir alanda bulunuyor. Yayladaki bir kayadan çıkan su köpürerek aktığı için bu bölge Beyazsu olarak adlandırılmıştır. Artvin’in bu benzersiz noktasında uzun bir tatil de geçirebilirsiniz, kısa bir gezi programı da yapabilirsiniz. Şehrin doğasını gözler önüne seren Papart Vadisi, Arsiyan Yaylası, Mençuna Şelalesi ve Maral Şelalesi sayfalarımızı ziyaret ederek gezebileceğiniz yerler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Keyifli tatiller.

Arsiyan Yaylası

Bol oksijenli, bir o kadar huzurlu ve keyifli vakitler sunar Arsiyan Yaylası. Artvin’in en göz dolduran yaylarından biridir. Şavşat ilçesi ile Ardahan’ın Posof ilçesi arasında uzanan yaylanın görülmesi gereken çok köşesi vardır. Burada keyifli bir doğa yürüyüşü yaparken yaylanın küçük gölleriyle karşılaşacaksınız.

Artvin Arsiyan Yaylası

Diğer yaylalardan farklı olan Arsiyan Yaylası’nda kömür madeni ve tuz kayaları bulunmaktadır. Artvin gezinizde Arsiyan Yaylası’na çıkıp doğanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Şehirde ziyaret edilmeye değer diğer noktalar ise; Çamburnu Tabiat Koruma Alanı, Mençuna Şelalesi ve Cehennem Deresi Kanyonu’dur. Uzun bir Artvin tatili için hemen hazırlıklarınızı tamamlayın.

Artvin Meşhur Yöresel Yemekleri

Artvin yöresinde, mutfak geleneği çok zengindir. Çorbalar, Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler, Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler, Hamur işleri, Et ve et yemekleri, Ve Tatlılar çeşitlilik içinde üretilmektedir.

Yemek Kültürü

Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler; peynir kuymağı ve kaymak kuymağı. Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler; dağ pancarı, kuş yemeği, gımı, yaban semiz otu, ebegümeci bazı otlardan yemek yapılmaktadır. Taze asma yaprağı ve lahanadan sarma ve yemekler örnek verilebilir. Taze fasulyenin kurutulmuşundan yapılan “Puçuko” özel sebze yemeğidir.

Hamur işleri; Laz Böreği, katmer, erişte, hınkal, çergebaz, bişi, lokum, hamur işlerindendir.
Kışlık kavurma, ağaç şişlerde yapılan kebaplar etli yemeklerin yöreye özgülerindendir.
Keşkek, gendima, herisa, ve şilav gibi yemekler tanelilerden yapılan yemeklerdendir.
Hasuta, kaysefe, zurbiyet ve ballı lokum tatlılardandır.
Çorbalar; Püşürük çorbası, ayran çorbası, tutmaç çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası yöreye özgün çorbalardandır.

artvin yusufeli cağ kebabı

Sponsorlu Bağlantılar

Beyaz Patates

Her türlü sebzenin yanında, özellikle lezzetli “beyaz patatesi” ile yetiştirilir. Ayrıca patates “kuyularda”, toprak altında muhafaza edildiği için yıl boyunca ve lezzetli bir şekilde yenilebilmektedir. Özellikle yuvarlak bir şekilde dilimlenmiş olan beyaz patates, üzerine yağlı peynir serilerek fırınlanır ve öylece ya da balla yenir. Çok özel bir damak tadıdır.

Bal

Bitki türlerinin zengin ve miktar olarak çok olması, yörede arıcılık faaliyetinin yaygın bir şekilde yapılmasını sağlamıştır. Artvin yöresinde üretilen ballar bölgesel olarak tanınmakta ve ilgi görmektedir.


Benzer Yazılar

Yorum (12)

  1. alper dedi ki:

    artvin bence çok güzel bir yerdir özellike doğal güzellikleri

  2. gulsah dedi ki:

    konaklama yerleri konusunda bilgi paylaşırsanız sevinirim

  3. Eylül dedi ki:

    Artvinli olanlar

  4. Esma dedi ki:

    Arkadaşlar aranızda şavşatlı olan var mı?

  5. nursena dedi ki:

    artinnnnnn!!!! Çok özledim seni şavşat

  6. Arda dedi ki:

    Artvin Ardanuç’u özledim

    • Kerem dedi ki:

      Hele o ardanuç şelalesi cehennem deresi kanyonu su atan şelalesi ben kerem şavşat veliköy

  7. Yaren dedi ki:

    Yusufelii varoll ??

  8. Damla dedi ki:

    Artvin canım Karadenizim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?