Ana Sayfa » Bitlis » Bitlis’in Neleri Meşhur?

Bitlis’in Neleri Meşhur?

Sponsorlu Bağlantılar

Bitlis’in En Meşhurları

Bitlis’e gezmeye gidecek yada Bitlis hakkında meraklı olanlar için Bitlis ilinin nelerinin meşhur olduğunu sizlere anlatıyoruz. Kısaca Bitlis ilinin neleri meşhurdur diye sıralamak gerekirse;

Bitlis’in Bitlis Büryan kebabı yörenin ünlü yemeğidir. Oğlak etinden yapılan bu yemek Haziran-Temmuz-Ağustos ayları arasında yenilebilir. Uykusundan fedakarlık yapabilenler yine bu aylar arasında sabah saat 05:00’te “avşor” adı verilen yemekten tadabilirler. Ayrıca Bitlis Ahlat Mezar Taşları, Rahva Kervansarayı, Emir Bayındır Kümbeti, Ahlat Müzesi, İslahiye Medresesi, Ahlat Sahil Kalesi, Emir Bayındır Camisi, Tarihi Hizan Camii Bitlis’in en meşhur yerlerindendir.

Bitlis Ahlat Mezar Taşları

Bu nedenle Anadolu’ya yerleşen çeşitli topluluklar, bu geleneğe bağlı kalmışlardır. Bunun sonucu olarak da kendilerine özgü biçimleri olan, plastik değerde mezar taşları Ahlat’ta da yapılmıştır.Doğu Anadolu’da, Akkoyunlu ve Selçuklular dönemlerinde koyun, koç ve atlardan oluşan mezar taşlarına rastlanmıştır. Bunun yanı sıra , çeşitli taşlar mezar veya mezar anıtı olarak dikilmişlerdir. Ahlat, Orta Çağın ekonomik yönden en zengin yerleşim yerlerinden biri olmasından ötürü burada 3-4 m yüksekliğinde mezar taşları yapılmıştır. Bu taşlar Ahlat Mezarlığına uzak yerlerden getirilmişlerdir. Bu taşlara toplumun mimarisi de yansımıştır Özellikle Selçukluların çok sık mimari de uyguladığı ince ve sık işlenmiş dekoratif motifler frmartuklu net burada kullanılmıştır. Bazı örneklerde ise kaba motifler, gölge ışık oyunları ile daha da görkemli bir durma gelmişlerdir. Bazı taşlarda geometrik motifler, bazılarında da bitkisel motiflere yer verilmiştir.

bitlis ahlat mezarlığı

 

Çoğu kez de, aynı mezar taşında her ikisi birlikte kullanılmıştır. Selçuklu mimari yapılarında görülen mihraplar, mukarnaslar, rozetler, yıldız, fırfır motifleri bu mezarlarda çok sık görülmektedir. Ayrıca stilize hayvan, bitki,yazı şekilleri, mimari alınlıklar da onları tamamlamıştır. Ahlat’taki Meydanlık Mezarlığı, Malazgirt Savaşı’nda şehit düşenler için hazırlanmış bir mezarlıktır. Buradaki mezar taşlarında palmet, lotüs, rumi, rozet, geometrik geçmeler, laleler, saç örgüleri çeşitli bordür süslemeleri karşımıza çıkmaktadır. Buradaki mezar taşlarını ön ve arka yüzlerinde, yan cephelerinde, birbirlerinden farklı ayrı motifler işlenmiştir. Bu mezar taşların yükseklikleri ise ölenin sosyal konumu dikkate alınarak yapılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bundan ötürü de bazılarının boyları 1 m den 4-5 m’ye kadar ulaşmaktadır. Bu taşlar üzerinde sanatçıların ve hattatların isimleri,imzaları bulunmaktadır. Ahlat mezar taşlarında stilize edilmiş ejder motifleri de görülmektedir. Bunların çoğu lahit şahideli ve sanduka şeklinde mezarlardır. Bazı örnekler oda şeklinde olup toprağın altında kalmış olup çoğu günümüzde bilinmemektedir. Ahlat Mezar taşlarının bir özelliği de Ahlat tarihinin karmaşık oluşu ve değişik kültürlerin burada yaşamasından kaynaklanmaktadır. Orta Çağın önemli bir kültür merkezi olan Ahlat, bir çok sanatkar,kadı ve bilim adamını yetiştirmiştir. Günümüze gelen mezar taşlarının çoğu da onlara aittir.

Rahva Kervansarayı

El Aman olarak da bilinen Rahva Kervansarayı, Bitlis-Tatvan yolu üzerinde bulunmaktadır. Geniş bir arazide kurulan Rahva Kervansarayı, özellikle kış aylarında oldukça tehlikeliydi. XVI. yüzyılda Van Beylerbeyi HüsrevPaşa tarafından inşa ettirilmiştir; fakat bir kitabesi bulunmamaktadır. Anadolu’nun en büyük kervansarayları arasında olan Rahva, 90×70 metre uzunluğundadır. Kervansaray doğu-batı yönünde iki sıra halinde ayrılmıştır.

Güney bölümü ise diğer taraflardan daha farklıdır ve bu noktası beş dikdörtgen hücrelidir. Her hücresi bir kapı ve avluya sahiptir. İkinci bölümü ise daha aydınlık ve geniştir. Rahva Kervansarayı’nın güney kenarındaki büyük bir kapı haçvari bölümüne açılır. Döneminde önemli bir kervansaray olan Rahva bu bölgedeki gezebileceğiniz yerler arasında.

Emir Bayındır Kümbeti

bitlis emir bayındır kümbeti_2

Sponsorlu Bağlantılar

Ahlat Kümbetleri arasında en ilgi çekici olandır, kitabesinde 1481 yılında ölen Melik Bayındır İbn-i Rüstem Bey’in adı yazılıdır.

Ahlat Müzesi

Ahlat Müzesi, Bitlis’in en çok ziyaret gören gezi noktalarından biridir. Müze, 1971 yılında hizmete açılmıştır. İlk dönemlerde açık hava müzesi olarak düzenlenmiş sonrasında bulunduğu noktaya bir müze binası yapılmıştır. Ahlat Müzesi zengin bir koleksiyona sahiptir.

Bitlis Ahlat müzesi

Müzenin koleksiyonları arasında M.Ö. 2000 yılına ait olan kaplar, 1965-1991 yılları arasında Ulu Cami’de, Çifte Hamam’da yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılmış eserler sergilenmektedir. Aynı zamanda Selçuklu dönemine ait olan keramikler de müzede sergilenen parçalar arasındadır.

İslahiye Medresesi

Bitlis’in en sağlam yapılarından biri olan İslahiye Medresesi, Selçuklu eserlerinden biridir. 1216 yılından bu yana sağlamlığını koruyan medrese, 1589 yılında Bitlis Hanı 5. Şerefhan tarafından onartılmıştır. Bu şaheser, Bitlis’e gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği bir noktadır. Yapı, kubbesiz olup, dikdörtgen planlıdır.

En gözde bölümü ise ön cephesindeki süslü portalıdır. İslahiye Medresesi, zamanında birçok değerli sanat ve bilim adamlarını yetiştiği bir yer olmuştur. Bu sebepten dolayı kendi döneminin en iyi medreselerinden biriydi. Günümüzde Arkeoloji Müzesi olarak kullanılması için restorasyondan geçmiştir. Bahçesindeki türbe bölümünde; II. Şerefhan, Veli Şemseddin, Ziyaeddin Han ve Üç Bacılar Türbesi bulunmaktadır. İslahiye Medresesi, sağla mimarisiyle yeni ziyaretçilerini bekliyor.

Ahlat Sahil Kalesi

Bitlis’in tarihinde önemli bir yeri vardır Ahlat Sahil Kalesi’nin. Kalenin Urartular döneminde yapıldığı fakat 1224 yılında yıkıldığı bilinmektedir. Kanuni Sultan Süleyman ise Ahlat’ta bulunduğu dönemde bu kalenin harap olduğunu görmüş, veziri Zal Paşa’ya emir vererek kalenin onartılmasını istemiştir. Bunun üzerine Mimar Sinan kaleyi tekrar yapmıştır. Kale surları günümüzde de sağlamlığını korumaktadır. Osmanlı Kalesi olarak da anılan Ahlat Sahil Kalesi, Bitlis gezilerinde ziyaret edilen noktalardan biridir. Siz de Bitlis’e gitmeyi planlıyorsanız Ahlat Sahil Kalesi’ni ziyaret edebilir ve bölgenin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Emir Bayındır Camisi, Bitlis Ulu Camii, Kureyşi Camii ve Tarihi Hizan Camii sayfalarımızdan şehrin gezilecek alanlarını inceleyebilirsiniz. Eğer Bitlis’e gidip bu şehri keşfedenlerdenseniz, gezdiğiniz yerlerle ilgili yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.

Emir Bayındır Camisi

Bitlis’in en dikkat çeken kümbetlerinden birini hemen yakınında bulundurur Emir Bayındır Camisi. Kuzeyindeki kümbet de camiyle aynı ismi taşımaktadır. Cami, günümüze kadar gelen kitabesine göre 1477 yılında Bayındır İbn Rüstem tarafından yaptırılmıştır. Yakınındaki Emir Bayındır Kümbeti (Ahlat) çok fazla ziyaret edilmesinden dolayı caminin de ziyaretçi sayısı artmıştır. Cami, dikdörtgen planlı olarak inşa edilip, iki bölümden oluşmuştur. Muazzam mimarisiyle göz dolduran Emir Bayındır Camisi, Bitlis’te bulunduğunuz günlere dahil edebileceğiniz bir nokta.

Sponsorlu Bağlantılar

Tarihi Hizan Camii

Bitlis-Gayda yakınlarında bulunan Tarihi Hizan Camii, şehrin en eski yapılardan biri olup, şehre gelen turistlerin ziyaret noktalarından biridir. Halk tarafından bu camiyle ilgili rivayet bulunmaktadır. Derler ki; Hizan Camii kıyamete kadar yıkılmayacak. Bu inancın yöre halkı tarafından çok yaygın olması ve duyanların ziyarete geldiği Tarihi Hizan Camii, Hizan ilçesinde bulunduğu için aracınızla kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Şeyh Hasan Camii, Gökmeydan Camii, Şerefiye Camisi ve Külliyesi Bitlis’te görülmesi gereken noktalar arasındadır.

Bitlis’den Ne Alınır?

Bitlis hediyelik eşyalar bakımından da ziyaretçilerine oldukça zengin seçenekler sunar. İlçelerde halen yapılmakta olan kök boyalı rengarenk kilimler, el emeği göz nuru halılar, toprak çanak-çömlekler, Ahlat İlçemizde yapılan her biri sanat eseri olan bastonlar satın alınabilir. Ayrıca Hizan fındığı, Adilcevaz cevizi , Mutki kara kovan balı ve küp peyniri hediyelik gıda ürünlerimiz arasında en önde gelenleridir.


Benzer Yazılar

Yorum (19)

  1. nisan dedi ki:

    bitlis kadar güzel biryer yoktur bana göre türkiyede çünkü sevdiğim kişi bitliste doğmuş…ayrıca bitlislilere müjde oturdukları yerle övünebilir çünkü yıllar önce bitliste bir melek doğdu ama haberleri yok…bebeğim HARUNCCUĞUM DOĞDU YA…

  2. nisan dedi ki:

    evet HARUNCUĞUM DOĞDUĞU YER olduğu için güzel zaten=)

  3. koray dedi ki:

    bitlistede hayat varmıymış?? sjkdhjk

  4. dilara dedi ki:

    bence hiçbiride güzel değil

  5. rabia dedi ki:

    Turkiyrnin rn guzel 5eri bnm memleketimmm…..BİTLİS=)))♡♡♡♡♥♥♥♥♡♡♡♡

  6. nüket dedi ki:

    Ben azap ağalarından emin mehmet ve necat azap,ın torunuyum memleketimi çok özledim

  7. nisa dedi ki:

    bitlisin köftesine bayılırım bitlisli olduğmuzzzzzz için

  8. rana dedi ki:

    bitlisi cok seviyorum canım memeleketım:*,

    • Rojin ELİK dedi ki:

      benim güzel Memleketim Bitlis
      Resimlerine değil gidip görün
      Resmi kadar görünümüde güzel

  9. UMUTCAN dedi ki:

    En güzel
    12 BİNGÖL KESSİN ZİYARET EDİN

  10. MEHMET dedi ki:

    Ben orda doğdum ama doğmasaydımda orayı severdim

  11. Elif dedi ki:

    Bitlisli olmaktan grur duyuyorum

  12. deniz aksu dedi ki:

    ya slat yapanınız var mı bitlisin

  13. Deniz dedi ki:

    Bitlisi ozleyip memleketim demek icin o an magarada yasiyosun demektir ula oglum bi kendinize gelin

  14. yunus okay dedi ki:

    soyadınız nedir

  15. onur akgul dedi ki:

    bıtlıstekı tarıhı hersey turklere aıt. gıttıgı topraklara san seref ve eser bırakan turk soylarına selam olsun…

  16. naci asal dedi ki:

    bitlisli olmak ayrıcalık tır herkes bitlisli olamaz

  17. abdurrahim dedi ki:

    Bitlis demek Türk demektir. Türk’ün ayak bastığı toprakların tamamı Türk’e aittir. Ben Konyalıyım ama Bitlis de Benim güzel memleketim, Tunceli de benim, Diyarbakır da.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?