Bolu’nun Neleri Meşhur?
Sayfa Başlıkları
Bolu’nun En Meşhurları
Bolu’ya gezmeye gidecek yada Bolu hakkında meraklı olanlar için Bolu ilinin nelerinin meşhur olduğunu sizlere anlatıyoruz. Kısaca Bolu ilinin neleri meşhurdur diye sıralamak gerekirse;
Bolu’nun en başta Abant gölü olmak üzere Yedigöller, Kartalkaya, Mudurnu, Gölcük, yayla çorbası, patates çorbası, ovmaç çorbası, kızılcık, tarhana çorbası, tarhana çorbası, nohutlu çorbası, yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, çiğ börek, kabaklı gözleme, acı su bazlamacı, çantıklı pide, etli mantı çok meşhurdur.
Bolu mutfağı ülkemizin en meşhur mutfaklarından biridir. Bolu aşçıları ve yemekleri oldukça ünlüdür. Özellikle Mengen aşçılarının geçmişi Osmanlı’ya dek gitmektedir. Bolu halkı da yemek konusuna çok önem verir; köy ve kasabalardaki evlerin tamamında tuğla veya topraktan yapılmış fırınlar bulunur. Bolu’nun en meşhur lezzetlerinden biri ekmek atımı denen gözlemedir. Cevizli çörek, paşa pilavı, kedi batmazı, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme Bolu’nun yöresel yemeklerinden en bilinenleridir. Mudurnu’ya özgü saray helvası tüm ülkeye yayılmış eşsiz bir tattır. Bunların yanı sıra Mengen kuzu güveç, Mengen pilavı, çantıklı pide, kaldırık dolması, kaşık sapı, keşli cevizli erişte, bakla çullaması Bolu mutfağından çıkan ve tatmanızı önerdiğimiz diğer lezzetlerdir.
Batı Karadeniz’in yemyeşil şehri Bolu, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere hem yakın hem de ulaşım açısından kolay bir konumda bulunur. Engebeli ve dağlık bir bölgede yer alan Bolu özellikle doğa turizminin oldukça geliştiği bir şehirdir. Ormanları, gölleri, yaylaları, akarsuları, yemyeşil düzlükleri ile Bolu Karadeniz’de mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Bolu’nun neyi meşhur, Bolu’da ne yenir diye merak ediyorsanız, görmenizi tavsiye ettiğimiz yerler ve tatmanızı önerdiğimiz lezzetler şöyle:
Yedigöller
Bolu’nun kuzeyinde yer alan bu doğa harikası yer Bolu’da mutlaka görmeniz gereken bir cennet. Yedi adet gölden oluşan bölgede kamp alanları, yürüyüş parkurları, piknik alanları mevcut. Yedigöller’de pek çok doğa sporu da yapılabiliyor.
Abant
Bolu denince akla ilk gelen yerlerden olan Abant, her mevsim sizi büyüleyecek bir güzelliğe sahiptir. Bolu’da Abant Gölü ve etrafındaki yemyeşil ormanları keşfedeceğiniz bir gezi yapmanızı öneriyoruz.
Bolu Kartalkaya
Alp kayağı, Kayaklı koşu (Cross-Country) ve Tur kayağı için çok uygun koşullara sahiptir. Kayak alanı 1850 – 2200 metre yükseklik kuşağı üzerinde yer almaktadır. Yöre, yarı ılıman bir iklime sahiptir. Kartalkaya Kayak Merkezi ve çevresi orman örtüleri ile kaplıdır. Hakim rüzgar yönü batı – kuzeybatıdır.
Kayak için en uygun zaman ise 20 Aralık-20 Mart tarihleri arasındadır. Normal kış koşullarında üç metre kar yağışı görülmektedir. Mevsim başında toz kar mevsim sonunda ise ıslak kar özellikleri görülür. 2 adet telesiej, 6 adet telesiki ve 3 adet baby lift olmak üzere toplam 11 mekanik tesiste toplam taşıma kapasitesi 6000 kişi/saattir. 12 adet pistte toplam uzunluk 20 km.yi bulmaktadır.
Bolu Mudurnu
Mudurnu deyince çoğumuzun aklına ilk önce tavukçuluk gelir herhalde. Oysa Mudurnu tarihi evleri, konakları ve gölleriyle Bolu’nun en renkli ve yeşili bol ilçelerinden biri. Bu zamana kadar biraz da komşuları Abant ve Göynük’ün gölgesinde kaldığı için onlar kadar rağbet görmemiş.
Kentsel SİT alanı ilan edilen ilçeye adımınızı attığınız anda gerçekten görülmeye değer bir yer olduğunu hemen fark edeceksiniz. Gerek Selçuklular, gerekse Osmanlıların ilk yurtlarından olan Mudurnu, ahşap evleriyle size göz kırpar. İki dağın arasına kurulu şehir merkezindeki iki katlı ahşap evlerin ve tarihi konakların yarattığı atmosfer gerçekten görülmeye değer.
BOLU BEYİ KAHVESİNİ DENEMELİSİNİZ…
beni sevenler