Çankırı İlinin Coğrafyası, Yüzölçümü, Nüfusu, İklimi ve Bitki Örtüsü
Sayfa Başlıkları
Çankırı Coğrafi Konumu
Ülkemizin İç Anadolu Bölgesinde yer alan illerimizden birisi olan Çankırı iline coğrafyası, iklimi, yüzölçümü ve nüfusu bakımında kısaca göz atalım.
Çankırı İç Anadolu Bölgesinin en kuzeyinde bulunan bir ilimizdir. Çankırı’nın denizden yükseliği 723 metre olup il sınırları içindeki dağlarda yaklaşık 6 ay boyunca kar bulunur. Çankırı coğrafi yapısı bakımından birçok turizm aktivitelerine ev sahipliği yapmaktadır. kamp, karavan, yaya ve atlı yürüyüş, bisiklet, fotoğrafçılık, avcılık, yaylaları, zengin termal kaynakları ve içmeleri gibi. Karabük, Kastamonu, Çorum, Kırıkkale, Ankara ve Bolu Çankırı’nın komşularıdır. Çankırı 12 ilçe, 19 belde ve 366 köyden oluşmaktadır.
Çankırı Yüzölçümü Ne Kadar?
Yüzölçümü 8.454 kilometre karedir. Topraklarının üçte biri ormanlarla kaplıdır.
Çankırı Nüfus Ne Kadar?
2000 yılında yapılan nüfus sayımına göre Çankırı ilinin nüfusu 270.355’dir.
Çankırı İklimi Nasıl?
Çankırı, İç Anadolu Bölgesinde olduğu için genel olarak bu bölgenin iklimini hüküm sürmektedir. Fakat mevcut dağları, ormanları ve diğer coğrafi özellikleri bakımından ilçeleri arasında iklim farklılıkları yaşanmaktadır. Ilgaz ve Yapraklı ilçeleri kış mevsiminde soğuk ve yağışlı olurken yaz mevsiminde ise iklim sıcak ve kuraktır.
Çerkeş ilçesinde ise durum biraz daha iyi gibi. Zira kışlar soğuk olmasına rağmen yazlar serindir. Çankırı genelinde yağış hemen her mevsim yağmakta. Bunun sonucu ortaya metrekareye 392 ila 538 kilogram ortalama yağış miktarı çıkmakta. Çankırı’da en yüksek sıcaklık41.8 derece iken en düşük sıcaklık ise -30.7 derece olmakta. Kış mevsiminde iki aya kadar kar yerde kalmakta ve 4 aydan fazla don olduğu zamanlar dahi olmakta. En sıcak aylar Temmuz ve Ağustos, en soğuk aylar Ocak ve Şubat’tır.
Çankırı Bitki Örtüsü Nedir?
Çankırı’nın 1/3’ü orman olması bitki örtüsünü d etkilemiş durumda. Zira Çankırı’da birçok ağaç türleri ve bitki türleri bulunmakta. Bunlar;
- Karaçam
- Sarıçam
- Ardıç
- Meşe
- Ladin
- Köknar
- Ahlat
- Kızılcık
- Hububat
- Yemlik
- Yemeklik baklagiller
- Deve dikeni
- Yumak
- Ayrık otu