Ana Sayfa » Çankırı » Çankırı’nın Neleri Meşhur?

Çankırı’nın Neleri Meşhur?

Sponsorlu Bağlantılar

Çankırı’nın En Meşhurları

Çankırı’ya gezmeye gidecek yada Çankırı hakkında meraklı olanlar için Çankırı ilinin nelerinin meşhur olduğunu sizlere anlatıyoruz. Kısaca Çankırı ilinin neleri meşhurdur diye sıralamak gerekirse;

Çankırı Müzesi

Cankırı Müzesi

Çankırı şimdiye kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunlar Osmanlı’dan Selçuklu’ya, Bizans’tan Roma İmpratorluğuna, Helenistik dönemlerden Hititlere kadar uzanmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu bütün bu medeniyetlere ait eserler ortaya çıkmış ve bunların hepsi Çankırı Müzesinde sergilenmektedir. Arkeolojik ve etnolojik eserlerin hepsi Çankırı Müzesinin teşhir salonunda ve arkeolojik bölümünde sergilenmektedir. Müzenin etnografya bölümünde ise el işleri, dokumalar, kıyafetler, silahlar, süs eşyaları ve benzeri eserler sergilenmekte.

Çankırı Tuz Mağarası

Cankırı Tuz Mağarası

Çankırı denince belkide akla ilk gelen şey Tuz Mağarası’dır. İlin bir simgesi haline gelen bu mağaranın tahmini ömrü 5.000 yıldır. Bu mağara aynı zamanda ülkemizin en büyük kaya tuzu rezervidir. Çankırı merkeze 20 kilometre mesafede olan bu mağaranın girişi içeriye göre biraz dardır. Mağaranın içinde en modern karayollarına taş çıkaran bir çok yollar açılmıştır. Buradan çıkarılan tuzlar yine Çankırı’da işlenmekte ve sonrasında sofralarımıza gelmektedir. Bütün bunların yanı sıra astım, nefes darlığı, alerji ve cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılması için valilik tarafından 2011 yılında çalışma başlatıldı.

Çankırı Evleri

Cankırı Evleri

Sponsorlu Bağlantılar

Çankırı’nın en meşhurları arasında Çankırı’nın evleri de bulunmakta. Tipik bir Türk mimari yapısına sahip bu evler, Çankırı genelinde 108 adettir. Bu Çankırı Evleri, gördüğünüz zaman aşık olacağınız türden evlerdir.

Çankırı Kalesi

Cankırı Kalesi

Çankırı Kalesi, Çankırı’nın kuzey tarafında bulunan ufak bir tepenin üzerinde kurulmuştur. Çankırı Kalesi, yıllara rağmen ayakta kalmış ama tahripte olmuştur. Roma İmparatorluğu zamanında beri günümüze kadar ulaşan önemli bir tarihi mekandır. Kalenin surlarında moloz ve tuğla kullanılmıştır. Yüksekliği ise dere ile beraber 150 metredir. Çankırı Kalesi’nin içinde bulunan en önemli miras Çankırı Fatih Emir Karatekin Bey türbesidir. Bunun dışında birçok kap ve kalıntılarda bulunmakta.

Çankırı Kızılcık Şurubu

Cankırı Kızılcık Şurubu

Sponsorlu Bağlantılar

Kızılcık Şurubu, Çankırı’nın meşhır içeceklerindendir. Ortalama 1 saat içinde hazırlanan Kızılcık Şurubunun tadı il sınırları dışına kadar taşmıştır. Kızılcık Şurubu yapmak için kızılcık, şeker ve su yeterlidir. Kızılcıkları suda kaynattıktan sonra posasını alın süzdükten sonra kaynatmaya devam edin. Koyu hale geldiğinde şekerinizi ekleyin ortalama 15 dakika daha kaynatıp sonrasında soğumaya bırakın. Karışım konsantre haline geldikten sonra su ekleyip servis edin.

Çankırı Yumurta Tatlısı

Yumurta Tatlısı da tıpkı Kızılcık Şurubu gibi Çankırı’nın meşhurları arasında yer almaktadır. Yapması oldukça zahmetlidir. Malzemeleri; 12 adet yumurta, un irmiği ve şerbet. Yumurta Tatlısını yapmak için öncelikle 12 adet yumurtanın sarısı ile akını ayırıp farklı kaplara koyun. Sonrasında hem yumurta akı hemde yumurtanın sarısı çok iyi bir şekilde çırpılır. Sonrasında bu ikisini karıştırıp üzerine 2 yemek kaşığı un irmiği ekleyin.

Cankırı Yumurta Tatlısı

Yağladığınız kaplarla öncesinde ısıttığınız fırına sürün ve 150 derecedeki fırında ortalama 35 dakika pişirin. Sonrasında ise soğumaya bırakın. Şerbetini yaparken yaklaşık 4.5 su bardağı suyu bir tencerede kaynatın ve üzerine 5 su bardağı şeker ekleyin. Bu karışım koyu oluncaya kadar kaynatın. Hazırlamış olduğunuz bu şerbeti ılık bir şekilde fırından çıkarıp soğumaya aldığınız tatlının üzerine dökülür.

Çankırı En Meşhurları Foto Galeri


Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?