Çorum İlinin Coğrafyası, Yüzölçümü, Nüfusu, İklimi ve Bitki Örtüsü
Çorum Coğrafi Konumu
Ülkemizin Karadeniz Bölgesinde yer alan illerimizden birisi olan Çorum iline coğrafyası, iklimi, yüzölçümü ve nüfusu bakımında kısaca göz atalım.
Coğrafi bölge olarak Karadeniz Bölgesinde yer alan Çorum ilinin coğrafyası genellikle dağlıktır. Bu dağlık alanlar %61’lik kısmı oluşturmaktadır. Ayrıca dağlar genellikle derin vadiler ile birbirinden ayrılırlar. Sakarya Nehri ile Kızılırmak Nehri arasında bulunan Köroğlu Dağlarının en doğusunda Çorum ili bulunmaktadır. Çorum’un İskilip, Bayat, Kargı, Oğuzlar ve Dodurga ilçeleri Köroğlu Dağları ile Kızılırmak Havzasının kesiştiği yerder bulunmaktadır. Amasya, Yozgat, Çankırı, Sinop, Kastamonu, Samsun ve Kırıkkale illeri Çorum ilinin komşularıdır. Çorumda iki adet büyük göl bulunmaktadır. Uyuz Gölü ve Eymir (Gölünyazı) Gölü. Çorum’da bulunan dağların isimleri şunlar;
Çorum Dağları; Erenler tepesi, Türbe tepe, Kara tepe, Kırklar Dağ, Çal dağı, Ada dağı, Kartal dağı, Teke dağı, Kavak dağı, Göl dağı, Deveci dağı, Sakaröküz dağı, Çatalkaya Tepesi.
Çorum’da dağların dışında birçok ovalar, nehirler ve akarsularda buunmaktadır. Bunlar ise şöyle;
Çorum Ovaları; Çorum Ovası, Bozboğa Ovası, Ovasaray Ovası, Hüseyin Ovası, Dedesli Ovası, Taybı Ovası, Irmak Ovası, Seydim Ovası, Mecitözü Ovası, Osmancık Ovası, Düvenci Ovası, Hamamözü Ovası, Kuyumcu Ovası, Sungurlu Ovası
Çorum Akarsuları ve Nehirleri; Kızılırmak, Yeşilırmak, Çat suyu, Mecitözü çayı, Çekerek ırmağı.
Çorum Vadileri; Sıklık Boğazı, Hatap Vadisi, Harami Vadisi, Kırkdilim Vadisi, Sacayak Vadisi, Hışır Vadisi
Çorum Yüzölçümü
Yüzölçümü 2.820 kilometre karedir. Topraklarının %61’i dağlık alanlar oluşturmaktadır.
Çorum Nüfus
2013 yılında yapılan nüfus sayımına göre Çorum ilinin nüfusu 532.080’dir. 2012 yılı nüfus sayımlarına göre en çok nüfusu olan ilçe 265.242 ile Çorum merkez olmuştur. Bunu 55.922 ile Sungurlu ilçesi takip etmekte.
Diğer ilçelerin nüfusları ise şöyle;
- Alaca – 35.324
- Bayat – 20.909
- Boğazkale – 4.437
- Dodurga – 6.989
- İskilip – 37.307
- Kargı – 15.780
- Laçin – 5.463
- Mecitözü – 17.235
- Oğuzlar – 6.393
- Ortaköy – 8.090
- Osmancık – 44.363
- Uğurludağ – 6.521
Çorum İklimi
Çorum’un Bayat, Dodurga, İskilip, Kargı, Laçin, Oğuzlar, Osmancık ve Uğurludağ ilçelerinde Karadeniz iklimi görülmektedir. Ama Çorum merkez, Alaca, Boğazkale, Mecitözü, Ortaköy ve Sungurlu ilçelerinde ise İç Anadolu iklimi görülmektedir. İlkbaharda ve sonbaharda az miktarda yağmur yağmaktadır.
Bunun dışında yaz mevsimi sıcak ve kurak, kış mevsimi ise soğuk ve kar yağışlıdır. Yani genel itibariyle karasal iklim hüküm sürmektedir.
Çorum Bitki Örtüsü
Karadeniz ile İç Anadolu iklimlerinin kesişme yeri olan Çorum’da genel itibariyle karasal iklim hüküm sürmektedir. Dolayısıyla bitki örtüsü de bu iklime göre şekillenmektedir. Oldukça fakir bir bitki örtüsüne sahip Çorum ilinde step bitki toplulukları bulunmaktadır. Bilinçsizce ağaç kesiminden dolayı ormanlık alan çok az. Çorum topraklarının sadece %9’u ormanlık alanlardan oluşmaktadır.