Ana Sayfa » Çorum » Çorum’un Neleri Meşhur?

Çorum’un Neleri Meşhur?

Sponsorlu Bağlantılar

Çorum’un En Meşhurları

Çorum’a gezmeye gidecek yada Çorum hakkında meraklı olanlar için Çorum ilinin nelerinin meşhur olduğunu sizlere anlatıyoruz. Kısaca Çorum ilinin neleri meşhurdur diye sıralamak gerekirse; Çorum’un başta leblebisi olmak üzere birçok tarihi yerleri, yöresel yemekleri meşhurdur.

Çorum İskilip Kaya Mezarı

İskilip Kaya Mezarı - Corum

Çorum’un İskilip ilçesine bağlı olan bu kaya mezarı Roma zamanından kalmıştır. Yüksekliği 100 metre olan tek bir kaya üzerine yapılmıştır. Burada bulunan kalenin güneyinde ve güneydoğusunda bulunmaktadırlar. İskilip Kaya Mezarı’nın girişi dikdörtgendir ve ortasında iki adet sütun vardır. Bu sütunların başlarında birer adet bilezik ve bu bileziklerin üzerinde de oturmuş birer adet aslan bulunmaktadır. Ayrıca bu girişin üzerinde de kabartma bulunmakta. Bu kabartmalar yatmış durumda olan iki aslan kabartmasıdır. Karşılıklı bir şekilde yatan bu aslanların birinin elinde kılıç diğerinin elinde ise kadeh var. Burada bulunan mezar odasında 2 adet ölü sekisi bulunmaktadır.

Çorum Alacahöyük Örenyeri

Alacahöyük Örenyeri - Corum

Çorum’un Alaca ilçesine bağlıdır. İlçenin kuzeybatısındaki Hüyük köyünde bulunan bir höyük olan Alacahöyük’ün ilçe merkezine olan mesafesi ise 15 kilometredir. Ayrıca il merkezine 45 kilometre, Ankara’ya ise 160 kilometre mesafededir. Alacahöyük’te yapılan araştırmalarda 4 ayrı uygarlık ortaya çıkarılmıştır. Hitit dönemi ve eski tunç çağı dönemlerine ait önemli eserler bulunmuştur. Burada yaşayan bazı uygarlıklar sırasıyla Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı uygarlıklarıdır.

Çorum Hattuşaş

Hattuşaş - Çorum

Sponsorlu Bağlantılar

Çorum’un Boğazköy ilçesine bağlı olan Hattuşaş, Hititlerin M.Ö.17. yüzyıl ile M.Ö. 13 yüzyılları arasında başkenti olmuş bir yerdir. Ayrıca 1986 yılında Hattuşaş, UNESCO tarafından dünya mirasları arasında girmiştir. İlçenin doğusunda yer alır ve ilçe merkezine olan mesafesi sadece 4 kilometredir. Hattuşaş’ta 5 farklı kültür katmanlarına rastlanmıştır. Bu katmanlar sırasıyla Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans zamanlarına aittir.

Çorum Leblebisi

Corum Leblebisi - Çorum

Çorum denince akla ilk gelenlerden birisi de leblebi. Çorum leblebisi kuru nohuttan yapılmaktadır. Ama bu kuru nohutun leblebi olabilmesi için 1.5 ay boyunca emek verilir. Çorum’da neredeyse her köşede bir leblebici bulunmakta. 1960 yılına kadar sadece Çorum’da yetiştirilen nohuttan yapılan Çorum leblebisi, bu tarihten sonra yetiştirilen nohut miktarı yetmeyince dışarıdan nohut satın alınmaya başlanmıştır. Ama yine Çorum leblebisi, halen ilk gün ki gibi. Bunun en önemli nedeni ise nesilden nesile aktarılan kavurma işlemleri. Rengi altın sarısı olan Çorum leblebisi, günümüzde modern teknoloji ile de üretilmektedir. Çorum leblebisi üretimi oldukça zahmetli ve uzun soluklu bir iştir.

Çorum Baklavası (Gül Burma)

Gül Burma - Çorum Baklavası

Sponsorlu Bağlantılar

Çorum’un en meşhurlarından birisi de gül burma olarak da adlandırılan Çorum Baklavasıdır. Çorum Baklavasında çok sayıda malzeme kullanılır. Bunlardan un, yumurta, zeytinyağı, tereyağı, sirke, yoğurt, ceviziçi, nişasta, şeker v.b. gibi. Yapması oldukça zahmetli olan bu eşsiz tada sahip Çorum Baklavası genel olarak bayramlarda ve düğünlerde yapılmaktadır.

Çorum İskilip Dolması

İskilip Dolması - Çorum

Çorum’un en meşhurlarından birisi de İskilip Dolmasıdır. Çorum İskilip Dolmasında çok sayıda malzeme kullanılır. Bunlardan pirinç, et, tereyağı,soğan, baharat v.b. gibi. Yapması oldukça zahmetli olan bu eşsiz tada sahip Çorum İskilip Dolmasını genellikle düğünlerde dolmacı olarak isimlendirilen aşçılar yapmaktadır.

Çorum’un Meşhurları Foto Galeri


Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?