Denizli İlinin Coğrafyası, Yüzölçümü, Nüfusu, İklimi ve Bitki Örtüsü
Sayfa Başlıkları
Denizli Coğrafi Konumu
Ülkemizin Ege Bölgesinde yer alan illerimizden birisi olan Denizli iline coğrafyası, iklimi, yüzölçümü ve nüfusu bakımında kısaca göz atalım.
Denizli coğrafi konumunda dolayı 3 coğrafi bölgenin iklim ve bitki örtüsü özelliklerini göstermektedir. Normal şartlarda Denizli Ege Bölgesine ait bir ilimizdir ama İlçelerinin her biri yakın olduğu coğrafi bölgenin özelliklerine sahip. Örneğin Çameli, Kale ve eyağaç ilçeleri Akdeniz iklimi etkisi altındadır. Burdur, Isparta, Afyonkarahisar, Aydın, Manisa, Uşak ve Muğla illeri Denizli’nin komşularıdır. Dünya üzerindeki konumu açısından 28 0 30′- 29 0 30′ doğu meridyenleri ile 37 0 12′- 38 0 12′ kuzey paralelleri arasında bulunmaktadır. Yüzölçümünün %47’si dağlarla, %28’i ovalarla, %23’ü platolarla ve %2’si yaylalarla kaplı Denizli’nin denizden yüksekliği ise 428 metredir.
Denizli’nin Dağları
Honaz Dağı, Karcı Dağı, Sazak Dağı, Beşparmak Dağı, Maymun Dağı, Büyük Çökelez Dağı
Kızılhisar Dağı, Burgaz Dağı, Eşeler Dağı, Sandıras Dağı, Babadağ, Bozdağ, Akdağ, Kargın Dağı.
Denizli’nin Ovaları
Çürüksu ve Denizli Ovası, Büyük Menderes ve Sarayköy Ovası, Tavas Ovası, Kaklık Ovası, Hanabat Ovası, Acıpayam Ovası, Çivril ve Baklan Ovaları.
Denizli’nin Yaylaları
Yatağan Kefe Yaylası, Beyağaç Topuklu Yaylası, Yukarı-Aşağı Erikli Yaylası, Süleymanlı Yaylası, Lala Bağlar Yaylası, Tasdelen Yaylası, Karagöz Yaylası
Denizli Gölleri
Buldan Süleymanlı Yayla Gölü, Çivril Işıklı Gölü, Beyağaç Kartal Gölü, Acı Göl (Çardak Gölü)
Beylerli (Çaltı) Gölü, Karagöl, Yukarı Dağdere (Saklıgöl) Gölü, Adı güzeller Baraj Gölü, Eşen Göleti (Beyağaç).
Denizli’nin Nehirleri
Büyük Menderes, Banaz Çayı, Çürüksu, Akçay (Bozdoğan Çayı), Dalaman (Gireniz) Çayı, Küfi Çayı, Hamam Çayı, Gökpınar Çayı, Yeni Dere, Derbent Çayı.
Denizli Yüzölçümü
Yüzölçümü 11,692 kilometre karedir. Topraklarının %47’si dağlarla, %28’i ovalarla, %23’ü platolarla ve %2’si yaylalarla kaplıdır.
Denizli Nüfus
2012 yılında yapılan nüfus sayımına göre Denizli ilinin nüfusu 950.557’dir. Bu nüfusta erkek sayısı 473.041, kadın sayısı ise 477.516’dır. Nüfus olarak en kalabalık ilçe 554.424 ile Denizli merkez. Ardından 61.004 ile Çivril ilçesi gelmektedir.
Denizli İklimi
Denizli Ege Bölgesinde yer alan bir ilimiz olmasına karşın hemen hemen bütün ilçeleri farklı iklime sahip. Denizli coğrafi açıdan 3 tane coğrafi bölgenin kesişme noktası olduğu için bu farklılık görülmektedir.
Ama genel olarak kışlar yağışlı ve ılık geçmektedir. Yıllık yağış miktarı 547 milimetredir. Ege Bölgesinin en serin ili olan Denizli’de yazları serindir. En yüksek sıcaklık 41.2 derece iken en düşük sıcaklık -11.4 derecedir.
Denizli’nin ilçelerinde görülen iklimler şu şekilde;
- Akdeniz İklimi – Çameli, Kale ve Beyağaç ilçeleri.
- Ege İklimi – Buldan ilçesi ve Denizli merkez.
- İç Anadolu Bölgesi – Çameli, Kale, Buldan ve Beyağaç ilçeleri hariş Denizli’nin geri kalan bütün ilçeleri.
Denizli Bitki Örtüsü
Denizli’nin %51’lik alanı ormanlarla kaplıdır. Oksijen bakımından zengin olan Denizli’nin %10’u ekili iken %35’lik alanı ise dikili arazidir. Genel olarak bitki örtüsü makidir. Ayrıca karaçam, kızılçam, sedir, ardıç, meşe, kayın, çınar ve dişbudak ağaç türleri de ormanlarda bulunmaktadır.
Denizli Coğrafi Durumu Foto Galeri
- Acıgöl
- Beyağaç Kartal Gölü
- Besparmak Dağı
- Buldan Süleymanlı Gölü
- Büyük Menderes
- Honaz Dağı
- Karcı Dağı
- Yatağan Kefe Yaylası
- Yukarı Dağdere Gölü
- Çivril Işıklı Gölü
- Denizli
- Denizli
- Denizli
- Denizli Nehirleri
- Denizli Bitki Örtüsü
- Denizli Nüfusu