Ana Sayfa » Diyarbakır » Diyarbakır Gezilecek ve Görülecek Yerler

Diyarbakır Gezilecek ve Görülecek Yerler

Sponsorlu Bağlantılar

Diyarbakır’da Nereleri Gezmelisiniz?

Diyarbakır’a gidip gezilecek yerleri gezmeden dönerseniz yazık edersiniz. Oldukça fazla gezilecek ve görülecek yere sahip olan Diyarbakır iline gidenler şimdiden listesini hazırlamalılar. Gitmeden önce nereleri gezip nereleri göreceğinin listesini yaparak Diyarbakır’a gidince rahat eder.

Diyarbakır Gezilecek Yerler ve Görülecek Yerler

Diyarbakır Surları

Ülkemizin en önemli şehirlerinden olan Diyarbakır’ın surları şehrin simgelerindendir. Çin Seddinden sonra dünyanın en uzun 2. surlarıdır. 5.5 km uzunluğunda ve yaklaşık 8 metre yüksekliğinde olan bu surların içinde 16 kale ve 5 çıkış kapısı bulunmaktadır. Yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Surlar, M.Ö. 349 yılında Bizanslılar tarafından yenilenmiştir. Bu surlarda Romalıların, Bizanslıların, Selçukluların ve Osmanlıların izlerin görmek mümkün.

Diyarbakır Ulu Cami

Anadolu topraklarının en esi yapılarından birisi olan bu cami şehrin en heybetli camilerindendir. 639 yılında kiliseden camiye çevrilen bu yapı, 1091 yılında Selçuklular zamanında onarılmıştır. 1115 yılında meydana gelen depremle zarar gören cami halk tarafından 1240 yılında tekrar onarılmıştır. Caminin kitabeleri çok önemli tarihi kalıntılardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Dicle Nehri

Şehrin doğal güzelliklerinden olan Dicle nehri, binlerce yıldır Fırat nehri ile beraber varlığını sürdürmekte ve Mezopotamya Bölgesini bereketlendirmektedir. 1900 km uzunluğundaki nehrin yaklaşık 550 km’si ülkemiz sınırları içerisindedir. Dicle Nehri üzerinde kahvaltı mekanlarını mutlaka ziyaret edip kahvaltı yapın.

Diyarbakır Hasan Paşa Hanı

Bu han ile ilgili bilgiyi handa yer alan kitabeden öğrenmekteyiz. Kitabeye göre 1572 ila 1575 yılları arasında Osmanlılar tarafından Diyarbakır alınır ve Sokullu Mehmet Paşa’nın oğlu Hasan Paşa bu hanı yaptırır. Sur ilçesinde yer alan bu han bir çok restorasyondan geçmiştir ve tarihi yapısını hala korumaktadır. Hanın ortasında geniş bir avlu bulunmaktadır. Mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Sponsorlu Bağlantılar

Diyarbakır Sülüklü Han

Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve kız kardeşi Atike Hatun tarafından yaptırılan bu Han, ismini avlusundaki çeşmenin çevresindeki sülüklerden almıştır. Tabi şu anda bunlar yok. 1680 yılında yapılmıştır. 3 katlı olan hanın he katından 18 oda vardır. Ama şu anda sadece 1 katı bugüne gelebilmiştir. Günümüzde cafe olarak varlığını sürdürmektedir. Böylece hem ziyaret edebilir hemde dinlenip bir şeyler içebilirsiniz.

Diyarbakır 14 Gözlü Köprü / Dicle Köprüsü

Adındanda anlaşılacağı üzere bu köprünün 14 gözü vardır. Üzerindeki kitabeye göre bu köprüyü 1065 yılında Mervaniler döneminde Übeyd oğlu Yusuf isminde bir mimar yaptırmıştır. Köprünün diğer isimleri ise Silvan Köprüsü ve Mervani Köprüsüdür. Bu köprü bir çok kez onarılmıştır.

Diyarbakır Hevsel Bahçeleri

30’un üzerinde medeniyetin izlerini taşıyan bu bölge 8.000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Diyarbakır Surları ve Dicle Nehri arasında yer alan bu bahçeler bir çok efsane ve türkülere konu olmuştur. Yaklaşık 200 kuş türünün yanı sıra bazı küçük yabani hayvanlarında yuvasıdır. Şehrin simgelerinden birisi olan Hevsel Bahçelerinin görmeden sakın dönmeyin.

Diyarbakır Asur Kalesi

Eğil ilçesinde yer alan bu kalenin Asurlular tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Son derece stratejik bir konumdadır. Kalenin etrafı vadilerle çevrilidir. Kalede bulunan tüneller savaş sırasında kaçış yolu olarak kullanılmakta idi. Şehrin önemli noktalarından birisidir.

Diyarbakır Gazi Köşkü

Bu köşk hem tarihi bir yapı hemde doğal güzelliklerin içinde bulunmaktadır. Dolayısıyla burayı ziyaret edenler hem doğa ile iç içe oluyorlar hemde tarihe küçük bir bakış atıyorlar. Akkoyunlu mimarisine sahip köşk, 15. yüzyılda yapılmıştır. Diğer adı Semanoğlu Köşkü olan bu köşkte 1917 yılında Atatürk ikamet etmiştir. Köşkün bahçesi mesire alanı olduğu için cafe ve restoranlar bulunmaktadır. Bu köşkün manzarasının içinde Dicle Nehri, Hevsel Bahçeleri ve 14 gözlü köprü vardır.

Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Evi ( Kültür Müzesi)

Diyarbakır evleri mimarisini en güzel şekilde yansıtan bu ev müze olarak kullanılmaktadır. Müzede şaire ait kişisel eşyalar sergilenmektedir. Ahmet Arif Müzesi ile yan yanadır. Haremlik ve selamlık olarak iki bölümden oluşan evin selamlık bölümü yıkılmıştır. Şair, 1910 yılında bu evde doğmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi

İlk olarak 1934 yılında açılan müze daha sonra farklı yerlere taşınmıştır. Bugünkü yerine ise 2015 yılında taşınmıştır. 1985 ile 2015 yılları arasında Elazığ caddesinde idi. Şimdi ise Diyarbakır iç kalededir. Müzede bir çok medeniyete ait eserler sergilenmektedir. Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Urartu, Assur, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Artuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Osmanlı dönemlerine ait binlerce eseri görebilirsiniz.

Diyarbakır’da Gezilip Görülecek Diğer Yerler

  • Diyarbakır Çayönü Antik Kenti
  • Diyarbakır Malabadi Köprüsü
  • Diyarbakır Behram Paşa Cami
  • Diyarbakır Nebi Cami
  • Diyarbakır Safa Cami
  • Diyarbakır Şeyh Matar Cami
  • Diyarbakır Şeyh Mutahhar Camii
  • Diyarbakır Hz. Süleyman Camii
  • Diyarbakır Meryem Ana Kilisesi
  • Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi
  • Diyarbakır Deliller Hanı
  • Diyarbakır Çiftehan
  • Diyarbakır Yeni Han
  • Diyarbakır Behram Paşa Konağı
  • Diyarbakır Ziya Gökalp Müzesi
  • Diyarbakır Kervansaray
  • Diyarbakır Mar Petyum Kilisesi
  • Diyarbakır Latifiye Medresesi
  • Diyarbakır Mesudiye Medresesi
  • Diyarbakır Birkleyn Mağaraları
  • Diyarbakır Sipahiler Çarşısı

Diyarbakır’da Gezilecek ve Görülecek Yerler Fotoğraf Galerisi


Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?