Ana Sayfa » Editörün Önerileri » Gaziantep Gezilecek ve Görülecek Yerleri

Gaziantep Gezilecek ve Görülecek Yerleri

Sponsorlu Bağlantılar

Gaziantep’te Nereleri Gezmelisiniz?

Gaziantep’e gidip gezilecek yerleri gezmeden dönerseniz yazık edersiniz. Oldukça fazla gezilecek ve görülecek yere sahip olan Gaziantep iline gidenler şimdiden listesini hazırlamalılar. Gitmeden önce nereleri gezip nereleri göreceğinin listesini yaparak Gaziantep’e gidince rahat eder.

Gaziantep İli Kaleleri

Gaziantep’te Gaziantep Kalesi’nin yanı sıra Araban Kalesi, Rumkale ve Tilbaşar Kalesi de var.

Gaziantep Kalesi

Öncelikle bu kalenin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak belli değil. Şahinbey ilçesinde bulunan bu kalenin kazılar sonucunda Roma dönemine ait olduğu ve yapılış amacının gözetleme kulesi olduğu anlaşılmıştır. Ama zamanla içerisinde genişletilmiştir. Kale önündeki kitabede kapının ve yanlardaki kulelerin Kanuni Sultan Süleyman tarafından onarıldığı yazmaktadır. Gaziantep’e giderseniz bu ihtişamlı kaleyi görmenizi tavsiye ederiz.

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi

Gaziantep’in Diğer Kaleleri

Araban kalesi, aynı ismi taşıdığı ilçede bulunan bu kale, bölgenin en yüksek yerindedir. Kale, ortaçağ dönemine aittir ve Raban ismi ile anılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Rumkale ise Yavuzeli ilçesinde bulunmaktadır. Fırat nehri ile Merzimen kıyılarındaki bir kayalık üzerine kurulmuştur. Bu kalenin 3 tarafı baraj suları ile çevrilmiştir. Teknelerle ulaşılabilen bu kalenin 7 adet burcu ve 2 adet girişi vardır.

Tilbaşar kalesi, Oğuzeli ilçesinde yer almaktadır. Tilbaşar höyüğündeki bu kale, Tunç çağına aittir. Bu kaleyi kimin ne zaman yaptırdığı kesin belli değil. Bu kale, kendi döneminde bir ticaret kavşağı idi.

Gaziantep İli Müzeleri

Gaziantep’te çok sayıda müze vardır. Bunları isim olarak verirsek Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi, Bayazhan Kent Müzesi, Yesemek Açık Hava Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Medusa Cam Eserler Müzesi. Bunların içinde en önemlisi tabi ki Zeugma Mozaik Müzesidir.

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye’nin sahip olduğu en önemli değerlerden birisi olan bu müze, köklü bir tarihe sahiptir. Bu müze şehrin en çok ziyaret edilen yerlerindedir. Dünyadaki en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesindeki mozaikler 13 renk armonisinden oluşuyor. Bu müze ismini içinde bulunduğu Zeugma antik kentinden almıştır. Şehitkamil ilçesindeki müzenin en ünlü parçası ise Çingene Kızı Mozaiğidir.

Çingene Kızı Mozaiği

Çingene Kızı Mozaiği

Bayazhan Kent Müzesi

Şahinbey ilçesinde bulunan bu müze, Bayaz Ahmet Efendi tarafından 1909 yılında yaptırılmıştır. Gaziantep’in önemli yapıtlarının maketlerinin yer aldığı müzede aynı zamanda yöresel el sanatları, bakırcılık, kalaycılık, Antep çeyiz yapımı, yemenicilik, baklavacılık, kilim, halıcılık, eğlence kültürü, mesken kültürü, yemek kültürü, fıstık tarımı gibi alanlara ait kısa tamıtım filmleri de bulunmakta.

Gaziantep İli Hamamları

Gaziantep’te çok önemli hamamlar vardır. Bu tarihi yapılar Şeyh Fethullah Hamamı, Hüseyin Paşa Hamamı, Keyvanbey Hamamı, İki Kapılı Hamam, Naib Hamamı, Nakıpoğlu Hamamı, Tabak Hamamı, Eski Hamam ve Gaziantep Pazar Hamamıdır.

Gaziantep Pazar Hamamı

Bu hamamın 17. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapılış tarihi dahil hamam hakkında fazla bilgi bulunmamakta ama bu hamam Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserinde geçmektedir.

Keyvanbey Hamamı

15. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bu hamam Gaziler Caddesi üzerinde yer almaktadır. Her bölüm ayrı kubbelerle örtülmüş ve sıcaklık bölümü yıldıza benzer bir plana sahip. Bu hamam şu an da hamam olarak değil bir kafe olarak işletilmektedir.

Hüseyin Paşa Hamamı

Keyvanbey hamamı ile aynı cadde üzerinde bulunan bu hamam, hâlâ orjinalliğini korumuştur. Zamanının Antep Nakib-ül Eşraf kaymakamı olan Hacı Mehmet tarafından yapılan bu hamama yöre halkı, Çıkrıkçı Hamamı olarakda isimlendirilmekte. Bu hamamın özellikle sıcaklık bölümü oldukça ihtişamlı.

Gaziantep İli Camileri

Ülkemizin birçok ilinde olduğu gibi Gaziantep’te de çok sayıda tarihi camiler var. Bunlardan bazıları Ömeriye Camii, Kurtuluş Cami, Ali Nacar Camii, Şeyh Fethullah Camii, Hacı Nasır Camii, Eyüpoğlu Camii, Bostancı Camii, Kabasakal Paşa Camii, Gaziantep Ahmet Çelebi Camii, Tahtani Camii, Tekke Camii, Nuri Mehmet Paşa Camii ve Hüseyin Paşa Camiidir.

Nuri Mehmet Paşa Camii

Günümüzde hâlâ cami olarak kullanılan bu tarihi yapının ne zaman yapıldığı kesin bilinmemektedir. Ama Şer-i Mahkeme Sicillerine göre Nuri Mehmet Paşa tarafından 1786 yılından birkaç yıl önce yapıldığı tahmin edilmektedir. Fransız işgalinde askeri depo, Cumhuriyet döneminde ise müze olarak kullanılmıştır. Zaman içerisinde yapılan onarımlardan dolayı kendi mimarisinden uzaklaşmıştır.

Gaziantep Ahmet Çelebi Camii

Gaziantep Ahmet Çelebi Camii

Gaziantep Ahmet Çelebi Camii

Bu cami, Peygamber (s.a.a. – s.a.v.) soyundan gelen Hacı Osman oğlu Şeyh Ramazan Efendi tarafından yaptırılmıştır. Caminin kitabesinde 1672 yılında yapıldığı yazılmaktadır. Kadınlar için ayrı bir bölüme sahip cami, sahip olduğu ahşap işçiliği çok iyi.

Gaziantep İli Yaylaları ve Mesire Yerleri

Hızır Yaylası ve Sofdağı Yaylasının yanı sıra Dülükbaba Ormanı, Burç Ormanları, Kavaklık Mesire Alanı ve Karpuzatan Mesire Yeri de görülmeye değerdir. Buralarda özellikle piknik yapmak çok güzel.

Karpuzatan Mesire Yeri

Oğuzeli ilçesinde yer alan bu mesire yerinin yeşil doğası ve atmosferi, insanlara huzur vermekte. Hafta sonlarında oldukça kalabalık olmakta ve hem yerel halk hemde turistler tarafından tercih edilmekte. Karpuzatan mesire alanı içinde alabalık tesisleri, restoranlar ve yüzme havuzu da mevcut.

Burç Ormanları

Gaziantep Burç Ormanları

Gaziantep Burç Ormanları

Hem piknik yapma hemde spor yapma imkanlarını bir arada sunan 350 hektarlık Burç ormanları, Şahinbey ilçesinde bulunmakta. Ayrıca ulaşım sırasında Gaziantep Hayvanat Bahçesi içerisinden geçiliyor.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Sofdağı Yaylası

Sakin ve dinlendirici bir havaya sahip bu yayla, yürüyüş, kamp ve piknik yapmak isteyenlerin uğrak yeri. Kuş ve su sesleri eşliğinde zaman geçireceğiniz Sofdağı yaylasının hem oksijeni bol hemde fauna ve florası zengin. Burada 124 tür hayvan ve 267 tür bitki vardır.

Gaziantep İli Çarşı ve Bedestenleri

Gaziantep’te aynı zamanda ünlü çarşı ve bedestenler de var. Bunlar Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep Altın Çarşısı, Zincirli Bedesten ve Kemikli Bedesteni.

Kemikli Bedesten

1865 yılında inşa edilen Kemikli Bedesteni, kesme taşlardan yapılmıştır ve dikdörtgen planlına sahip. 72 dükkana ev sahipliği yapan bedestenin 2 girişi vardır. Birçok turistin de uğrak yeridir.

Gaziantep Altın Çarşısı

Gaziantep Altın Çarşısı

Gaziantep Altın Çarşısı

Şehrin merkezinde buluna bu Altın Çarşısında birçok özel tasarım altınlar vardır. Değerli taşlarla süslenmiş birbirinden güzel el yapımı takılar bulabilirsiniz. Satın almasanız dahi gidip görmeniz ufkunuzu genişletir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı

Adından da anlaşılacağı gibi bakır ustalarının bulunduğu bu çarşı, 500 yıllık bir geçmişe sahip. Turistler tarafından yoğun ilgisi gören çarşıda birbirinden güzel bakır işlemeciliğine sahip eşyalar bulabilirsiniz.

Gaziantep’te Gezilecek ve Görülecek Yerler Fotoğraf Galerisi


Benzer Yazılar

Yorum (1)

  1. Mavi Yolculuk dedi ki:

    su karantina bitsin ilk gididp gezecegim sehir
    ozellikle yemeklerini merak ediyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neyi İle Meşhur?