İstanbul’da Yapılacak Şeyler ve İstanbul’da Yapmadan Dönmeyeceğiniz Şeyler
Sayfa Başlıkları
İstanbul’da Bunları Yapın
İstanbul’a gitmeyi düşünüyorsanız ve İstanbul’a gidince ne yapacağım diye merak ediyorsanız işte İstanbul’da yapmanız gerekenler. İstanbul’a gidip de yapmadan dönmemeniz gereken şeyleri aşağıda sıraladık. İstanbul’da keşke bunu da yapsaydım, keşke şuraya da gitseydim demek istemiyorsanız işe size fırsat.
İstanbul denince akla birçok şey gelmektedir. İstanbul’a özgü onlarca simge bulunmakta. Kız Kulesi, Galata Kulesi, Rumeli Hisarı, İstanbul Boğazı, Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camii ve meydanı, Eyüp Sultan Camii, Pierre Loti, Haliç, Beyoğlu, Adalar, Dolmabahçe Sarayı, Mısır Çarşısı ve daha neler neler. Bunların yanı sıra İstanbul’un tarihi yerleri, yöresel lezzetleri ve antik kentleri de İstanbul’a ayrı bir güzellik katmakta ve önem kazandırmaktadır.
İşte İstanbul’da Yapılacak Şeyler
İstanbul dünyanın en gözde şehirlerinden birisidir. Bir metropol olan İstanbul sadece şuan ki zaman için değil tarihi ile de apayrı bir şehir. Öncelikle Avrupa ve Asya Yakalarını birbirine bağlayan bir geçiş bölgesidir. Karadeniz ve Marmara Denizine kıyıları bulunmakta. Dünyanın merkezi konumunda. Ve daha neler neler.
Eğer İstanbul’a gezmek için geldiyseniz işiniz çok zor. Çünkü yapılacaklar listesi oluşturmak çok uzun bir zamanınızı alacaktır. Yukarıda da sıraladım. Kız Kulesi, Galata Kulesi, Rumeli Hisarı, İstanbul Boğazı, Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camii ve meydanı, Eyüp Sultan Camii, Pierre Loti, Haliç, Beyoğlu, Adalar, Dolmabahçe Sarayı ve Mısır Çarşısı daha bir başlangıç. İstanbul tarihinde birçok imparatorluğa başkentlik yapmış ve dünya üzerinde iki kıtayı bağlayan tek metropol şehridir. İstanbul’un neredeyse he rbir köşesi görülmeye değer. İşte sizlere İstanbul’da yapılacak şeyler listesi.
İstanbul Bebek Sahilinde Kahvaltı
Önce kahvaltı ile başlayalım. Bebek’te sahilde boğaza karşı nefis bir kahvaltı ile güne başlayabilirsiniz. Ayrıca Bebek’teki bu sahilden binbir türlü insanı görme imkanınız var. Çocuk, genç, yaşlı, zengin, fakir v.b. her tür insan bu sahilden geçer. Aynı zamanda boğaza karşı çay yudumlamak hemen her insanın arzuladığı bir keyiftir. Sizde bu keyfi yaşayın.
İstanbul Topkapı Sarayı
Osmanlı İmparatorluğu padişahlarının ikamet ettiği Topkapı Sarayı hergün yüzlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilen görkemli bir saray. Dünyaca ünlü gezgin Evliya Çelebi Topkapı Sarayı için “İnsan becerisinin yaptığı en sevimli padişah sarayı” demişti. Topkapı Sarayı 1478 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış ve Osmanlı İmparatorluğunun 400 yıl boyunca merkezi olmuştur.
İstanbul Dolmabahçe Sarayı
Ermeni Balyan ailesinin bir eseri olan Dolmabahçe Sarayı’nın yapımının 1855 yılında bittiği tahmin edilmekte. Ne zaman yapılmaya başlandığı kesin olarak bilinmemektedir. 1855 yılında Sultan Abdülmecit ve sarayda bulunan herkes, o güne kadar padişahların ikamet ettiği Topkapı Sarayından Dolmabahçe Sarayına taşındı. Atatürk’ün de son günlerini yaşadığı Dolmabahçe Sarayı, Marmara Denizinden İstanbul Boğazına girildiği zaman sol tarafta kalıyor. Muhteşem boğaz manzarasına sahip Dolmabahçe Sarayı İstanbul’un simgelerindendir.
İstanbul Yıldız Parkı veya Yıldız Korusu
Sultan III. Selim tarafından 18. yy. da yaptırılmıştır. III. Selim annesi olan Mihrişah Sultan için adı Yıldız olan bu park Beşiktaş’ta bulunmaktadır. Palanga caddesinde ve Çırağan caddesinde girişleri olan bu koruda iki adette köşk bulunmaktadır. Bunlar Malta Köşkü ve Çadır Köşküdür. Yıldız Korusunun (Yıldı Parkının) içinde 400 yıldan daha yaşlı ağaçların yanı sıra havuzlar, şelaleler ve küçük göller var.
İstanbul Sultanahmet Camii ve Meydanı
Turistlerin bir an bile olsun eksik olmadığı Sultanahmet, mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Bütün dünya tarafından bilinen Sultanahmet Camii ve önündeki meydan hem görüntüsüyle hem mimarisiyle hemde insanlarıyla bir başkadır. Sultanahmet Camii’sini isminden de anlaşıldığı gibi 1. Ahmet mimar sedefkar Mehmet Ağa’ya 1609 ila 1916 yıllar arasında yaptırmıştır. Sultanahmet Camii’sinin en dikkat çeken özelliklerinden birisi 20 binden fazla İznik Çinisi ile süslenmesidir. Camii 6 minareli olup oldukça renkli bir yapıya ve görüntüye sahiptir.
İstanbul Adalar
İstanbul’a ait birçok ada bulunmaktadır. İstanbul’un bir ilçesi olan Adalar tam olarak 9 adadan oluşmaktadır. Merkezi ise Büyük Ada’dır. Ayrıca adaların arasındaki en büyük ada da yine Büyük Adadır. Adalar ilçesine bağlı adalar şunlardır;
- Büyükada
- Heybeliada
- Kınalıada
- Burgazadası
- Sedef Adası
- Yassıada
- Sivriada
- Kaşık Adası
- Tavşan Adası
İstanbul Yerebatan Sarnıcı
M.S. 542 tarihinde Bizans İmparatoru tarafından yapıtırılan Yerebatan Sarnıcı’nın amacı sarayın su ihtiyacını karşılamak idi. Yerebatan Sarnıcı çok derindir ve çok uzun sütunlara sahiptir. İstanbul’un en büyük kapalı sarnıcı olan bu yer, Ayasofya ve Sultanahmet ve Gülhane’nin olduğu bölgededir ve girişinde küçük bir bina vardır. Yerebatan Sarnıcı’nın içi çok soğuktur. En sıcak yaz günlerinde bile üşürsünüz.
İstanbul Galata Kulesi
Eminönü’nün karşısında, Karaköy’ün arka tarafında bulunan Galata semtindeki bir kuledir. 528 tarihinde yaptırılan Galata Kulesinden İstanbul Boğazı ve Haliç rahatlıkla görülmektedir. Galata Kulesi, Fener Kulesi olarak yapılmıştır. Galata Kulesi’ni yaptıran ise Bizans İmparatoru Anastasius’tur.
İstanbul Mısır Çarşısı
Eminönü’nün tarihi camisi olan Yeni Camii’nin arka tarafında bulunan tarihi Mısır Çarşısı, İstanbul’un en eski kapalı çarşılarındandır. Bu çarşıda özellikle baharat, çiçek tohumları, doğal ilaçlar, ender bulunan bitkiler, şarküreri, kruyemiş bulunmaktadır.
İstanbul Rumeli Hisarı
Rumeli Hisarı, Sarıyer’in boğaza bakan tarafında inşaa edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet yaptırmıştır. İstanbul’un fethi sırasında yaptırılan Rumeli Hisarı’nın yapılış sebebi ise boğazdan gelebilecek saldırıları engellemek. Rumeli Hisarı Anadolu Hisarının tam karşısındadır.
İstanbul Anadolu Hisarı
Göksu Deresinin boğaza döküldüğü yerde bulunan Anadolu Hisarı, boğazın en dar olan bölgesine yapılmıştır. Anadolu Hisarı’nın Yıldırım Bayezıd, 1395 yılında yaptırmıştır. Yapılış sebebi ise boğaz üstünlüğü idi. Ayrıca Anadolu Hisarı’nın dışındaki surlar, Fatih Sultan Mehmet tarafından Rumeli Hisarı inşaasında eklenmiştir.
İstanbul İçin Görülmesi ve Yapılması Gereken Diğer Şeyler
İstanbul’u anlat anlat bitmez. Dediğim gibi İstanbul’un her bir ilçesi değil, her bir semti değil, her bir köşesi gezmeye ve görmeye değer. Ayrıca her semtinin farklı bir damak tadı, yemek kültürü var. İşte İstanbul’u anlatmaya sığdıramadığımız ama söylemeden de geçemeyeceğimiz önemli noktalar;
- Eyüp Sultan Camii
- Kapalı Çarşı
- Kız Kulesi
- Yuşa Tepesi ve Hz. Yuşâ Türbesi
- Süleymaniye Camii
- Taksim Meydanı
- Gülhane Parkı
- Boğaziçi Köprüsü Manzarası
- Sahaflar Çarşısı
- Pierre Loti
- Ayasofya Camii
- Galata Köprüsü
- Feshane
- Yedikule Zindanları
- Haliç
- Kilyos
- Tarabya
- Baltalimanı
- Hidiv Kasrı
- Mihrimah Sultan Camii
- Çırağan Sara
- Sirkeci
- Ayasofya
- Miniatürk
İstanbul’a Gidince Yapmadan Dönmeyin
* Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camii, Yerebatan Sarnıcı, Yıldız Sarayı, Kariye Müzesi ve daha birçok tarihi mekanı gezmeden,
* Boğazda ve Adalarda vapur turu yapmadan,
* Galata Kulesi ve Pierre Loti’ye çıkıp buralardan İstanbul manzarasını izlemeden,
* Türk hamamlarına girmeden,
* Adalar’da faytona binmeden,
* Boğaz, Kumkapı ve Çiçek Pasajında balık; Kanlıca’da yoğurt; Beyoğlunda profiterol yemeden,
* Eminönü’nde balık yemeden
* Mısır Çarşısı ve Kapalı Çarşıya girip gezmeden, sakın dönmeyin…
Arabanız yoksa, Vivi rent a car üzerinden fiyatları ve firmaları karşılaştırabilirsiniz. İstanbul araç kiralama firmaları ve fiyatları için vivi’yi ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul Yapılacak Şeyler ve Yapmadan Dönmeyin Foto Galeri
- Anadolu Hisarı
- Bebek Sahilde Kahvaltı
- Büyükada
- Dolmabahçe Sarayı
- Dolmabahçe Sarayı
- Galata Kulesi
- Mısır Çarşısı
- Rumeli Hisarı
- Sultanahmet Camii ve Meydanı
- Topkapı Sarayı
- Yerebatan Sarnıcı
- Yıldız Korusu
- Eyüp Sultan Camii
- Gülhane Parkı
- Kapalı Çarşı
- Kız Kulesi
- Süleymaniye Camii
- Taksim Meydanı
- Yuşa Tepesi
- Pierre Loti
- Adalar Vapur Turu
- Ayasofya
İstanbul gezilecek yerler yazınızı keyifle okudum.
İstanbul’da gezilecek yerler yazınız çok güzel ve detaylı olmuş.